Vissza

Rendhagyó módon köszönti a győri Széchenyi István Egyetem a Távközlés Világnapját

A távközlés nemzetközi világnapját ötvenkét éve, 1968 óta rendezik meg világszerte a Nemzetközi Távközlési Egyesület (International Telecommunication Union, ITU) 1865-ös megalakulására emlékezve május 17-én. Magyarország az ITU alapító tagja. Hagyományosan a győri Széchenyi István Egyetem szervezi meg a hazai ünnepséget, azonban idén a pandémiás helyzet miatt, rendhagyó módon, erre a virtuális térben került sor.


Prof. Dr. Földes Péter, az Egyetem rektora köszöntőjében kiemelte, hogy mennyire fontos szerepet tölt be mindennapjainkban a távközlés, és ez mennyire hatványozottan érvényes mindannyiunkra az előző hetekben ránk kényszerített, a személyes találkozásokat korlátozó körülmények miatt. 

A győri Egyetem a hazai távközlés képzési területén kiemelkedő szerepet tölt be. Ez egyben felelősség is, mert a piaci igényeknek megfelelő mérnökök képzése ebben a gyorsan változó, megújuló világban egyre komolyabb kihívás. 

 A távközlés nemzetközi világnapját ötvenkét éve, 1968 óta rendezik meg világszerte a Nemzetközi Távközlési Egyesület (International Telecommunication Union, ITU) 1865-ös megalakulására emlékezve május 17-én. Magyarország az ITU alapító tagja. Hagyományosan az Egyetemünk szervezi meg a hazai ünnepséget, azonban idén a pandémiás helyzet miatt, rendhagyó módon, erre a virtuális térben került sor.

Az előadások elérhetőek az alábbi linken: http://tavkozlesvilagnap.sze.hu

A virtuális szimpózium keretében az NMHH több szakemberének előadása is elérhető az egyetem YouTube-csatornáján és Videotóriumában: Aranyosné dr. Börcs Janka főigazgató az 5G értékesítésről ad bővebb tájékoztatást, Dr. Bartolits István, a Technológiaelemző Főosztály vezetője a Covid-19 járvány távközlési piacra gyakorolt hatását elemzi. A mobil hálózatok modernizációs lehetőségeit Kollár Péter, a Frekvencia- és Azonosítógazdálkodási Főosztály munkatársa járja körbe, Gyulai Balázs és Krausz József a Rádiómonitoring Osztály mérnökei a lakossági elektromágneses kitettség vizsgálatáról osztanak meg adatokat, végül Ritoók Zsigmond, az NMHH nyilvános szélessáv-mérő központjának vezetője mutatja be annak működését. A kábeltelevíziózás és mobilhálózatok együttéléséről Putz József számol be, hogy miként is hat a második digitális hozadék a szolgáltatók életére. Árki Zsolt az Antenna Hungária igazgatója előadásából megtudhatjuk, hogy milyen nehézséget okoz a pandémiás helyzet a tervezett TV műsorszórás technológiai megújulásában. Dr. Thuróczy György az NNK osztályvezetője az elektromágneses sugárzás élettani hatásait elemzi, milyen módon változik meg e környezet az új technológiák megjelenésével. Gscwindt András a BME kutatója izgalmas kísérletről számol be, mely a fejünk felett zajlik. Két nanoműhold megépítésére és működtetésére vállalkoztak, melyek hónapok óta róják útjukat a Föld körül. A győri egyetem hallgatói is részt vesznek a műhold megfigyelésben az egyetem tetején elhelyezett hatalmas parabola antennájukkal.

Az egyetem rektora bevezetőjében egyrészt sajnálata, hogy elmaradt az idei távközlési hallgatói verseny, másrészt örömét fejezte ki, hogy a legutóbbi világnapon megjelent hallgatói szekciót a virtuális térbe helyezve, hallgatóink is megmutatkozhatnak az idei előadók között, bemutatva fejlődésüket, az egyetemen megszerzett tudásukat.   

E világnap alkalmából főhajtással tisztelgünk mindazok előtt, akik a nap 24 órájában folyamatos munkájukkal hozzájárulnak a hazai távközlési hálózatok üzemeltetéséhez, fenntartják működőképességét, akik jelen időszakban is „láthatatlanul” teszik a dolgukat, hogy mindenki számára elérhetők legyenek a TV- és rádióműsorok, fix és mobil internetszolgáltatások, megkönnyítve mindennapi életünket ebben a pandémiás időszakban! Nélkülük e virtuális Távközlési Világnap sem jöhetett volna létre!

http://tavkozlesvilagnap.sze.hu 

 

Dr. Borbély Gábor

a HTE győri csoportja

 

Tagdíjfizetés részletei

--------------------------------------------------

Tagnyilvántartás - belépés

--------------------------------------------------

Technikatörténeti évfordulók

--------------------------------------------------

Legközelebbi események

EIVOK-47 2024.05.02. 8:00 - 2024.05.02. 15:00
Process mining-Számítástechnikai Szakosztály 2024.05.02. 14:00 - 2024.05.02. 15:00
Vezetőségi ülés - Vétel., Kábelt. szo, Médiaklub 2024.05.08. 9:00 - 2024.05.08. 11:00

Kiemelkedő támogatóink

  


 
Hírközlési Érdekegyeztető Tanács