Hírek

A HTE Információbiztonsági szakosztály (EIVOK) figyelemfelhívása az MNB sérülékenységvizsgálatok és betörési (penetrációs) tesztek végzéséről szóló ismertetőjére

2021-06-11 13:08
az-eivok-szakosztaly-figyelemfelhivasa-az-mnb-serulekenysegvizsgalatok-es-betoresi-penetracios-tesztek-vegzeserol-szolo-ismertetoje-1
Az MNB közzétette "Gyakori kérdések és válaszok sérülékenységvizsgálatok és betörési (penetrációs) tesztek végzésével kapcsolatban” c. ismertetőjét.

HTE Egri csoport tisztújítása

2021-06-03 09:43
hte-egri-csoport-tisztujitasa
A HTE Egri csoportja 2021. május 12-én megtartotta Tisztújító Ülését. Az újonnan megválasztott elnök Dr. Király Roland.

A 2021. május 6-án tartott Elnökségi ülés témái

2021-06-02 08:42
A május 6-i Elnökségi ülés online részvétellel került megrendezésre és nagyon feszített programot tűzött ki magának az Elnökség, összesen 11 napirendi pontot tartalmazott a meghívó, ami azért ritkaságszámba menő esemény az Elnökségi üléseken. Az első napirendi pontban a 23. Projektmenedzsment Fórum rendezvényről hangzott el beszámoló. A második napirendi pontban a HTE Infokom 2021 alakuló programját mutatta be a Programbizottság elnöke. A továbbiakban a májusi Közgyűlés előterjesztéseinek az előkészítése volt napirenden. A negyedik napirendi pontban az Ellenőrző Bizottság és a Felügyelő Bizottság beszámolóinak az ismertetése volt eredetileg a célkitűzés. Az ötödik napirendi pontban az Elnökség az állami díjakra javasolt HTE tagokkal kapcsolatban hallgatta meg a javaslatokat. A következő pont az Alapszabály és a HTE Szervezeti és Működési Szabályzat módosítás szövegszerű javaslatait mutatta be. A hetedik napirendi pontban a HTE első negyedévi gazdálkodásáról adott tájékoztatást a Gazdasági Bizottság vezetője. A nyolcadik pontban az operatív igazgató adott áttekintést a HTE Fekete László-díj ez évi előkészítéséről. Ez után egy fajsúlyos napirendi pont következett, ebben a Tudományos Bizottság vezetője adott stratégiai elemzést a HTE tudományos tevékenységéről. A tizedik napirendi pontban pedig egy másik igen fontos témát, a tagságfejlesztést helyezte a középpontba a HTE tagságért felelős elnökségi tagja. A kimerítő program végén, az Egyebek pontban három rövidebb téma került elő. A jó előkészítésnek köszönhetően a szokatlanul sok téma ellenére is sikerült az ülést az eredetileg tervezett időkeretek között tartani.

Beszélgetés Bubán Mártonnal az IT-költésekről

2021-05-26 13:25
beszelgetes-buban-martonnal-az-it-koltesekrol
Bubán Mártonnal, a HTE Információbiztonsági Szakosztálya (EIVOK) alapító tagjával, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Informatikai Osztályvezetőjével az IT-költésekről készült cikk az IT Business c. folyóiratban

170 éve született Emile Berliner, a csúcsos szénmikrofon és a gramofon feltalálója

2021-05-19 23:08
170-eve-szuletett-emile-berliner-a-csucsos-szenmikrofon-es-a-gramofon-feltalaloja
A 19. század második fele bőven adott feltalálókat a világnak, hiszen az elektronikus távközlés ekkor kezdte meg a fejlődését és hozta egyre-másra az újdonságokat. Most ismét egy olyan feltalálóra emlékezünk, aki kifogyhatatlan volt az ötletekben, mindenben észrevette, hol lehet rajta még javítani – és ezt rögtön meg is próbálta kivitelezni, többnyire sikerrel. Nevét talán kevéssé ismerjük, mint ahogy megérdemelné, így most ismerkedjünk meg néhány találmányával és annak kacifántos életútjával a 170. születésnapja alkalmából.

A szegedi Agórában az Informatika Történeti Kiállítás "Telefónia 1890-1980" c. időszaki tárlattal nyit újra

2021-05-13 10:08
a-tavkozlesi-vilagnap-alkalmabol-alkalmi-informatika-torteneti-kiallitas-a-szegedi-agoraban
A szegedi Szent-Györgyi Albert Agora (6722 Szeged, Kálvária sugárút 23.) ismét megnyitja kapuit. Az Informatika Történeti Kiállítás helyszínén új időszaki tárlat tekinthető meg "Telefónia 1890-1980" címmel, melynek megnyitója 2021. május 15-én szombaton lesz.

A HTE Szegedi csoportjának programjai a Távközlési Világnap alkalmából - kiállítás és szakmai konferencia

2021-06-04 11:59
a-hte-szegedi-csoportjanak-programjai-a-tavkozlesi-vilagnap-alkalmabol
A Távközlési Világnap alkalmából a HTE Szegedi csoportja új, időszaki tárlatot nyitott meg az Informatika Történeti Kiállítás helyszínén a szegedi Agorában a Neumann János Számítástechnikai Társasággal közösen, majd előadásokkal emlékeztek meg a jeles napról.

Ki lesz az Év Projektmenedzsere 2021-ben?

2021-06-03 09:00
legyel-az-ev-projektmenedzsere-2021-ben-
Legyél az Év Projektmenedzsere 2021-ben!

HTE Információbiztonsági szakosztály (EIVOK) tisztújítás

2021-05-26 13:59
hte-informaciobiztonsagi-szakosztaly-eivok-tisztujitas
A HTE Információbiztonsági Szakosztály - EIVOK 2021. május 20-án megtartotta Tisztújító Szakosztályi Ülését. Az újonnan megválasztott elnök Dr. Magyar Sándor.

Ég és föld közötti kapcsolatok – Az űrtávközlés története, elmélete és gyakorlata

2021-05-26 10:08
eg-es-fold-kozotti-kapcsolatok-konyvajanlo
Hiánypótló űrtávközlési szakkönyv jelent meg az NMHH munkatársainak tollából, Dr. Vári Péter, az NMHH főigazgató-helyettese szerkesztésében.

190 éve született David Edward Hughes, a betűnyomó távíró feltalálója

2021-05-15 23:08
190-eve-szuletett-david-edward-hughes-a-betunyomo-taviro-feltalaloja
Óriási lépést jelentett az elektronikus távközlés első igazi eredménye, amikor Samuel Morse, aki 40 éves koráig festőművészként tevékenykedett, megalkotta a Morse-távírót. Most egy zenetanárral fogunk megismerkedni, aki viszont a betűnyomó távírót találta fel. Lehet, hogy titkos összefüggés van a művészetek és a távíró tökéletesítői között? Aligha valószínű. Ennek a boncolgatása helyett ismerkedjünk meg megemlékezésül Hughes életével és találmányaival.

175 éve született Lars Magnus Ericsson, a svéd Ericsson cég alapítója

2021-05-04 23:08
175-eve-szuletett-lars-magnus-ericsson-a-sved-ericsson-ceg-alapitoja
A kerek születésnapokról megemlékező sorozatban eddig mindig olyan személyek szerepeltek, akiknek a nevéhez a hírközlésben egy jelesebb találmány vagy egy teljesen új megoldás fűződik. Most viszont egy olyan, 175 évvel ezelőtt született emberről emlékezünk meg, aki 30 éves korában egy konyhában elindított egy vállalkozást és 57 évesen egy 1 millió svéd koronát érő részvénytársaságot hagyott maga mögött, hogy onnantól a farmgazdálkodásban lelje örömét. Sok mindent megtervezett, újraalkotott, újított, kitalált – de mégis az volt a legnagyobb érdeme, hogy létrehozott egy világcéget. A most 175 éve született Lars Magnus Ericssonra emlékezünk.

 

Tagdíjfizetés részletei

--------------------------------------------------

Tagnyilvántartás - belépés

--------------------------------------------------

Technikatörténeti évfordulók

--------------------------------------------------

Kiemelkedő támogatóink