A magyarországi 3G hálózatok jövője

2021. szeptember 30.

 

         

13:00 

Megnyitó, köszöntő
Maradi István, HTE

   

13:10

1G, 2G, sok 'G', avagy miért pont a 3G?"
Döbrőssy Gábor, HTE

   

13:50

Felhasználói oldal: Cégek kihívásai a 3G lekapcsolása esetén

Kőrösi Szabolcs Gábor, Telenor Magyarország Zrt.
Cserép Gergely, Secret Control GPS

   

14:30

Ami mindenkit érint: Pénztárgépek átállítása
Mizsányi Attila, NAV

     

15:10

A 3G kivezetés szabályozói aspektusai
Kollár Péter, NMHH

   

15:50

Lekapcsolással kapcsolatos operátori megfontolások
lekapcsolás előnyei: freki felhasználhatósága, BC, működés egyszerűsödése
Magyar Telekom

A 3G hálózatok lekapcsolásának a szükségességére minden operátor vezetősége előbb vagy utóbb eljut Európa minden országában. Szűkös erőforrásokat használnak a 3G rendszerek, mint például az alkalmazott frekvencia sáv, de ide sorolhatjuk lassan lassan a kisugárzáskor elhasznált energiát is. A 3G rendszerek 2001-es elindulása óta nagyon sokat fejlődött a rádiótechnika, ami lehető teszi hogy ugyanazon a frekvencia sávon több információt, nagyobb adatsebességet lehessen elérni jóval kisebb energia felhasználás mellett. De ehhez szinte mindent újra kell építeni, új eszközökkel. Így a döntés nem egyszerű, bonyolult számításokat végzett minden operátor az elképzelt új energia egyensúly, a nyújtott szolgáltatások, a beszerzendő eszközök és a telepítések/migrációk árával együtt. Mind mind egy tétel a döntés meghozatalakor. A végeredmény egy új hálózati terv, új időütemterv és egy új, jobb szolgáltatás választék lesz. Ebbe a döntéshozatali módszertanba szeretnénk egy érdekes bepillantást engedni az előadásunkban. 
 

     
16:30

A 3G lekapcsolás, mint kiemelt projekt
a lekapcsolási projekt fő feladatai, kihívásai, ütemezése, kockázatai
Telenor

A 3G hálózatok lekapcsolása nem csak egy “nagy piros kapcsoló átkapcsolása”, hanem egy bonyolult előkészületeket és tervezést igénylő kiemelt projekt, mindegyik operátornál. A lekapcsolást úgy kell előkészítenünk, hogy az előfizetőink a lehető legkevesebb hátrányt szenvedjenek, miközben megalapozzuk a jövő hálózatának (vagy  hálózatainak) az elindítását is. Lefedettségi tervek, frekvencia elérhetőség, új vagy kiegészítő berendezések telepítése, éjszakai átterhelések, kiegészítő állomások építése hogy csak néhányat említsünk a szükséges technikai feladatokból. De van szabályzói előkészületre is szükség, kommunikációs terveket is kell készíteni a teljeskörű tájékoztatáshoz (mint például ez a konferencia is), és valamilyen módon az operátorok között is kell koordináció hiszen sok esetben egymás telephelyeit is használjuk. Mindezt egy komplex, egy kézben összefutó de sokszereplős projekt keretében végezzük. E projekt érdekesebb részleteibe szeretnénk beavatni a hallgatóságot.
 

     
17:10

Másnál már megtörtént, mi mit tanulhatunk belőle
Sikeres külföldi megvalósítás(ok) tapasztalatai, hazai alkalmazhatóság
Vodafone

Európában minden országban működik 3G szolgáltatás, az első 2000 óta üzemel. 
Annak ellenére, hogy minden országban kicsit más a 3G rendszerek frekvencia helyzete és az alkalmazások összetétele, azok az operátorok, akiknek van testvércége Magyarországon kívül, sok hasznos információt oszthatnak meg egymás között. Érvényes volt ez a rendszerek indításakor és érvényes ez a lekapcsolásra való felkészüléskor is. A Vodafone csoport 21 országban van jelen saját mobil szolgáltatóval, így hatalmas tapasztalatunk gyűlt össze a lekapcsolásra való felkészüléssel kapcsolatban. Vannak olyan tagvállalataink, akik a helyi előkészületekkel már előttünk járnak. Ezekből a tapasztalatokból fogunk megosztani néhányat, amely ugyan más országokból jön, mégis felhasználható mind előfizetői, operátori és akár szabályzói oldalon a még biztosabb előkészületekhez.
 

     
17:50

Kerekasztal: Feladatok, kihívások
Beszélgetés + a bejött kérdések megválaszolása moderátor vezetésével
Both Vilmos
Magyar Telekom, Telenor, Vodafone, NMHH képviselője

   
         
         
         
         
         

 

Együttműködő partnerek