Vissza

Intelligens közlekedési rendszerek... - Távközlési szakosztály

2021.03.23. 17:15 - 2021.03.23. 19:15
Hely: online: zoom

Tisztelettel meghívjuk Önt és munkatársait a HTE Távközlési Szakosztály szervezésében a TÁVKÖZLÉSI KLUB következő összejövetelére, melynek címe:

Intelligens közlekedési rendszerek hozzák el végre az élhető városokat?

Helye: Zoom
A rendezvény felvétele elérhető a HTE Youtube-csatornáján, az alábbi linken:
https://www.youtube.com/watch?v=FP1JULPI3GQ

A klubnap házigazdája:
Simon Vilmos
(tanszékvezető helyettes, BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék)

Vitaindító előadások:

  • Lánszki Regő (igazgató, Urban Pm Kft.)
    Okos közlekedés a városokban
  • Laufer Tamás (ügyvezető, Swarco Traffic Hungaria Kft)
    Swarco MyCity platform bemutatása
  • Móricz László (tulajdonos - ügyvezető, HC Linear Kft.)
    Közlekedési informatika jelene és jövője Magyarországon
  • Medvig Attila (ügyvezető, GLI Solutions Kft.)
    IoT és automatikus térképfejlesztés

A városok közlekedési rendszerei közvetlenül és közvetetten is meghatározzák a városi életet. A közlekedés térigénye, infrastrukturális elvárásai, levegőminőségre, zajszintre való hatása éppúgyszámottevő, mint a napi szinten azzal eltöltött időnk, ami az egyik legnagyobb érték. Korunk metropoliszainak egyre égetőbb gondja a közlekedés, a forgalmi dugók, a súlyos légszennyezés és a balesetek magas száma teszi élhetetlenné őket. Az okos városokról már sok éve beszélünk, de kevés valósult meg belőlük a gyakorlatban, általában pilotok, bemutatók szintjén maradnak. Egy fordulóponthoz kezdünk érkezni, ahol a vezetők kezdenek rádöbbenni, hogy az okos városokban a közlekedés automatizálásával és intelligensé tételével lehet áttörést elérni.

De hogyan lehet okosan közlekedni egy városban? Megoldás-e az elektromos autó, a kerékpár és a tömegközlekedés? Egyáltalán szükségünk van-e közlekedni egy okos városban? Ezekre és az ezekhez kapcsolódó kérdésekre is választ adunk az előadás keretében, illetve bemutatjuk a jövő okos városainak közlekedését: a gépi tanuláson alapuló intelligens közlekedési rendszereket, amelyek a közlekedési infrastruktúrátbehálózó szenzorhálózatok (Internet of Things), a tömegközlekedési járművek illetve a járókelők és autósok okostelefonjainak adatait felhasználva tudják megjósolni a jövőben bekövetkező forgalmi torlódásokat,viszonyokat. Így a predikciók alapján be tudunk avatkozni időben, mielőtt a torlódások kialakulnának. A térképészet is próbál lépést tartani a növekvő igényekkel, a globális térképfejlesztő cégek (HERE, TomTom, Google) egyre több automatizmust alkalmaznak. Meddig lehet automatizálni a térképkészítés folyamatát?  Van-e szerepük a kis térinformatikai cégeknek? Milyen platformok támogatják a saját adatok kezelését? Hogy jön a képbe az IoT egyáltalán?

A vitaindító előadásokat kötetlen vita, klubszerű beszélgetés követi.

Minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!

Üdvözlettel:

Bacsárdi László
a HTE Távközlési Szakosztály elnöke

------------------------------------------------------------------------------------

Beszámoló a rendezvényről:

A jövő közlekedéséről szakszerűen

Március 23-án a közlekedés világába látogatott el a HTE Távközlési Szakosztály. "Intelligens közlekedési rendszerek hozzák el végre az élhető városokat?" címmel megrendezett HTE Távközlési Klub az okos városok közlekedésével kapcsolatos kérdésekkel foglalkozott tervezési, informatikai és térképtervezési szempontokból.

A városok közlekedési rendszerei közvetlenül és közvetetten is meghatározzák a városi életet. A közlekedés térigénye, infrastrukturális elvárásai, levegőminőségre, zajszintre való hatása éppúgy számottevő, mint a napi szinten azzal eltöltött időnk, ami az egyik legnagyobb érték. Korunk metropoliszainak egyre égetőbb gondja a közlekedés, a forgalmi dugók, a súlyos légszennyezés és a balesetek magas száma teszi élhetetlenné őket. Az okos városokról már sok éve beszélünk, de kevés valósult meg belőlük a gyakorlatban, általában pilotok, bemutatók szintjén maradnak. Egy fordulóponthoz kezdünk érkezni, ahol a vezetők kezdenek rádöbbenni, hogy az okos városokban a közlekedés automatizálásával és intelligensé tételével lehet áttörést elérni.

Négy vitaindító előadás hangzott el:
- Lánszki Regő (igazgató, Urban Pm Kft.), Okos közlekedés a városokban
- Laufer Tamás (ügyvezető, Swarco Traffic Hungaria Kft): Swarco MyCity platform bemutatása
- Móricz László (tulajdonos - ügyvezető, HC Linear Kft.): Közlekedési informatika jelene és jövője Magyarországon
- Medvig Attila (ügyvezető, GLI Solutions Kft.): IoT és automatikus térképfejlesztés

A rendezvényen megismerhettük a jövő okos városainak közlekedését: a gépi tanuláson alapuló intelligens közlekedési rendszereket, amelyek a közlekedési infrastruktúrát behálózó szenzorhálózatok (Internet of Things), a tömegközlekedési járművek illetve a járókelők és autósok okostelefonjainak adatait felhasználva tudják megjósolni a jövőben bekövetkező forgalmi torlódásokat, viszonyokat.

A klubnapot, amelyen több mint százan vettek részt, házigazdaként Simon Vilmos, a BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék tanszékvezető-helyettese fogta össze.

A rendezvény felvétele elérhető a HTE Youtube-oldalán:
https://www.youtube.com/watch?v=FP1JULPI3GQ

 

Legközelebbi események

Kiberszabályozási minikonferencia 2024 2024.03.19. 12:30 - 2024.03.19. 16:20
EIVOK-46 2024.03.21. 16:50 - 2024.03.21. 19:00