Hírek

Felpörög az EU-ban a kiberbiztonsági ellenálló képességének megerősítése

2023-06-09 11:38
Megkezdődött az európai kibervédelmi szolidaritási rendeletjavaslat vitája és elindult az Európai Kiberbiztonsági Készségfejlesztési Akadémia.

Ajánlás az online kalózkodás ellen

2023-06-09 11:23
ajanlas-az-online-kalozkodas-ellen
Az Európai Bizottság 2023. májusában ajánlást adott ki és intézkedéseket javasolt a sport- és más élő eseményekkel kapcsolatos online kalózkodás ellen, a jogosulatlan továbbközvetítések megakadályozása érdekében. Az ajánlás az élő eseményekkel kapcsolatos visszaélések gyors kezelése érdekében a tárhelyszolgáltatók számára tiltó, illetve blokkoló intézkedések alkalmazását javasolja, míg az élő- és sportesemények szervezőinek és közvetítőinek pedig azt, hogy kereskedelmi ajánlataikat tegyék megfizethetőbbé és vonzóbbá, illetve a végfelhasználók szélesebb köre számára elérhetővé.

115 éve született John Bardeen, a tranzisztor egyik feltalálója és a szupravezetés elméletének a megalapozója

2023-05-22 22:33
115-eve-szuletett-john-bardeen-a-tranzisztor-egyik-feltalaloja-es-a-szupravezetes-elmeletenek-a-megalapozoja
A tranzisztor feltalálása – mely hetvenöt évvel ezelőtt teljesen megváltoztatta az életünket – több ember nevéhez fűződik, ennek a három fős csapatnak volt az egyik tagja John Bardeen, aki éppen 115 évvel ezelőtt született. Ugyancsak ő volt, aki harmadmagával kidolgozta a szupravezetés elméletét. Mindkét tevékenysége fizikai Nobel-díjat ért, ő az egyetlen ember eddig, aki kétszer is elnyerte a fizikai Nobel-díjat. Születésnapja ürügyén most megismerkedhetünk mindkét közös találmánya mellett az élettörténetével és egyéb szakmai munkásságával.

Elhunyt Duró Imre (1943-2023)

2023-05-12 12:25
elhunyt-duro-imre-1943-2023-
Szomorú szívvel tudatjuk, hogy Duró Imre a HTE Intéző Bizottságának korábbi tagja, ezüst jelvényes kitüntetettje, 2023 május 10-dikén hosszú betegség után elhunyt. A szertartás 2023. június 22-én, 12 óra 45 perckor az Új köztemetőben lesz megtartva.

PMO Klub a Profexec Services szervezésében

2023-04-14 09:52
Meghívó a 2023. május 4-én, csütörtökön 16:30 – 18:00 között, személyes formában megrendezésre kerülő PMO Klubra!

175 éve született Puskás Ferenc, az első budapesti telefonközpont létrehozója és első igazgatója

2023-03-29 22:33
175-eve-szuletett-puskas-ferenc-az-elso-budapesti-telefonkozpont-letrehozoja-es-elso-igazgatoja
A hazai telefónia első lépéseinek a megtételében komoly szerepet játszott Puskás Ferenc, akinek a hírneve bátyja, Puskás Tivadar mellett háttérbe szorul, pedig nagy áldozatot hozott annak érdekében, hogy ezt a feladatot felvállalja és sikeresen elindítsa. Munkája eredményeképpen a hazai távközlési ipar kezdeteinek is nagy lökést adott és a villanyvilágítás első bemutatója és a dalműtelefon hazai bemutatkozása is a nevéhez fűződik, személye mégis – teljesen indokolatlanul – kevés figyelmet kap. Ebben a megemlékezésben a 175 éve született Puskás Ferenc rövid, mindössze 36 évig tartó, de mégis maradandót alkotó életével és tevékenységével ismerkedhetünk meg.

DSA: Az Európai Bizottság kijelölte a Nagyon Nagy Online Platformokat és Keresőmotorokat

2023-06-09 11:32
Az Európai Bizottság 2023. április 25-én – a szolgáltatók adatszolgáltatása alapján kijelölte a Digitális Szolgáltatásokról szóló rendelet (DSA) alapján „Nagyon nagy”-nak minősített online platformokat és kereső motorokat (17 platformot és két keresőmotort, amelyek aktív felhasználói száma eléri az EU lakosságának 10%-át, 45 milliót). A kijelölt 17+2 cégnek 4 hónapon belül teljesítenie kell a DSA első kötelezettség körét….

A HTE Szegedi csoportjának beszámolója a Távközlési Világnapról

2023-06-05 13:24
a-hte-szegedi-csoportjanak-beszamoloja-a-tavkozlesi-vilagnaprol
A HTE Szegedi Csoportja május 27-én ünnepelte meg a Távközlési Világnapot két helyszínen.

Év információbiztonsági tartalom előállítója 2023

2023-05-18 10:11
ev-informaciobiztonsagi-tartalom-eloallitoja-2023
A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesült szakmai fórumán az "Év információbiztonsági tartalom előállítója" díjat 2023-ban a HTE EIVOK- nak adta át.

A 2023. április 6-án tartott Elnökségi ülés témái

2023-04-24 06:27
A 2023. április 6-án megtartott elnökségi ülés kilenc napirendi pontot tartalmazott. Az első napirendi pontban a HTE Infokom 2023-as konferencia Programbizottság vezetője számolt be a novemberi konferencia szakmai programjának az előkészületeiről és az operatív igazgató a helyszínről és az időpontról. A második napirendi pontban az Információbiztonsági szakosztály elnöke tartott beszámolót a HTE-NMHH-EIVOK minikonferenciájának a szervezéséről. A harmadik napirendi pontban a Jelölő Bizottság elnöke számolt be a tisztújítás végleges jelöltjeiről. A negyedik és ötödik napirendi pont a Közgyűlés előkészítését görgette tovább, elsősorban a pénzügyi kimutatások szempontjából. Itt az Ellenőrző Bizottság és a Felügyelő Bizottság jelenéséről szóló negyedik napirend elmaradt, mivel még mindig nincs kész mérlegeredmény. A pénzügyi helyzetről az operatív igazgató adott áttekintést. A hatodik napirendi pontban a Díjbizottság nyújtotta be a döntés utáni végleges díjjavaslatát. A hetedik napirendi pontban a Tudományos Bizottság elnöke tartott beszámolót a bizottság tevékenységéről és a 2023-as tervekről. A nyolcadik napirendi pontban a HTE IoT minikonferencia szervezésének az állásáról hangzott el általános tájékoztató. Végezetül az Egyebek napirendi pontban néhány technikai információ hangzott el.

A 2023. március 9-én tartott Elnökségi ülés témái

2023-04-14 06:28
A 2023. március 9-én megtartott elnökségi ülés ismét 13 napirendi pontot tartalmazott. Az első napirendi pontban a HTE Infokom 2023-as konferencia Programbizottság vezetője számolt be a novemberi konferencia szakmai programjának az előkészületeiről. A második napirendi pontban a szakmai közösségekért felelős elnökségi tag tekintette át a 2022-es évi pályázat teljesülését, majd a harmadik napirendi pontban a 2023. évi pályázatok értékelését és a pályázati összegekről a döntést ismertette. A negyedik napirendi pontban az ISZB Elnöke távollétében az operatív igazgató mutatta be az ISZB honlapra szánt témajavaslatait. AZ ötödik napirendi pontban az Információbiztonsági szakosztály elnöke tartott beszámolót a HTE-NMHH-EIVOK minikonferenciájának a szervezéséről. A hatodik napirendi pontban a májusi Közgyűlés előterjesztési voltak a középpontban, ennek keretén belül a Jelölő Bizottság elnöke számolt be a tisztújítás előrehaladásáról, majd a szakmai előadásra vonatkozóan hangzottak el javaslatok, míg végezetül a főtitkári beszámoló státuszát ismertette a főtitkár-helyettes. A hetedik napirendi pontban az operatív igazgató a HTE pénzügyi státuszáról tartott összefoglalót, míg a nyolcadik napirendi pontban a HTE befektetései képezték a vita tárgyát. A kilencedik pont a 2022-es előzetes mérlegét és az eredménykimutatást járta körül. A tizedik napirendi pontban a HTE Fekete László-díj helyzetét ismertette az operatív igazgató. A következő napirendi pontban a HTE díjakra érkezett javaslatokat ismertette a Díjbizottság. A tizenkettedik napirendi pontban az állami díjakra tett javaslatok felterjesztési nehézségei kerültek előtérbe Végezetül az Egyebek napirendi pontban a HTE IoT minikonferencia megszervezésének a lehetőségeit járta körül a vezetés mind a szakmai program, mind pedig a pénzügyi fedezet oldaláról.

Dr. Magyar Gábor Magyar Gazdaságért Díj miniszteri elismerésben részesült

2023-03-29 09:49
dr-magyar-bela-gabor-magyar-gazdasagert-dij-miniszteri-elismeresben-reszesult
Dr. Magyar Gábor a HTE Tiszteletbeli elnöke, HTE Puskás Tivadar díjas, HTE arany jelvényes a BME docense magyar gazdaságért díj miniszteri elismerésben részesült

 

Tagdíjfizetés részletei

--------------------------------------------------

Tagnyilvántartás - belépés

--------------------------------------------------

Technikatörténeti évfordulók

--------------------------------------------------

Legközelebbi események

HTE Infokom 2024 2024.11.05. 9:00 - 2024.11.06. 18:00

Kiemelkedő támogatóink

  

 
Hírközlési Érdekegyeztető Tanács