Vissza

Rádiós Emlékünnepség beszámoló

A HTE Média Klub emlékünnepséget szervezett a magyar rádió-műsorszórás évfordulóján, 2022. december elsején.


Több mint évvel ezelőtt Dr. Tormási György indította el a hazai rádiózás 95. évfordulójáról történő megemlékezés szervezését, a rendezvényt azonban a vírushelyzet miatt nem lehetett megtartani. 2022 őszén már nem kellett tartani korlátozásoktól, így rekordidő (5 hét) alatt megszerveztük a 95., 96. és 97. évfordulók együttes emlékünnepségét a Postamúzeum és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság lelkes munkatársaival.

A Postamúzeum méltó helyszín biztosított a rendezvényünkhöz: a Múzeumhoz tartozó diósdi rádió- és televízió kiállítóhelyen gyűltünk össze. Talán a tagság közül is kevesen tudják, hogy ez az épület korábban rövidhullámú állomásként üzemelt, majd 1992-től ad helyet a rádió- és televíziózás tárgyi emlékeinek a stúdió oldaltól az adástechnikán át a vevőkészülékekig. A Nobel-díjas Dr. Békésy György hagyatéka is itt található.

A december 1-jei minikonferencián beszédet mondott Aranyosné Dr. Börcs Janka, az NMHH főigazgató asszonya. A történeti visszaemlékezés mellett hangsúlyozta, hogy a rádió ma is népszerű platform, a 15 év feletti lakosság 92 %-át éri el hetente, és 64 %-át napi szinten.

Sávoly Tamás, a Postamúzeum munkatársa a rádió fejlődését társadalomtudományi szempontból foglalta össze, beszédében kitért az együttműködés további lehetőségire a műsorszórásban aktív cégek és a rádiózás múltját őrző múzeum között.

Dr. Békésy Mariann ápolja nagybátyja, Dr. Békésy György szellemi hagyatékát. A professzor halálának 50. évfordulója kapcsán tartott érdekes előadást, amelynek fő üzenete az volt, hogy a tudás megszerzése, a tenni akarás akkor is lehetséges, ha a történelem akadályokat állít a kutatás útjába.

A rendezvény moderátora Szombathy Csaba társelnökünk volt, aki remek kommunikációs érzékkel kötötte össze az előadásokat és teremtett kedves hangulatot.

A beszédeket követően megkoszorúztuk a kiállítóhely udvarán álló Békésy-kopjafát.

A 24-es körzet Televízió munkatársa, Takács István videófelvételeinek köszönhetően a Kábeltelevíziós, ill. Vételtechnikai szakosztályokkal közösen szervezett előadássorozatban is bemutathattuk az elhangzottakat azok számára, akik nem tudtak eljönni.  Megtekinthető a HTE Youtube csatornáján.

 

Köszönjük az NMHH, a Postamúzeum, a „24-es körzet Televízió” és a HTE támogatását!

 

Az összefoglalót összeállította:

Balla Éva
Média Klub elnök

További fotók elérhetőek ide kattintva.

 

Tagdíjfizetés részletei

--------------------------------------------------

Tagnyilvántartás - belépés

--------------------------------------------------

Technikatörténeti évfordulók

--------------------------------------------------

Legközelebbi események

EIVOK-47 2024.05.02. 8:00 - 2024.05.02. 15:00
Process mining-Számítástechnikai Szakosztály 2024.05.02. 14:00 - 2024.05.02. 15:00
Vezetőségi ülés - Vétel., Kábelt. szo, Médiaklub 2024.05.08. 9:00 - 2024.05.08. 11:00

Kiemelkedő támogatóink

  


 
Hírközlési Érdekegyeztető Tanács