Vissza

Miért nem működnek a mai beszéd alapú agy-számítógép...-Mesterséges Int. sz

2023.03.13. 17:00 - 2023.03.13. 19:00
Hely: BME I épület, IB210 (2. emelet), 1117, Budapest, Magyar tudósok krt. 2.

Tisztelettel meghívunk minden szakembert és érdeklődőt a HTE Mesterséges Intelligencia Szakosztály alábbi szakestjére:

Miért nem működnek a mai beszéd alapú agy-számítógép interfészek?

Előadók:

  • Nagy Péter (BME-MIT és TTK), 
  • Csapó Tamás Gábor (BME-TMIT)

A szakesten két előadás keretében járjuk körül az agyi és beszéd artikulációs jeleket, a köztük lévő szinkronizációkat, illetve funkcionális kapcsolatok vizsgálatának lehetőségeit.

 Nagy Péter (BME-MIT és TTK) és Háden Gábor (TTK - Természettudományi Kutatóközpont): Szinkronizáció és funkcionális kapcsolatok vizsgálata az agyban 
Az emberi gondolkodás és viselkedés kutatásában jelentős mérföldkövet jelentett a funkcionálisan specifikálódott agyterületek közti kapcsolatok, és ezen keresztül az agyon belüli funkcionális kapcsolati hálózatok felismerése. Az agy különböző részei közti együttműködés a sejtek szintjétől a makroszkopikus szintig megfigyelhető, és sok esetben valamilyen típusú szinkronizáció formájában mérhető. Előadásunkban röviden bemutatjuk a makroszkopikus szintű funkcionális agyi hálózatok mérési lehetőségeit, az elektroenkefalográfiára (EEG) koncentrálva. Ezt követően néhány alkalmazási példát mutatunk a pszichológia és pszichiátria területéről. Végül rövid kitekintést adunk a szinkronizáció és hálózat elvű szerveződés egyéni szinten túlmutató megvalósulásáról.

Csapó Tamás Gábor (BME-TMIT) és Arthur Frigyes Viktor (BME-TMIT): beszéd alapú agy-gép interfészek deep learning alapon 
Az agy-számítógép interfészek (BCI) lehetővé tehetik az elektronikus eszközeink közvetlen, fizikai aktivitás nélküli vezérlését, és potenciálisan alkalmazhatóak rehabilitáció során. A tiszta és jól használható agyi jel kinyerése azonban kihívást jelent a különböző biofiziológiai hatások miatt, így még nem született teljes megoldás a beszéd BCI-re nem invazív eszközökkel. Egy jól használható, folyamatos beszédet érthető és természetes módon generálni képes agy-beszéd rendszer megvalósítása nagy kihívást jelent, és multidiszciplináris megközelítéseket igényel, aminek megoldásához a mélytanulás legfejlettebb módszereivel tervezünk hozzájárulni. A fenti célok elérése érdekében artikulációs (nyelvultrahang) és agyi jel (EEG) elemzést végzünk néhány beszélő adatain, melynek kezdeti eredményeit az előadásban ismertetjük. 

Az előadásokat kötetlen vita, klubszerű beszélgetés követi. 
A rendezvény díjtalan, de regisztrációhoz kötött (legkésőbb március 9-ig) az alábbi formon:
https://forms.gle/6frA2MTwEgSbbCgg6

Az előadás képanyaga ide kattintva érhető el.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket!


Dr. Szűcs Gábor,
HTE Mesterséges Intelligencia szakosztály elnöke