Hangulatvideó

Program

25. alkalommal kerül megrendezésre a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület szervezésében HTE Infokom 2023. A rendezvény széleskörűen foglalkozik az infokommunikáció (távközlés, informatika és média) aktuális műszaki, piaci és szabályozási kérdéseivel.

A konferencia célja, hogy lehetőséget teremtsen az infokommunikációs piac változásainak megismerésére, a legújabb műszaki megoldások, hálózat-, szolgáltatás- és alkalmazásfejlesztési elképzelések közzétételére, a tapasztalatok kicserélésére, az együttműködés elmélyítésére, a személyes és közvetlen kapcsolatok kialakítására.

A konferencia plenáris szekcióval indul, majd párhuzamos szekciókban zajlanak az előadások. A rendezvény ideje alatt a hazai infokommunikáció területén működő vállalatok és szervezetek kiállítóként is bemutatkoznak.

A konferencia helyszíne a kecskeméti Four Points by Sheraton szálloda.

 

november 7. kedd

 

 

regisztráció

de
 
Megnyitó
Plenáris előadások

de
 
Plenáris előadások
HTE Fekete László díj átadása

du
 
Újrafoglalt vonalak - Távközlési vállalatok jövőképe Mo-on Robog a bitvonat - átütő műszaki innovációk az online média világában Energia... "Nem csak a béka zöld"

du
 
Állami távközlési hálózatok: Új fejezet, vagy lerágott csont Az IoT világa: Okos otthontól az okos városig Drónok a hírközlésben, drónok a hírközlésért

du
 
Műholdak körülöttünk: Új megoldások az űrtávközlésben

 

 

Pálinkakóstolás, Vacsora

 

 

 

november 8. szerda

 

 

regisztráció

de
 
Koltay András, NMHH
Plenáris előadás

de
 
Frekvenciák, platformok, kibertér
Merre tart a szabályozás?

du
 
Digitalizáció és társadalom Szubtér frekvencián: A jövő távközlési technológiái Robbanás utáni útkeresés - az online videó üzleti modelljeinek jelene

du
 
Kiberbiztonság A Digitalizáció a távközlési Infrastruktúra átalakításával kezdődik és végződik Data-EDIH - European Digital Innovation Hub

du
 
Mesterséges Intelligencia hiteles adatokra építve

 

 

Eredményhirdetés, Sorsolás, Zárszó

 

 

Az alábbi programban a kék színű előadó névre kattintva eléri az előadó szakmai bemutatkozását. 

 

November 7. kedd

     

KONFERENCIA MEGNYITÓJA

   
 

 9.30 - 9.40
Vágujhelyi Ferenc , HTE

   

PLENÁRIS ELŐADÁSOK

       
 

9.40 - 10.10
Vágujhelyi Ferenc , HTE, Nemzeti Digitális Állampolgárság Program 

   
 

10.10 - 10.40
Karim Taga, Arthur D Little managing partner, The Future of Telecom Companies 

   
         
  10.40 - 11.10 Kávészünet 
        absz
 

11.10 - 11.40
Fekete Péter , 4iG, Átalakuló telco piacok: a 4iG transzformációja közép-kelet európa meghatározó integrált szolgáltatást nyújtó szereplőjévé 

   
 

11.40 - 12.10
Takács Zoltán , Ericsson, 5G hálózatok, szolgáltatások jelene és jövője

   
         
 

HTE FEKETE LÁSZLÓ-DÍJ ÁTADÁS
12.10 - 12.30
Magyar Gábor , BME, HTE Fekete László-díj átadás 

     
       
  12.30 - 13.45 Ebédszünet
       

ÚJRAFOGLALT VONALAK - TÁVKÖZLÉSI VÁLLALATOK JÖVŐKÉPE MAGYARORSZÁGON
13.45 - 15.15

  absz
 

Szekcióvezető: Huszty Csaba , Entel
Évek óta beszélnek róla, most pedig megtörtént: Magyarországon is nagy lépésekben megkezdődött a távközlési piac gyökeres átalakulása. Azonban váratlan fordulatként nem a kisvállalatoknál indult el a folyamat, hanem a nagyoknál. Milyen piaci vagy stratégiai szempontok érvényesülnek? Milyen új szolgáltatásokkal készülnek a távközlési vállalatok? Illeszkednek-e a hazai trendek a globális és regionális folyamatokba vagy külön utakon járunk? Átértékelődik-e a távközlési vállalatok szerepe a mostani gazdasági és geopolitikai helyzetben? Mik a közeljövő fejlesztési irányai? Lehet-e nyereséges az 5G?

 
 

Megyeri Tibor , Deutsche Telekom, Termék és szolgáltatásfejlesztési prioritások: Innováció az alaptevékenységben és azon túl 

 
 

Kelemen Gábor , SzázadvégA hazai távközlési piaci konszolidáció mozgatórugói, avagy mi áll(hat) a folyamat hátterében? 

 
 

Földes Gábor , Vodafone SSC, Piaci konszolidáció és együttműködés a méretgazdaságosság strukturális javítására 

 
 

Balla Ferenc, Pro-M5G-n innen és túl 

 
 

Dévényi István , DIGI, Egyszerűsödő hálózat 

 
       
       

ROBOG A BITVONAT - ÁTÜTŐ MŰSZAKI INNOVÁCIÓK AZ ONLINE MÉDIA VILÁGÁBAN
13.45 - 15.15

 

Szekcióvezető: Bordás Csaba , MediaKind
A kutya ugat, a karaván halad – az online videószolgáltatások pénzügyi és üzleti modelljei útkeresés alatt állhatnak, de a technológiai innováció mindeközben a bővülő fogyasztói igények által fűtött páncélvonatként robog tovább. Az iparág növekedése és az szolgáltatások fősodorba kerülése egyre nagyobb igényt teremt a robusztus hatékonyság-növelő műszaki megoldások iránt. Az iparági környezet gyors változását emellett épp napjainkban kapcsolja turbó fokozatra a MI, melynek "diszruptív" szerepe már a média világában is érezhető. Korábban elképzelhetetlen hatékonyságú médiafeldolgozás, javítás, intelligens tartalomfelderítés és új kreatív tartalmak létrehozása vált lehetővé nagyon rövid idő alatt. 
Milyen megoldások születnek az új üzleti igényekre, és milyen új üzleti, fogyasztói vagy akár tartalom-előállítási lehetőségeket nyitnak meg az online videó világában bekövetkező műszaki újítások? Ezeket az izgalmas témákat járják körbe különböző háttérrel rendelkező előadóink a szekció 90 percében.

  absz
 

W. Szabó Péter , Tengr.ai, A generatív MI távoli jövője a tartalomgyártásban: mi várható 2024 közepére? 

 
 

Olie Baumann , MediaKind, Valós idejű médiatovábbítás az interneten 

 
 

Deme Dániel , MOME, A képernyő(k) másik oldalán - az emberek és a technológia kapcsolata 

 
       
       

ENERGIA ..."NEM CSAK A BÉKA ZÖLD"
13.45 - 15.15

  absz
 

Szekcióvezető: Verebély Tibor , Vantage Towers, Bevezető előadás 

Az infokom ágazat szolgálatásaival nagy mértékben segíti elő a karbonlábnyom csökkentését, ugyanakkor az olcsó energia korszakában az ICT cégek megújuló energetikai beruházásai nehezen voltak megtérülőek, így inkább csak kirakat projektként valósítottak meg egyet-egyet. Az energiaárak robbanásával az energiahatékonyság és a megújuló energiák minél nagyobb arányú használata hirtelen fókuszba került, a menedzsment ülések top3 napirendjévé vált. A szekció előadásai arra a kérdésre válaszolnak, hogy a szolgáltatók hogyan tudnak érdemben előre lépni ezen területen, és mivel segítik őket ebben a technológiai szállítók.

 
 

Zaránd Miklós, Deloitte, Kihívások és lehetőségek az ICT piac szereplőinek a változó energetikai környezetben 

 
 

Szporni Gábor, Magyar Telekom, Energiahatékonyabb telekommunikáció: Megoldások a fenntarthatóbb jövőért 

 
 

Szabó Gábor, DTSM Kft., Egy mítosz nyomában:  A zöld Adatközpont 

 
  Su Jianfei, PhilipHuawei, Green for ICT, ICT for Green   
       
  15.15 - 15.45 Kávészünet
       

ÁLLAMI TÁVKÖZLÉSI HÁLÓZATOK: ÚJ FEJEZET, VAGY LERÁGOTT CSONT?
15.45 - 17.15

  absz
 

Szekcióvezető: Bancsics Ferenc , Miniszterelnöki Kabinetiroda

Az elmúlt évben alaposan átalakult az állami/kormányzati infokommunikáció, a fő hangsúlyok az alkalmazások, az ügyfélélmény irányába tolódtak el, a közigazgatási informatika közös irányítás alá került szereplői a hatékonyság növelése, a párhuzamosságok felszámolása érdekében vizsgálják felül portfóliójukat. 
Ugyanakkor az egyéb iparági – energetikai, közlekedési – területek is egyrészt folytatják a korábbi fejlesztéseiket, illetve új beruházások indulnak az új kihívások kezelésére, amelyek infokommunikációs, ezen belül hálózati fejlesztéseket is magukban foglalnak. 
Mindeközben az EU az új fejlesztési ciklusban EU szintű jogszabályokban igyekszik gyorsítani a „European Gigabit Society” érdekében történő fejlesztéseket, és aktív törekvések vannak a – leginkább óceántúli - tartalomszolgáltatók bevonására a hálózatok fenntartási költségeihez.  
Hol tartunk, hova tartunk? 
Ezekre próbálunk válaszokat kapni a szekcióban, és keressük, hogy a különböző finanszírozási modellben (állami-közszolgáltatási, piaci) működő rendszerek miként tudnak a magyar infokommunikációs ökoszisztéma egymást kiegészítő részei lenni.   

 
 

Gódor Csaba, Energiaügyi Minisztérium, Energetika és infokommunikáció: együtt egymásért 

 
 

Vidra András , MÁV Zrt., Vasúti hálózatok – adatot is szállítunk 

   
 

Galambos Tibor, MVM NET, Antenna nélkül, de tele energiával 

 
  Spaller Endre , KIFÜ, Állami hálóval halászhatunk az adattóból?   
       
       

AZ IoT VILÁGA: OKOS OTTHONTÓL AZ OKOS VÁROSIG
15.45 - 17.15

  absz
 

Szekcióvezető: Zsák Péter , Smartopert
A háztatási és ipari "okos" eszközök (IoT eszközök) száma évente 20%-kal növekszik, 2022-ben minden emberre jutott egy ilyen eszköz. Hol van szerepük ezeknek az eszközöknek? Milyen technológiai fejlődésen mentek át és hová tartanak? Milyen kibervédelmi kockázatot jelentenek és hogyan illeszthetőek az otthonoktól egészen a városokig a működő rendszerekbe? Erről szól ez a szekció.

 
 

Zsák Péter , Okosotthon Szövetség, Épületautomatizálás vagy okosotthon? Van különbség? 

   
 

Bíró Róbert , Chameleon Smart Home, Okos otthonok technológiai kihívásai 

 
 

Kálmán Gergely , Accesspoint Kft., IOT kommunikációs technológiák versenye, ki áll nyerésre?

 
 

Mátyus László , DKV Debreceni Közlekedési Zrt., Okos város projektek. Hol van a megtérülés? 

 
 

Simon Attila , Marketcom Kft., Csináldmagadtól a professzionális rendszerekig. Hogyan fejlődtek az otthoni IoT eszközök? 

 
       
       

DRÓNOK A HÍRKÖZLÉSBEN, DRÓNOK A HÍRKÖZLÉSÉRT
15.45 - 17.15

  absz
 

Szekcióvezető: Árki Zsolt , Antenna Hungária
Lassacskán már mindenkinek a lakásában található egy drón, ami a kamasz gyerekük születésnapi kívánsága volt, vagy nem tudunk úgy részt venni egy nagyobb kültéri rendezvényen, hogy közben ne röpködne drón a fejünk felett, de vajon mit keresnek ezek egy távközlési fókuszú konferencián? A „Drónok a hírközlésben, drónok a hírközlésért” szekcióban a drónok komolyabb szerepét szeretnénk egy kicsit körbejárni, mit tudnak nyújtani drónok a távközlésnek és az azt kiszolgáló infrastruktúrának, vagy éppen ellenkezőleg mire van szüksége van a drónoknak a távközléstől. Érdekes gyakorlati példákkal ezekre a kérdésekre adunk választ a szekció előadásaiban.

 
 

Bodzsár Krisztián, NMHH, Drónok használata rádiófrekvenciás mérésekhez 

 
 

Nagy Attila Rotors and Cams Zrt., Infrastruktúra támogatás - Drónok lehetséges szerepe ideiglenes, havária vagy vészhelyzeti kommunikációs infrastruktúrákban 

 
 

Kis Barnabás , Hungarocontrol Zrt., Unmanned Traffic Management, Air-Ground-Air azonosítás/beavatkozás 

 
 

Gombos Szilárd , Plezintor Kft.UTM rendszer és UAV közötti kommunikáció megvalósításának lehetőségei és kihívásai 

 
__

Beck Attila, Terrorelhárítási Központ, Drónok jelentette kockázatok, Drónok elleni védelem, Jogszabályi lehetőségek és feladatok

 
       
  17.15 - 17.35 Szünet
       

MŰHOLDAK KÖRÜLÖTTÜNK: ÚJ MEGOLDÁSOK AZ ŰRTÁVKÖZLÉSBEN
17.35 - 18.50

 

 

 

Szekcióvezető: Vári Péter , NMHH, Bacsárdi László , BME

A tavalyi Infokom konferencia óta is töretlen az űrtávközlési szektor fejlődése. Több mint négyezer Starlink műhold, több mint hatszáz műholddal működő Oneweb rendszer, újabb és újabb műholdas konstellációk, megújult tervek az optikai elven működő műholdas kommunikáció fejlesztésére... A szekcióban kitekintünk az űrtávközlés aktuális kérdéséire, hazai, európai és nemzetközi trendekre - ebben elismert hazai szakemberek mellett a Starlink illetve az Európai Űrügynökség képviselői lesznek a segítségünkre.

  absz
  Daczi Diána , NMHH, A műholdak átalakuló világa   
  Solymosi János , BHE, Mélyűri és interplanetáris kommunikáció  
  Milánkovich Dorottya Melyik lesz hamarabb? Űrközlekedés vagy űrkáosz?   
 

Christopher Vasko Optical, quantum and satcom opportunities at ESA

 
       
       
  PÁLINKAKÓSTOLÁS a Vantage Towers Támogatásával     
19.00 - 20.30 VACSORA    
       
       
       
 
       
       
       

November 8. szerda

   
       
PLENÁRIS ELŐADÁS    
  9.00 - 9.30
Koltay András, NMHH, Az online platformok szabályozása Európában 
   
       

FREKVENCIÁK, PLATFORMOK, KIBERTÉR, MERRE TART A SZABÁLYOZÁS?
9.30 - 11.00

  absz
 

Szekcióvezető: Kollár Péter , NMHH
A szabályozási szekció többféle területet érint idén. Betekintést kapunk a 2023 végén Dubaiban megrendezésre kerülő világesemény, a WRC (World Radiocommunication Conference) által tárgyalt néhány szabályozási kérdésbe. A vezetéknélküli világnál maradva megvizsgáljuk, hogy az idén Magyarországon kivezetésre kerülő 3G-t mikor követheti a 2G és milyen kihívásokkal kell a mobilszolgáltatóknak, az ügyfeleknek és a szabályozó hatóságnak szembenéznie. Sokat hallhattunk és olvashattunk a „Digital Services Act (DMA)”, és a „Digital Market Act (DMA)” fogalmakról. De mit is jelentenek ezek valójában? Erre keressük a választ egy előadás keretében. Végezetül áttekintünk egy kicsit a kibertérbe és megnézzük, hogy mi történik a sokak által emlegetett NIS-2 irányelvvel, amelynek implementációja jelenleg is zajlik a tagállamokban. Magyarország is foglalkozik a szabályok átültetésével, amelynek eredménye már a hazai jogrendszerben is látszik. Az előadás keretében a szervezetekre háruló kötelezettségek bemutatására, azok összefüggéseire helyeződik a fókusz, azzal a céllal, hogy a leendő szabályozási környezet által meghatározott feladatokra történő felkészülést segítse.

   
 

Bálint Irén, NMHH, Versengés a frekvenciasávokért - a WRC-23 kihívásai 

 
 

Kiss Tamás , NMHH, Meddig használhatunk még 2G hálózatokat? 

 
 

Fáczán Gábor , NMHH, A digitális szolgáltatások szabályozási kihívásai 

 
 

Bencsik Balázs ,  Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága, NIS-2: mire számítsunk a közeljövőben? 

   
       
  11.00 - 11.30 Kávészünet
       

DIGITALIZÁCIÓ ÉS TÁRSADALOM
11.30 - 13.00

  absz  
 

Szekcióvezető: Oláh István , HTE-EIVOK
Az elmúlt időszakban számos új technológia jelent meg a mindennapi használat szintjén, például: a felhő, okos életterek, és a mesterséges intelligencia. Várható hatásukat a jövőben társadalomra, családokra, társas kapcsolatainkra, munkánkra sok esetben a tudomány is kutatja. A Digitalizáció és társadalom szekcióban a témakörök ismert hazai kutatóival tekintjük át a nem technikai, jogi, szabályozási, piaci, szolgáltatási aktuális kérdéseket,  a társadalmi, szociológiai vetületekben.

 
 

Rab Árpád, Nemzeti Közszolgálati EgyetemMesterséges és emberi intelligencia egymásra hatása, a jövő trendjei 

   
 

Molnár Szilárd , NHIT, Miért más a 4. ipari forradalom, mint az előzőek? 

   
 

Székely Levente , Mathias Corvinus Collegium, Mitől félünk, ha a farkastól nem? 

 
       
       

SZUBTÉR FREKVENCIÁN: A JÖVŐ TÁVKÖZLÉSI TECHNOLÓGIÁI
11.30 - 13.00

   
 

Szekcióvezető: Kovács Benedek , Ericsson
A 4G elhozta mindenki számára a mobil szélessávú hozzáférést, az 5G-vel ezt tökéletesítjük és az emberek mellett az ipart, a vertikumokat, a környezetet és még sokminden mást is a hálózatba kapcsolunk. Hogyan tovább? Van-e technológia, ami jobban kihasználja a frekvencia erőforrásokat, vagy létezik-e eddig meg nem talált, akár szubtér frekvencia? Űrtávközlés, szatelitek, vagy kvantum. Vajon használhatjuk-e a hálózatot másra is, mint adatátvitelre? Ezekre a kérdésekre keressük a technológiai válaszokat.

  absz
 

Halmos Gyula , Bosch5G: A távközlés és felhő jövője a közlekedésben 

 
 

Farkas Lóránt , Nokia, 6G rádió – majdnem szubtér 

 
 

Turányi Zoltán , Ericsson, Mit hoz a 6G? 

 
  Szigeti Viktor , Polynet, Bevezetés az atomórák világába   
       
       

ROBBANÁS UTÁNI ÚTKERESÉS - AZ ONLINE VIDEÓ ÜZLETI MODELLJEINEK JELENE ÉS KÖVŐJE
11.30 - 13.00

  absz
 

Szekcióvezető: Dóbé Sándor , AMC
Az elmúlt években az online videófogyasztás robbanásszerű növekedését figyelhettük meg - részben a COVID járvány miatti kényszerű otthonmaradásnak, részben a folyamatos hálózati- és platformfejlesztéseknek köszönhetően. A globális és helyi OTT szolgáltatók számának gyors bővülése után ugyanakkor a régi és új játékosok is izgalmas TV-videó piaci környezetben találják magukat: változó és régiónként is eltérő fogyasztói szokások, célzott hirdetések és tartalmak, pénzügyi és megtérülési dilemmák. Vajon érdemes-e még tovább másolni az ős-Netflix-modellt, vagy már érkezik a következő vonat, és inkább arra kellene az elsők között felugrani?
A hagyományos és OTT alapú szolgáltatóknak egyaránt fel kell készülniük ezekre az új kihívásokra, az innovációkat kihasználva megoldásokat kell találniuk ahhoz, hogy sikeresen működjenek a piaci versenyben és megőrizzék pozíciójukat a jövőben. A szekcióban elhangzó előadások ezt a témakört igyekeznek áttekinteni, elsősorban a fogyasztók és a szolgáltatók szemüvegén keresztül.

 
 

Sugatagi Gábor, NMHH, Médiapiaci trend jelentés 2023 

 
 

Sinka Sándor , Magyar Telekom, Fogyasztói trendek - van-e különbség a regionális és globális cord cutting között? 

 
 

Pléh Dániel Élet az SVOD mellett – a hirdetés alapú OTT modellek: AVOD, FAST dilemmái 

 
       
  13.00 - 14.15 Ebédszünet
       
       

KIBERBIZTONSÁG
14.15 - 15.45

  absz
 

Szekcióvezető: Magyar Sándor, HTE-EIVOK
A digitális transzformáció, a digitális ökoszisztéma rendkívül nagy lehetőséget nyújt a vállalatok számára a fejlődésben, a hatékonyság növelésében. Az elektronikus információs rendszerektől való függőség a modern társadalmakban már megkérdőjelezhetetlen. Azonban mindenképpen gondolni kell arra, hogy mindezen IT rendszerek – akár a felhasználókon keresztül is – bármikor célpontokká vál(hat)nak. A szekcióban a szakma ismert hazai kutatóival, szakembereivel tekintjük át a markánsabb területeket, amelyek a kiberbiztonság oldaláról befolyásolhatják az üzleti folyamatainkat.

 
 

Rajnai Zoltán, Óbudai Egyetem, A kiberbiztonság stratégiai szintű feladatai 

 
 

Kovács László , Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Mesterséges intelligencia és kvantumtechnológia a katonai kiberműveletekben 

 
 

Zámbó Marcell, Andrews IT Engineering, Az első 100 nap, avagy SOC bevezetés lépései 

 
  Póser Valéria , Gombás LászlóÓbudai Egyetem, Az Egyetem és az ipari szereplők összefogása a kiberbiztonság érdekében   
       
       

A DIGITALIZÁCIÓ A TÁVKÖZLÉSI INFRASTRUKTÚRA ÁTALAKÍTÁSÁVAL KEZDŐDIK ÉS VÉGZŐDIK
14.15 - 15.45

  absz
 

Szekcióvezető: Kiss Tamás , NMHH
A digitális technológiák használatának dinamikus növekedése és a napi egymillió új internet felhasználó csatlakozása miatt az adatforgalom exponenciálisan növekszik. A távközlési hálózati stratégiáknak változniuk kell, hogy hosszú távon is kielégítsék ezeket az igényeket. Ezzel párhuzamosan az EU a digitális átalakulásához a Digitális Évtized kezdeményezésben több célt tűzött ki, többek között, hogy 2030-re minden EU-s háztartában elérhető legyen a gigabites internet kapcsolat és minden lakott területeken legyen elérhető az 5G. Ezek a célok jelentő kihívás elé állítják a távközlési infrastruktúrát, mivel az infrastruktúra felkészítése hosszú folyamat. ​A szekcióban szó lesz az EU Digitális Évtized távközlésre vonatkozó céljairól, valamint az ehhez rendelt eszközökről. Továbbá arról, hogy milyen átalakításokra van szükség a távközlési infrastruktúrában ahhoz, hogy ezzel a várható „adat cunamival” a hálózatok megbirkózzanak.

 
 

Kozma Zsolt , Cetin, Fenntarthatóság, Stabilitás, Innováció 

 
 

Verebély Tibor , Vantage Towers, Torony Vállalati modell tapasztalatai  

 
 

Fakó Petra Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviselete, Az elektronikus hírközlési szektor jövőjével kapcsolatos uniós elképzelések 

 
  Bóka László , Magyar Telekom, Cloud a Telco Core hálózatban A monolit rendszerek felbomlása és felhősítése. Lehetőségek, korlátok, tapasztalatok   
       
       

Data-EDIH - EUROPEAN DIGITAL INNOVATION HUB
14.15 - 15.45

   
 

Szekcióvezető: Ferenci Katalin, HTEnet Innovációs Nonprofit Kft.

A Data-EDIH által nyújtott tanácsadási és képzési szolgáltatások révén a vállalkozásoknak lehetőségük van javítani az adat- és digitális érettségüket, optimalizálni folyamataikat, hatékonyabban kezelni az adatokat, és így növelni a hatékonyságot, a termelékenységet. Az adatok ma már az üzleti döntéshozatal fontos tényezői, a megfelelő adatkezelési és -feldolgozási technológiák alkalmazásával a vállalkozások jelentősen javíthatják versenyképességüket, hatékonyabban kihasználva a rendelkezésükre álló adatokat.

 
 

Ferenci Katalin, HTEnet Innovációs Nonprofit Kft, Szekció felvezetés

   
 

Tarcsi Ádám , Data-EDIHMi ez a 4 betű? EDIH összefoglaló 

   
 

Tarcsi Ádám , Data-EDIHAz adat a versenyképesség záloga: minden a digitális érettséggel kezdődik. Miben segít a Data-EDIH? 

   
 

Kovács László , BME Ipar 4.0 Technológiai KözpontTérítésmentes képzések, milyen tudást lehet megszerezni? 

   
 

Kocsis Dávid , Key Result Services,  Mi olvasható ki az adatokból, avagy fejlesszük vállalkozásunkat az adatokra építve. 

   
 

Gyulai Tamás, Dig-I-HUB, IQ KecskemétMilyen gazdasági fejlődés érhető el az EDIH szolgáltatások segítségével. Tapasztalatok a korábbi DIH együttműködések mentén 

   
       
       
  15.45 - 16.05 Szünet
       

MESTERSÉGES INTELLIGENCIA HITELES ADATOKRA ÉPÍTVE
16.05 - 17.35

  absz
 

Szekcióvezető: Solymos Gyula 
Napjainkban a mesterséges intelligencia (MI) forradalmát éljük, amit nem túlzás az ipari forradalomhoz hasonlítani, mert alapjaiban fogja átalakítani az ipar a mezőgazdaság a közigazgatás és a társadalom működését is.
A MI azonban csak akkor fogja a mi érdekeinket szolgálni, ha azokat hiteles megbízható adatokra építjük, amelynek manipulálás mentessége igazolt. Paradox módon pont az MI jelent veszélyt önmaga hitelességére és megbízhatóságára mivel az adat manipuláció az MI segítségével egyre könnyebb és egyre észrevétlenebbül megvalósítható.
Könnyen belátható, hogy ha az ipari vagy emberek széles köre által használt (pl. Chat GTP és egyéb gyorsan terjedő) MI megoldásainkat manipulált adatokra építjük akkor ezek a rendszerek nem a cégünk, vagy a társadalom érdekeit, hanem az adatokat módosító hackerek, vagy gazdasági érdekei szerint fognak működni és manipulálni minket és „adat alapú” döntéseinket.

Hogy látja az MI mindent felforgató jövőjét a trendkutató, hogy áll össze és működik az hazai MI ökoszisztéma és melyek a legérdekesebb hazai megoldások, amiket érdemes megismernünk?   
Ezen felül arra a sokakat által feltett kérdésre is választ kaphatunk, hogyan biztosítható az ADATOK HITELESSÉGE és miként igazolható könnyen azok változatlansága végig egy teljes ellátási láncon, hogy azokra megbízható MI megoldásokat építhessünk!? 
Az előadásokból azt is megtudhatjuk, hogy tehetők hitelesé a hírek, videók és akár az élő közvetítések és miként lehet azokat megkülönböztetni az MI által generált tartalmaktól? 

Ezekre a kérdésekre mind mind választ kaphat, ha a konferencián a MI szekciónkat tiszteli meg jelenlétével!

 
 

Érdi-Krausz Gábor , SZTAKI Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium, A Magyar MI ökoszisztéma és az MILAB működése és céljai 

 
 

Tényi Ákos , E-Group, Együttműködés elosztott adatokon - Federált tanulás és lehetőségei 

 
 

Lotar Schin , AI, OTP Bank Nyrt., Mélytanuló megoldások üzleti felhasználása 

 
 

Solymos Gyula , MI megbízhatóság és ADAT hitelesség Blockchain alapokon 

 
       
__      
EREDMÉNYHIRDETÉS, SORSOLÁS, ZÁRSZÓ
17.35 - 18.00
   
     
 

A konferencia támogatói

Arany szponzor

 

Ezüst szponzor

 

Bronz szponzor

 

Együttműködő partnerek