HTE Fekete László-díj

Fekete László (1960-2017) hosszú évtizedekig ismert szereplője volt a hazai távközlési és informatikai vezetői közösségnek. Fáradhatatlanul és kitűnő érzékkel kereste az új, innovatív megoldásokat, úgy, hogy a fejlesztés hozzáadott értéket, felhasználói elégedettséget és anyagi eredményt hozzon létre. Tevékenységével nagyvállalati környezetben mutatott sikeres példát arra, hogyan lehet innovációval követő pozícióból élenjáró működést elérni. Innovációs munkássága elismeréseként és az újabb generációk újabb és újabb innovációra való ösztönzésére hazai cégvezetők Díjat alapítottak, amely Fekete László nevét viseli. Emlékét azzal ápoljuk méltón, ha példáját évről-évre felmutatjuk a jövő innovátorainak. A díj alapítói kifejezték szándékukat, hogy a „HTE Fekete László-díj” támogatói lesznek, a díj fenntarthatóságához folyamatosan hozzájárulnak.

A HTE Fekete László-díj támogatói köréhez Kuratóriumi döntéssel lehet csatlakozni. Az alapítók megbízták a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesületet, hogy a díjat gondozza, az évenkénti kiadását szervezze.

A díjra az alapítók akarata alapján azon magánszemélyek pályázhatnak, vagy azon magánszemélyeket jelölhetik, akik teljesítik az alábbi feltételeket:

  • Egy vagy több infokommunikációs innovatív fejlesztés koncepciójának kialakításában, illetve létrehozásában vett részt, feltalálóként és-vagy vezetőként. 
  • Az ilyen módon létrehozott innovatív szolgáltatás(ok) vagy termék(ek) elértek a piaci hasznosítás fázisába és felhasználói, fogyasztói elégedettséget váltottak ki.
  • A feltaláló/vezető tevékenysége a szakmai körökben elismerést váltott ki.
  • Magyar vagy külföldi állampolgár, de az általa fejlesztett/vezetett szolgáltatás idehaza (is) elindult és a pályázat beadása napján még használatban van.

Az Alapítók az egyéni innovatív kvalitásokat akarják díjazni. Ezért fontos megemlíteni, hogy a pályázatban megkövetelt innovatív szolgáltatás vagy termék csak egyfajta “hordozóanyag” annak érdekében, hogy a pályázóról minél reálisabb képet kaphassunk. Az értékelés során az Értékelő Bizottság a pályázókkal személyes interjúkat, iparági információ gyűjtést vagy akár az innovatív szolgáltatás megtekintését is elvégezheti. Ezért ösztönözzük a pályázókat arra, hogy a pályázati anyagukban minél több információt osszanak meg az értékelőkkel saját szerepükről, munkamódszerükről vagy az innovációhoz való viszonyukról. Maga a termék/szolgáltatás fontos a folyamatban, de nem a termék/szolgáltatás az értékelés döntő eleme. Hanem az Ember az innováció mögött. :-)

A díjra megfontoltak közé saját jelöltségben, illetve szervezet, magánszemély javaslataként is be lehet kerülni. Csoportok erre a díjra nem pályázhatnak.


A díjjal együtt járó összeg 1.000.000 Forint.


A pályázat vagy jelölés leadásának határideje 2023. október 1. éjfél

A pályázat formai követelményei:

  • A pályázó maximum 2/A4-es oldal terjedelmű CV-je, magyar vagy angol nyelven.
  • A pályázatban jelzett, innovatív szolgáltatás(ok) (amely(ek) a pályázat pillanatában még üzemben van(nak), a többi feltétel a kiírás szerint) leírása magyar vagy angol nyelven, maximum 2/A4-es oldal terjedelemben. Részletezni szükséges hogy miért újdonság a szolgáltatás, mely részek azok amelyek a jelölt közreműködésével jöttek létre (akár tényleges fejlesztés, akár az elkészüléshez vezető projekt egyéb részeiben végzett munka, management).
  • A pályázó vagy jelölt szakmai ajánlása, részletezve szakmai karrierje legutóbbi néhány évében végzett innovációkat vagy ahhoz kötődő munkáit, feladatait. Amennyiben a jelölt maga pályázik, egy “motivációs levél” szerű önbemutatást kérünk, “miért gondolja a jelölt, hogy alkalmas lehet a díj elnyerésére?" Maximum 2/A4-es oldal. 
  • A jelölt elérhetősége: telefon és email, esetleges kérdések tisztázására.
  • A fentiek összesen maximum 2+2+2=6/A4-es oldal terjedelemben, minden anyag PDF formátumban. A file nevekből következtetni lehessen hogy kinek a pályázati anyagait tartalmazza (pl. Istvan_Maradi_CV.pdf)
  • A fenti anyagokat egy emailben kell elküldeni a HTE_Fekete_Laszlo-dij@hte.hu (vagy info@hte.hu) email címek egyikére, egyszerre, mellékletként.

A díjat értékelő bizottság tagjait az alapítók jelölik ki. A díjat az értékelő bizottság javaslata alapján 2023. novemberben adják át az alapítók képviselői.

HTE Fekete László-díj nyertesei

2023

Kántor András Ferenc
K&H

 

A magyar bankszektor kiemelkedő fejlesztőjeként több olyan projektet vitt végbe, amelyek hatalmas áttörést jelentenek a bankkártyás fizetések világában. 12 éve kötelezte el magát bankkártyával kapcsolatos fejlesztéseknek, és azóta is folyamatosan keresi az új, eddig kiaknázatlan lehetőségeket és kihívásokat. Nevéhez több, telefonon, okosórán, illetve fitness karkötőn megvalósított digitális fizetési megoldás kötődik.
További információ 
Fotó a díjátadásról

2022

Scheidler Balázs
Balabit

Munkássága, amellyel az értékelő bizottságot megnyerte, az 1998-ban létrehozott, mára nemzetközileg elismertté vált syslog-ng piacra segítéséhez kapcsolódik, amely egyben a Balabit sikertörténet* alapjait jelentette. A szoftverrel többek között az Airbus, az Amazon Kindle és az amerikai űrügynökség dolgozik. Scheidler ma már projekttanácsadóként, illetve startup befektetőként és mentorként munkálkodik, immáron „Az év innovátora” címet is viselve.
További információ (pdf) (word)
Fotó a díjátadásról

2021

Soós Gábor
Magyar Telekom

Innovátorként felismerte, hogy az ipar igényt tartana kisebb, de megbízható mobilhálózatokra. Újdonságként pedig élő hálózatban végzett pontos előkészítő méréseket, amelyekkel meg tudta határozni az ipari eszközök részletes adatátviteli sajátosságait. Kutatói tevékenysége rámutatott, hogy a jelenlegi 4G és 5G forgalmak nagy része modellezhető, és optimalizált virtuális hálózati megoldásokkal minden igény kiszolgálható. Innovációját számos helyen és megoldással tudja alkalmazni ipari környezetben, nemzetközi szinten (nemzetközi autógyárak és autóipari beszállítók, pl. BorgWarner stb.).
További információ (pdf) (word)

2020

Nagy Gergő
EvoAid

A kiválasztás, értékelés folyamán a zsűri egyrészt személyesen is kipróbálta az innovációs termékeket, másrészt hosszú videóinterjúkat folytatott a pályázókkal. Az értékelési szempontoknak megfelelően ennek során nem az innováció tárgya állt a középpontban, hanem annak alanya, az ember, az innovátor. „Azt néztük, mennyiben felel meg a személyiségük annak a képnek, amelyet Fekete Laci emlékére és tiszteletére meg akarunk őrizni”, mondja Maradi Istvána pályázatokat elbíráló zsűri vezetője. Ebből az alapos értékelési folyamatból került ki győztesen Nagy Gergő, az EvoAId 38 éves alapítója és ügyvezetője.
További információ

Alapító okirat

 

Alapítók:

CISCO Systems Magyarország Kft. 
Avaya Magyarország Kft.
Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület
BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar
eNET Internetkutató Kft.
Ericsson Magyarország Kft.
IBM Magyarországi Kft
IT-Business Publishing Kft.
Magyar Telekom Nyrt.
Microsoft Magyarország Kft.
NTT Magyarország Kft.
Oracle Magyarország Kft.
S&T Consulting Hungary Kft.
T-Systems ICT India Pvt. Ltd.

 

Támogatók:

Avaya Magyarország Kft.
BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar
CISCO Systems Magyarország Kft.
Deutsche Telekom TSI Hungary Kft.
eNET Magyarország Kft.
Ericsson Magyarország Kft.
Geomant-Algotech Zrt.
INNObyte Informatikai Zrt.
Kontron Hungary Kft.
Magyar Telekom Nyrt.
Microsoft Magyarország Kft.
NETvisor Zrt.
NTT Magyarország Kft.
Stratis Kft.
Sysman Informatikai Zrt.