Média Klub

A HTE Média Klubja 2000-ben alakult az akkori DVB-kör, a DAB-kör, az Adástechnikai és a Stúdiótechnika Szakosztályok támogatásával. Az eredeti cél szerint „a HTE-n belül dolgozó szakemberek a technológia oldaláról segítik a média területén megjelent digitális szolgáltatások mielőbbi hazai bevezetését”. A Média Klub a HTE-n belül szakosztályként működik. A Média Klubot 20 éven keresztül Dr. Tormási György vezette, aki az Antenna Hungária Zrt. vezető beosztású dolgozója volt, és mai napig is korelnökként támogatja munkánkat.

2020-ban tisztújításra került sor, az elnöki posztot Árki Zsolt, az Antenna Hungária Zrt. műszaki igazgatója vette át, helyettesként Kissné Dr. Akli Máriát és Balla Évát választották meg.

2022 májusában Zsolt lemondott az elnöki posztról, így újabb tisztújítás keretében új elnöksége lett a szakosztálynak. Kettős elnökségben Balla Éva és Szombathy Csaba vezeti a Média Klubot.

 

 

Balla Éva 1999-ben végzett a Széchenyi István Főiskola villamosmérnök szakán, rádióhírközlés szakirányon. Az Antenna Hungária munkatársa, szakterülete rádiós projektek megvalósítása. Több mint két évtizedes pályafutása során hosszú-, közép- és rövidhullámú rendszerekkel, FM rádiózással, hosszúhullámú adatszórással foglalkozik, a HTE Digitális Rádió Körében jelentős erőfeszítéseket tett a DAB hazai bevezetése érdekében. Munkáján túli érdeklődési területe a rádió-műsorszórás története.

 

Szombathy Csaba 1999-ben végzett a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának Mikrohullámú Híradástechnika Tanszékén, valamint a BME Nyelvi Intézet Angol-Magyar Fordító/Tolmácsképző Szakán. Ezt követően 22 éven át tanított anyatanszékén. 2003-ban megalapította a műegyetemi R&S Referencialabort. 2022-től teljes mértékben cége, a Szomel Kft. keretein belül folytatja szakértői, oktatói, fordítói tevékenységét. Számos digitális rádió- és TV-rendszerhez kapcsolódó rendezvény szervezése fűződik a nevéhez, valamint több publikáció szerzője, társszerzője.

 

Fókusztémáink a konvergáló technológiák, a földfelszíni műsorszórás analóg-digitális átállása. A televíziózás terén az analóg-digitális átállás már megtörtént, így figyelmünk elsősorban – de nem kizárólag – a rádió felé fordul.

A szakosztály tevékenysége a jövőbemutató technológiák figyelésén, tanulmányozásán kívül a műszaki emlékek ápolása, a műsorszórás témaköréhez kapcsolódó technikatörténeti évfordulókról való megemlékezés. Legfontosabb eseményünk a december 1-jei magyar rádiózás napja (1925. dec. 1. emlékére).

Rendszeresen részt veszünk a Vételtechnikai és Kábeltelevíziós szakosztály közös vezetői ülésein.

Szakértői csapatunkkal birtokában vagyunk annak a tudásnak, amely segítségével támogathatjuk a média technológiai jövőjének alakításáért felelős döntéshozó szervezeteket.

Ezt tettük a szakosztály – és előd-szakosztályok – korábbi munkájában is.

 

frissítve: 2023. január 20.

2023. évi beszámoló
2024. évi munkaterv

2022. évi beszámoló
YouTube statisztika 2022

2023. évi munkaterv

 

2021. évi beszámoló
YouTube statisztika

2022. évi munkaterv

Legközelebbi események

HTE Infokom 2024 2024.11.05. 9:00 - 2024.11.06. 18:00