A Személyi Jövedelemadó 1%-a felajánlható a HTE számára

HTE adószáma:
19815699-2-41

Letölthető
Rendelkező nyilatkozat

 

 

Ki?
Minden olyan magánszemély rendelkezhet adója 2 x 1 százalékáról, aki adózik az ún. összevont jövedelemadó-alapja után, s jövedelemadóját határidőre, maradéktalanul befizeti, vagy részletfizetési, halasztási engedélye van a NAV-tól. Ehhez nem kell szuperhősnek lenni.

TUDTA-E?

 • A potenciális felajánlók közel fele nem rendelkezik adója 1 százalékáról egyik civil szervezet számára sem.
 • A potenciális adózók egynegyede nem tud a második, egyház vagy kiemelt költségvetési előirányzat javára felajánlható 1%-ról.
 • Egy nemrégiben végzett felmérésben feltett „Miért nem rendelkezett az elmúlt évben személyi jövedelemadójának 1 százalékáról?" kérdésre a nem rendelkezők bő egyharmada nem tudott válaszolni, vagy nem akarta negatív viselkedését megmagyarázni, közel 20 százalékukat nem érdekelte ez a lehetőség, vagy bevallottan lustaságból nem cselekedtek, 5 százaléknyian pedig még mindig nem tudtak a rendelkezés lehetőségéről.


Kinek?
Az egyik 1 százalékot alapítvány, társadalmi szervezet (pl. egyesület) vagy külön nevesített intézmény javára ajánlhatja fel (pl. a HTE-nek). A másik 1 százalékáról valamely egyház vagy a törvényben meghatározott kiemelt költségvetési előirányzat (a Nemzeti Tehetség Program) javára rendelkezhet. 


Hogyan?
Elektronikus úton: Amennyiben a magánszemély rendelkezik elektronikus tárhellyel, nyilatkozatát a legegyszerűbb módon, elektronikus úton nyújthatja be:

 • az e-SZJA webes felületen az online kitöltve vagy
 • az ÁNYK-ban a bevallással együtt, annak EGYSZA lapját kitöltve vagy
 • külön, a 22EGYSZA nyomtatvány kitöltésével.

Papíralapon benyújtható postán keresztül, vagy személyesen, illetve meghatalmazott által, lezárt borítékban a NAV ügyfélszolgálatain:

 • a személyi jövedelemadó-bevallással együtt, annak EGYSZA lapját kitöltve,
 • az e-SZJA felület kitöltőprogramjával készített és kinyomtatott nyilatkozaton,   
 • a 22EGYSZA jelű nyomtatványon vagy azonos adatokkal a nyilatkozaton, továbbá   
 • 2023. május 22-ig lezárt borítékban leadva a munkáltatónak, ha az vállalja a nyilatkozatok összegyűjtését. A borítékon a leragasztás helyén szerepelnie kell a felajánló aláírásának.


Miért?
Mert jó érzés adni! Ráadásul adója kétszer 1 százalékának felajánlása egy fillérjébe sem kerül, hiszen ezt az összeget amúgy is befizeti az államkasszába. Adója 2 x 1%-áról viszont Ön döntheti el, hogy kinek a számlájára menjen. Így adója 1%-a szupernagy segítség.

MENNYIT ÉR?

 • Az elmúlt évben közel 10 milliárd forint jött össze a civileknek felajánlható 1%-okból.
 • Átlagosan 5500 forintot ér egy felajánlás, ami nem kevés.
 • 2011-ben 1,85 millió db felajánlás érkezett civil szervezet, és 1,29 millió db valamely egyház vagy költségvetési előirányzat javára.
 • Több, mint 31 ezer civil szervezetet jelöltek meg kedvezményezettként.

SZJA 1% felajánlások felhasználása a korábbi években:

 • A rendezvényeink internetes közvetítéséhez vásároltunk egy WiFi képes videokamerát, melyet a HTE szakosztályok igényelhetnek, hogy a Ustream csatornán keresztül közvetíthessék a rendezvényeket.


 

 • A HTE honlap fenntartására fordítottuk az SZJA 1% felajánlásból fennmaradó összeget.

 • HTE Diplomaterv és Szakdolgozat Pályázat kiírásával támogattuk a fiatalokat. A díjak odaítélésére a HTE ipari és felsőoktatási tagjaiból álló Bíráló Bizottság tett javaslatot.
  Eredmények, kiírás

 • Pályázat útján és jelképes részvételi díj fizetése mellett beengedtünk diákokat konferenciáinkra.
  Projektmenedzsment Fórumon (Blumenschein Máté, Boda Eszter, Hőnich Ágnes Kata, Páva Péter), HTE Infokom 2012 konferencián (Kováts Dániel, Smidéliusz Gábor, Grivalszki József Attila, Goldschmidt Gergely, Patocskai Tamás, Horváth Bálint, Jakab Sándor), valamint a HTE MediaNet 2013 konferencián (Kámán Ádám, Bakos Máté) volt a vendégünk a HTE Akadémia program keretében.

 • Lehetővé tettük hogy a HTE szakosztályvezetői a HTE MediaNet 2015 és a HTE Infokom 2014 konferencián az önköltségi ár alatti díj megfizetése mellett részt vehessenek a konferencián.

SZJA 1% felhasználás

Az alapcél szerinti közhasznú tevékenység finanszírozására használtuk fel.

A magánszemélyek rendelkezése szerint kiutalt SZJA 1%-ot az egyesület 2021-ben az alábbi célokra fordította:

 1. Diplomaterv-és Szakdolgozat pályázat díjaira
 2. Infocommunications Journal kiadására

 

Általánosságban:

HTE Diplomaterv és Szakdolgozat pályázat díjazását támogattuk.

 

HTE MediaNet és HTE Infokom konferencián diákoknak biztosítottuk a konferencián való részvételt.

 

Az elmúlt évben is támogattuk a HTE szakosztályok tevékenységét, melyet pályázat útján osztottunk szét a szakmai közösségek között. A támogatással színvonalasabb rendezvények megrendezésére voltak képesek a szakosztályok, 750e Ft-tal járultunk hozzá a költségekhez.

Működtettük a HTE Akadémia programot. Honlap

Kedvezményes regisztrációt biztosítottunk a HTE szakosztályvezetői részére a HTE MediaNet és a HTE Infokom konferencián.