Vissza

Analóg és mixed-signal integráltáramkör... - Mikro- és Nanoelektronikai szo

2021.07.07. 17:00 - 2021.07.07. 19:00
Hely: TEAMS Értekezlet

A Mikro- és Nanoelektronika Szakosztály tisztelettel vár minden érdeklődőt az alábbi előadásra:

Analóg és mixed-signal integráltáramkör tervezés autóipari alkalmazásokhoz

Előadó: Dr. Szalai Albin analóg IC tervező mérnök, indie Semiconductor Hungary Kft.

Előadás helyeTEAMS Értekezlet
http://shorturl.at/jptQY

Napjainkban az autóipar forradalmi átalakuláson megy keresztül. Ez magával hozza az egyre nagyobb bonyolultságú és biztonsági követelményeknek megfelelő funkciók elektronikai megvalósítását, ami tovább fokozza az egész elektronikai iparra jellemző exponenciális fejlődést. A mérnökök feladata ebben az új kihívásokkal teli környezetben, hogy a rendelkezésre álló módszerek és technikák széles spektrumával tervezzen rendkívüli bonyolultságú rendszereket/áramköröket.

Ezen rendszerek megtervezésekor számos terület találkozik, ezek sikeres kombinációja és együttműködése szükséges a folyamatosan szigorodó specifikációk és egyre összetettebb funkciók megvalósításához.

Analóg áramkör tervező mérnökök munkája biztosítja az elektromos jel létrejöttét és feldolgozását. Például egy önvezető autó esetében az optikai jel elektromossá alakítását, erősítését, és digitalizálását. Szükség esetén RF mérnökök munkája biztosítja a jel vezeték nélküli továbbítását. Digitális rendszereket tervező és verifikációs mérnökök hozzájárulása teszi lehetővé a chipen történő további jelfeldolgozást és vezérlést, valamint alapot ad a beágyazott szoftverfejlesztő mérnök számára, hogy az elkészült rendszer elemei összhangban működjenek, rugalmasan felhasználhatók legyen az alkalmazások legszélesebb körében. Alkalmazásfejlesztő mérnökök munkája nyomán készülnek el az első demonstrációs alkalmazások, amikhez szoftverfejlesztő mérnökök készítik el a felhasználók számára egyszerűen használható interfészt.

Az indie Semiconductort 2007-ben alapították Kaliforniában. Mára hat tervező központja van öt különböző országban és idén (2021) február óta Magyarországon is. A cég az autóipari szereplőkre koncentrálva hoz létre új generációs integrált áramköri megoldásokat és szoftver platformokat. Előadásunk egyik célja, hogy szemelvényeken keresztül bemutassa az általunk végzett tervező munkát.

Kiemelten fontosnak tartjuk a jövő mérnökeinek képzését. Előadásunk másik célja bemutatni az érdeklődők számára, hogy a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán, az Elektronikus Eszközök Tanszékén milyen tantárgyak elsajátításával indulhatnak el ezen a szakmai kihívásokkal teli pályán.