Hírek

A 2021. szeptember 9-én tartott Elnökségi ülés témái

2021-10-15 19:08
A szeptember 9-i – hosszú idő óta először személyes és online – Elnökségi ülésnek tíz napirendi ponttal kellett megbirkóznia az őszi első összejövetelen. Az első napirendi pont egy ünnepélyes mozzanat volt, az augusztus 20-a alkalmából kiadott ITM Miniszteri Elismerő Oklevelek átadására került sor. A második napirendi pontban a HTE Infokom 2021 programjával és szervezési kérdéseivel foglalkozott az Elnökség. A harmadik pontban a folyamatban lévő, árbevételt érintő kérdésekről, míg a negyedik pontban a HTE második negyedéves gazdálkodásáról hangzott el beszámoló. A következő pontban az Alapszabályt módosító rendkívüli Közgyűlésről hangzott el egy rövid összefoglaló. A hatodik napirendi pont a Gábor Dénes-díjra történő jelölésről szólt, míg a hetedik pontban a címzetes szenátorok jelölése volt a terítéken. A következő pontban a Diplomaterv és Szakdolgozat pályázat eredménye vált ismertté és fogadta el az Elnökség, míg végül az Egyebek pontban három téma került még napirendre.

Bevezetés a Mesterséges Intelligencia világába - hazai fejlesztésű alapozó, ingyenes online kurzus

2021-10-05 04:08
bevezetes-a-mesterseges-intelligencia-vilagaba-hazai-fejlesztesu-alapozo-ingyenes-online-kurzus
"Bevezetés a Mesterséges Intelligencia világába" címmel egy hazai fejlesztésű alapozó, 2-3 óra alatt elvégezhető, ingyenes online kurzus indul, melynek célja, hogy a társadalom legalább 1%-a, azaz 100 ezer magyar polgár szerezzen alapismereteket a mesterséges intelligenciáról.

HTE Technikatörténeti szakosztály tisztújítása

2021-09-28 09:21
hte-technikatorteneti-szakosztaly-tisztujitasa
A Technikatörténeti szakosztály 2021. szeptember 1-jén tartott Tisztújító Szakosztályi Ülést, az újonnan megválasztott elnök Sáfár József.

Ki lesz az Év Projektmenedzsere 2021-ben?

2021-09-12 05:54
ki-lesz-az-ev-projektmenedzsere-2021-be-1
AZ ÉV PROJEKTEMENEDZSERE díjpályázat

Dr. Bacsárdi László és Bódi Antal Miniszteri Elismerő Oklevelet kaptak

2021-08-27 09:07
dr-bacsardi-laszlo-es-bodi-antal-miniszteri-elismero-oklevelet-kaptak
Dr. Bacsárdi László, a HTE Puskás Tivadar díjas aktív tagja, a Távközlési Szakosztály korábbi elnöke és Bódi Antal, a HTE Infokommunikációs Szakértői Bizottságának aktív tagja Miniszteri Elismerő Oklevelet kaptak.

115 éve született az elektronikus televízió úttörője, Philo T. Farnsworth

2021-08-18 23:08
115-eve-szuletett-az-elektronikus-televizio-uttoroje-philo-t-farnsworth
A televízió feltalálása nem köthető egyetlen névhez, sok eltérő technológiájú kísérletből állt össze ez a folyamatot, de talán a legnagyobb lépést Philo Taylor Farnsworth kitartó munkája adta, aki az addig használt különböző mechanikus megoldások helyett a teljesen elektronikus képbontás és képalkotás irányába indult el. A 115 éve született amerikai feltalálóról emlékezünk most meg, bemutatva korántsem egyszerű életútját, a televíziózás fejlődésében betöltött szerepét és egyéb izgalmas találmányait.

150 éve született Frederick George Creed kanadai feltaláló, az első, széleskörben használható géptávíró kifejlesztője

2021-10-05 23:08
150-eve-szuletett-frederick-george-creed-kanadai-feltalalo-az-elso-szeleskorben-hasznalhato-geptaviro-kifejlesztoje
Ismét egy kevéssé ismert feltalálóról emlékezünk meg, akinek a neve mára eléggé feledésbe merült, de a róla elnevezett Creed-féle géptávíró évtizedeken keresztül a gyors írásos kommunikáció legfőbb berendezése volt. A géptávíró kifejlesztésével már előtte többen foglalkoztak, de ő volt az a szakember aki nem csak egy-egy működő példány bemutatására volt képes, hanem nagy sorozatban gyártott és üzembe helyezett, állandóan továbbfejlesztett berendezéseivel megalapozta a géptávíró sikerét. A megemlékezésben most – mivel életrajzáról csak kevés információ érhető el – elsősorban ezt a tevékenységét mutatjuk be, s egy másik találmányáról is szót ejtünk, ami csak a halála után évtizedekkel vívott ki sikert a gyakorlatban.

Technikatörténeti szakosztály szakmai előadásai

2021-10-04 19:24
technikatorteneti-szakosztaly-szakmai-eloadasai
A Technikatörténeti szakosztály szakmai előadásai hangoztak el a Közlekedés-hírközlési Szakosztállyal tartott közös rendezvényen.

HTE Diplomaterv és Szakdolgozat Pályázat 2021 eredménye

2021-09-21 09:19
A már hagyományosnak mondható diplomaterv és szakdolgozat pályázatra beérkezett pályaművek értékelése lezárult.

Szélessávú tesztsorozat a készenléti EDR felhasználók változó igényeinek kiszolgálásához

2021-09-01 07:24
Több mint 15 éve biztosítja a biztonságos készenléti kommunikációt és mobilrádió hálózatot országos lefedettséggel a Pro-M Zrt., az Egységes Digitális Rádiótávközlő Rendszert (EDR) üzemeltető kormányzati célú hírközlési szolgáltató. A megbízható, alapvetően csoportos hangkommunikációra optimalizált biztonságos TETRA technológia átmeneti megtartása mellett a változó feladatokra és követelményekre figyelemmel megjelent a készenléti felhasználók szélessávú mobil adatátviteli igénye, ami indokolttá tette a szélessávú használat egyidejű EDR integrációjának előkészítését.

Dr. Sallai Gyula MAGYAR ÉRDEMREND középkeresztje polgári tagozata kitüntetést kapott

2021-08-26 15:38
dr-sallai-gyula-magyar-erdemrend-kozepkeresztje-polgari-tagozata-kituntetest-kapott
Dr. Sallai Gyula, a HTE Tiszteletbeli elnöke, HTE Életmű díjas, Baross Gábor-díjas villamosmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem professor emeritusa MAGYAR ÉRDEMREND középkeresztje polgári tagozata kitüntetést kapott.

A 2021. június 3-án tartott Elnökségi ülés témái

2021-08-16 12:08
A június 3-i online Elnökségi ülés öt napirendi pont megtárgyalásával zárta a nyár előtti ülések sorozatát. Az első napirendi pontban az Infocommunications Journal főszerkesztője számolt be a folyóirat helyzetéről és a jövőbeli tervekről. A második napirendi pont a HTE pénzügyi helyzetével és a lehetséges bevételi forrásokkal foglalkozott. A májusi Közgyűlést értékelte az ülés a harmadik napirendi pontban. A negyedik napirendi pont a HTE Infokom 2021 programjával és a szervezés állását tekintette át. Az ötödik pontban a szakmai közösségek munkájának az értékelését tette meg az ezért felelős elnökségi tag. Végezetül az Egyebek napirendi pontban egy június végi személyes találkozó szervezését beszélte meg az Elnökség.

 

Tagdíjfizetés részletei

--------------------------------------------------

Tagnyilvántartás - belépés

--------------------------------------------------

Technikatörténeti évfordulók

--------------------------------------------------

Legközelebbi események

HTE Infokom 2024 2024.11.05. 9:00 - 2024.11.06. 18:00

Kiemelkedő támogatóink

  

 
Hírközlési Érdekegyeztető Tanács