Hírek

100 éve született Jack Kilby, az integrált áramkör feltalálója

2023-11-07 23:33
100-eve-szuletett-jack-kilby-az-integralt-aramkor-feltalaloja
Ez alkalommal egy kerek százéves születésnapot ünnepelhetünk meg, Jack St. Clair Kilby 1923-ban ezen a napon született egy kis amerikai városban, hogy aztán innen elindulva egészen a fizikai Nobel-díjig vezessen az útja. A díjátadáson úgy vezették fel, mint a modern digitális világ megteremtőjét, mégis sokan nem ismerik a nevét. A mostani megemlékezésben megismerhetjük életútját, találmányait és átélhetjük egy újabb Nobel-díj megszületésének a történetét.

150 éve született William David Coolidge, a wolframszálas izzó és a korszerű röntgencső feltalálója

2023-10-22 22:33
150-eve-szuletett-william-david-coolidge-a-wolframszalas-izzo-es-a-korszeru-rontgencso-feltalaloja
Nem sokan ismerik William David Coolidge nevét, pedig hosszú időn keresztül nap mint nap használtuk és sok helyen még ma is használjuk a találmányát, a volframszálas izzót, ami végre hosszabb élettartamúvá tette a korábbi kezdetleges izzókat. Ugyancsak kevesen tudják, hogy az ő találmánya a hatékony és egészségre sokkal kevésbé káros, forrókatódos röntgencső kifejlesztése. Előremutató találmányait az elektroncsövek továbbfejlesztésében is felhasználták, neve mégis homályban maradt. Az amerikai feltaláló 150 éves születésnapja alkalmából ezt a hiányt igyekszünk némileg enyhíteni életútjának az ismertetésével és a találmányai létrejöttének a bemutatásával.

145 éve született Robert von Lieben osztrák vállalkozó és feltaláló, a Lieben-cső kifejlesztője

2023-09-04 22:33
145-eve-szuletett-robert-von-lieben-osztrak-vallalkozo-es-feltalalo-a-lieben-cso-kifejlesztoje
Ha ez a név nem mond semmit az Olvasónak, akkor nem kell elszégyellenie magát, egy fiatalon elhunyt és eléggé háttérbe szorult feltalálóról van szó. A 34 éves korában eltávozott, autodidakta fizikus osztrák feltaláló céltudatosan igyekezett megoldást találni a telefonjelek erősítésére és végül a találmánya az első folyamatos rádiófrekvenciát kibocsátani képes eszköz megvalósításához vezetett. A 145 éves születésnapi megemlékezés okán ismerkedjünk meg életével és rövid, de előremutató munkásságával.

135 éve született John Logie Baird, aki a világ első élő televíziós bemutatóját tartotta

2023-08-12 22:33
135-eve-szuletett-john-logie-baird-aki-a-vilag-elso-elo-televizios-bemutatojat-tartotta
Ismét egy itthon kevéssé ismerős személy születésnapjához érkeztünk, akinek a tevékenysége útjára indította a televíziózást, igaz hogy még a kezdetleges formájában. John Logie Baird skót feltaláló nevéhez pedig több elsőség is kötődik. Ő tartotta az első nyilvános, élő televíziós bemutatót a világon 1926-ban, ő hozta létre az első nagytávolságú televíziós összeköttetést 1927-ben és az első demonstrációs jellegű interkontinentális összeköttetést 1928-ban. Mindezt úgy, hogy az általa kigondolt első modelleket teljesen amatőr módon, szinte filléres eszközökből valósította meg. A következőkben John Logie Baird életútjával és találmányaival ismerkedhetünk meg születésének 135 éves évfordulója tiszteletére.

80 éves Vinton Cerf, az internet egyik atyja, a TCP/IP protokoll megalkotója

2023-06-22 22:33
80-eves-vinton-cerf-az-internet-egyik-atyja-a-tcp-ip-protokoll-megalkotoja
Sorozatunkban többnyire olyan, a hírközlésben kiemelkedő eredményeket elért személyek születésnapjáról emlékezünk meg, akik már elhunytak. Ritka évfordulónak számít, amikor valakit már életében tudunk köszönteni. Most ismét egy ilyen személyt köszönthetünk. Ma tölti be 80. életévét Vinton Cerf, az internet egyik atyja, a ma is használt TCP/IP protokoll megalkotásának a vezéralakja, közel két évtizede pedig a Google internet evangelistája. Ennek okán ismerkedünk meg eddigi életével és munkásságával.

90 éve született Charles Kuen Kao, az optikai szálas kommunikáció atyja

2023-11-03 23:33
90-eve-szuletett-charles-kuen-kao-az-optikai-szalas-kommunikacio-atyja
Manapság már teljesen természetesnek vesszük, hogy egyre több helyen használnak optikai szálat, optikai kábelt a nagysebességű információátvitelben. Arra meg egyáltalán nem gondolunk, hogy aki mindehhez az elméleti és a gyakorlati utat kitaposta és tevékenységét a fizikai Nobel-díjjal jutalmazták, mindössze öt évvel ezelőtt hunyt el, tehát jócskán kortársunk volt. Ebben a megemlékezésben Charles Kuen Kao 90. születésnapja okán megismerkedhetünk érdekesen alakult életútjával, kitartó munkájának az eredményével – és egy szinte váratlanul érkezett Nobel-díj előtörténetével.

165 éve született Mihajlo Idvorski Pupin, a róla elnevezett Pupin-cséve megalkotója

2023-10-03 22:33
165-eve-szuletett-mihajlo-idvorski-pupin-a-rola-elnevezett-pupin-cseve-megalkotoja
Létezik a telefóniában egy széles körben ismert eszköz, a Pupin-cséve vagy más néven a Pupin-fazék. Ugyanakkor arról, hogy kiről is kapta a nevét ez a nagytávolságú telefonkapocsolatot megvalósító találmány, általában nagyon keveset tudunk. Most, a feltaláló és egyben névadó születésnapi évfordulója okán megismerkedhetünk életével és szakmai munkásságával is.

150 éve született Lee de Forest, a trióda létrehozója, a rádiózás megteremtője

2023-08-25 22:33
150-eve-szuletett-lee-de-forest-a-trioda-letrehozoja-a-radiozas-megteremtoje
Érdekes, hogy a hazai szakirodalom kevés szót veszteget Lee de Forest érdemeire, pedig az amerikai feltaláló igazán nagy lépést tett az elektronikus áramkörök színre lépése témájában azzal, hogy létrehozta az első, erősítésre alkalmas elektronikus eszközt, a triódát. Az amerikai feltaláló 150 éves születésnapja alkalmából ezt a hiányt igyekszünk némileg enyhíteni életútjának az ismertetésével és a találmánya megszületésének a körülményeivel.

135 éve született Vladimir Kosma Zworykin, a televíziós technológia egyik úttörője

2023-07-28 22:33
135-eve-szuletett-vladimir-kosma-zworykin-a-televizios-technologia-egyik-uttoroje
Születésnapi sorozatunk szereplőire általában a legnagyobb vagy legismertebb találmányukat megemlítve szoktunk a címben hivatkozni. Talán sokan fel is kapják a fejüket, hogy Zworykin neve mellett nem szerepel a legtöbb életrajzban kiemelt állítás, nevezetesen hogy ő lenne a televíziós kamerák lelkét jelentő ikonoszkóp feltalálója. Az állítás szándékosan nem szerepel a címben, aki a megemlékezést elolvassa, meg fogja érteni, hogy miért. Ennek ellenére Zworykin nagyon sokat tett az elektronikus televízió létrejötte érdekében, tehát amellett, hogy igyekszünk a nagy technikatörténeti tévedést eloszlatni, természetesen megérdemli, hogy megemlékezzünk életéről és találmányairól születésének 135-ik évfordulója alkalmából.

115 éve született John Bardeen, a tranzisztor egyik feltalálója és a szupravezetés elméletének a megalapozója

2023-05-22 22:33
115-eve-szuletett-john-bardeen-a-tranzisztor-egyik-feltalaloja-es-a-szupravezetes-elmeletenek-a-megalapozoja
A tranzisztor feltalálása – mely hetvenöt évvel ezelőtt teljesen megváltoztatta az életünket – több ember nevéhez fűződik, ennek a három fős csapatnak volt az egyik tagja John Bardeen, aki éppen 115 évvel ezelőtt született. Ugyancsak ő volt, aki harmadmagával kidolgozta a szupravezetés elméletét. Mindkét tevékenysége fizikai Nobel-díjat ért, ő az egyetlen ember eddig, aki kétszer is elnyerte a fizikai Nobel-díjat. Születésnapja ürügyén most megismerkedhetünk mindkét közös találmánya mellett az élettörténetével és egyéb szakmai munkásságával.