HTE Minikonferencia 2023 - IoT

Internet of Things

 

Az IoT mint ember-gép és gép-gép közötti kommunikációs technológia évek óta velünk van, az exponenciális elterjedése azonban csak az elmúlt 1-2 évben indult meg. 

A digitalizáció alapja, hogy eddig soha nem látott mennyiségű adatot gyűjtenek és dolgoznak fel az ipartól a mezőgazdaságon, a szolgáltatásokon (közművek, közlekedés, egészségügy, biztonság, stb.)  át a háztartásokig (pl. okosotthon). Ezt a nagy mennyiségű adatot elő kell állítani és eljuttatni arra a helyre, ahol feldolgozzák ezeket. Az IoT azért jött létre, hogy ezt a sok adatot a keletkezési helyétől eljuttassa a feldolgozási helyére

Az Iot adatátviteli kapcsolatokat mint Nb-IoT és Cat-M a nyilvános mobil hálózatokon a szabványosítók (3GPP) és a mobilhálózati operátorok lehetővé tették már 4-5 éve, de a 3GPP alapú mobil megoldások mellett megjelentek alternatív IoT adatátviteli szolgáltatások is, mint a Sigfox és a Lora. Mára a nyilvános mobil szolgáltatók már rendelkeznek országos IoT lefedettséggel és több Lora és Sigfox hálózat is elérhető. Megjelentek a magyar piacon is az IoT eszközök és az IoT megoldás szállítók is. A világban számos új megoldást látunk IoT rendszerekre kötve, például lassan nem lehet új gépjárművet mobilhálózati összeköttetés nélkül vásárolni, a 2022-es energia krízisben a folyamatosan felügyelt áram és gázfogyasztás, továbbá az áramhálózatra tápláló házi naperőművek monitorozása kulcsfontosságú lett hálózat és energiabiztonság szempontjából.

A konferencia célja, hogy bemutassa hol tartanak a mobilhálózati IoT szolgáltatók, rámutasson a nem hatósági engedély köteles frekvencia alapú szolgáltatások elérhetőségére. Az IoT megoldás szállítók pedig elkészült vagy folyamatban lévő projekteken keresztül mutatják be az ágazat sikereit, lehetőségeit és esetleg kudarcait.

A konferencia zárásaként kerekasztal beszélgetésen összehozzuk a szolgáltatói-gyártói és megoldás szállítói feleket, hogy együtt egy jobb, hatékonyabb és gyorsabb előrelépést tudjunk tenni a hazai IoT fejlődésért.