Hírek

HTE Média Klub tisztújítása

2022-05-31 08:08
hte-media-klub-tisztujitasa
A HTE Média Klub 2022. május 18-án Tisztújító Szakosztályi Ülést tartott, az újonnan megválasztott elnök Balla Éva, társelnök Szombathy Csaba.

37. Körkapcsolás rendezvény

2022-05-16 09:29
37-korkapcsolas-rendezveny
A Magyar Projektmenedzsment Szövetség szeretettel meghív minden projektmenedzsert és érdeklődő szakembert a 37. Körkapcsolás konferenciájára, ahol a jövőbe tekintve ünnepelik a szervezet megalakulásának 25. évfordulóját. A rendezvény időpontja: 2022. június 2., csütörtök, 12:30-21:40

Távközlés Világnapja 2022 - "A zöld távközlés"

2022-05-03 12:31
tavkozles-vilagnapja-2022-a-zold-tavkozles-
A Széchenyi István Egyetem Távközlési Tanszéke a hallgatókkal együtt 2022. május 19-én immár 13. alkalommal rendezi meg Győrben a Távközlés Világnapot.

A HTE együttműködésével nemzetközi projekt részeként magaslégköri ballon indítására kerül sor április 30-án

2022-04-27 08:43
magaslegkori-ballon-inditasara-kerul-sor-aprilis-30-an-szombaton
Április 30-án reggel 9:00-kor elstartol a V4-es Near Space Hackathon pályázat magyar csapatának magaslégköri ballonja.

130 éve született Robert Alexander Watson-Watt, a radar feltalálója

2022-04-12 22:59
130-eve-szuletett-robert-alexander-watson-watt-a-radar-feltalaloja
A radar – a radio detection and ranging rövidítéseként használt fogalom – sok fejlődési fázison ment keresztül az első próbálkozásoktól a mai korszerű berendezésekig, de az első olyan kísérleteket, melyek a mai rádiólokátorok alapjait letették, leginkább Sir Robert Alexander Watson-Watt nevéhez lehet kötni. 130 éves születésnapja alkalmából ebben a megemlékezésben az életútjával ismerkedhetünk meg.

Ferencz Roland Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott

2022-04-04 10:23
ferencz-roland-miniszteri-elismero-oklevelet-kapott
Ferencz Roland, korábbi HTE Gazdasági Bizottsági tag, az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. key account managere Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott.

Technikatörténeti kiállítás nyílt Dunakeszin

2022-05-23 07:23
technikatorteneti-kiallitas-nyilt-dunakeszin
2022. május 16-án nyílt meg Dunakeszin a Technikai Kiállítás. Biró György úr évtizedek óta gyűjti, gondozza a távközlési/adatátviteli, rádió-, televízió-, számítástechnika-rendszerek történetét bemutató tárgyakat, technikatörténeti emlékeket.

Előadói felhívás a Magyar Információvédelem Napja konferenciára

2022-05-06 12:23
eloadoi-felhivas-a-magyar-informaciovedelem-napja-konferenciara
Május 23-án kerül megrendezésre a Magyar Információvédelem Napja konferencia, melyre előadók jelentkezését várják

125 éve született Tihanyi Kálmán, az Ikonoszkóp feltalálója, a katódsugárcsöves televízió úttörője

2022-04-27 22:38
125-eve-szuletett-tihanyi-kalman-az-ikonoszkop-feltalaloja-a-katodsugarcsoves-televizio-uttoroje
A találmányok körében sok esetben egyértelmű a feltaláló személye, jónéhány esetben komoly vita és jogi huzavona után lehet csak kideríteni, kié is egy találmány elsőbbsége – és vannak olyan esetek, amikor a világ egészen más személyt gondol egy találmány szellemi atyjának, mint aki azt valóban feltalálta. A mai megemlékezésünk a legutóbbi kategóriába tartozott egészen az ezredfordulóig és csak 25 éve indult meg Tihanyi Kálmán érdemeinek a helyretétele nem kis mértékben lányának, Tihanyi Glass Katalinnak az áldozatos kutatómunkája nyomán. A mostani, 125 éves születésnapi megemlékezésben megismerkedhetünk Tihanyi Kálmán életével, találmányai egy részével – és azzal a csavaros történettel, ahogy Tihanyi szabadalmi eredményeit megpróbálták eltulajdonítani.

A 2022. március 3-án tartott Elnökségi ülés témái

2022-04-21 07:51
Ismét sok témát tárgyalt az Elnökség a március 3-i ülésén, amit már részben személyes részvétellel sikerült megtartani, de lehetőség volt az online bekapcsolódásra is. A két éve tartó járvány egyik velejárója, hogy az ülés megtartásának a módját csak pár nappal az Elnökségi ülés megtartása előtt tudja a HTE véglegesíteni, de ez egyben arra is lehetőséget ad, hogy akik nem tudnak személyesen részt venni, azokra is számíthatunk, és ezt akár pozitívumnak is nevezhetjük. Az első napirendi pontban a 2021-es előzetes mérleg és eredménykimutatás előzetes számai kerültek volna bemutatásra, de a napirendi pontot az Elnökség elnapolta, mert még nem álltak össze az adatok. A második napirendi pontban a HTE Debreceni IT csoportjának a megalakulása volt az örömteli téma. A harmadik napirendi pont a szakmai közösségek számára kiírt 2021-es pályázat értékelésével, illetve a 2022-es pályázat kiírásával foglalkozott. A következő pontban a Közgyűlés előkészítése volt a téma. Az ötödik napirendi pontban a Programbizottság elnöke számolt be a novemberi HTE Infokom 2022 konferencia szakmai előkészítéséről. A hatodik pontban az ISzB tartalmi és személyi megújítását kezdte meg az Elnökség. A következő napirendi pontban az NJSzT kebelén belül működő iTF-fel történő együttműködéshez létrehozandó szerkesztőbizottság körvonalait vitatta meg az Elnökség. A nyolcadik napirendi pontban ismételten a HTE belügyeivel, nevezetesen a jogi tagjainkkal való intenzívebb kapcsolatfelvétel volt a középpontban. A kilencedik napirendi pontban a Díjbizottság tartotta meg a beszámolóját a beérkezett HTE díjjavaslatokról. Végezetül az Egyebek napirendi pontban a Blockchain koalíció alapító ülésén történő részvételt egyeztette az Elnökség.

Dr. Simon Vilmos Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott

2022-04-04 11:08
Dr. Simon Vilmos, HTE Puskás Tivadar díjas, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara egyetemi docense Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott.

115 éve született Douglas Harnes Ring, a mobil rádiótelefon hálózat cellás alapelvének az egyik kidolgozója

2022-03-27 22:38
115-eve-szuletett-douglas-harnes-ring-a-mobil-radiotelefon-halozat-cellas-alapelvenek-az-egyik-kidolgozoja
Manapság már természetesnek vesszük, hogy a mobil rádiótelefon rendszerek cellás alapelven működnek, szinte nem is értjük, hogy is lehetne ez másképp. Az első rendszerek azonban más alapon dolgoztak, a cellás megoldást 1947-ben a Bell Labs egyik mérnöke, William Rae Young javasolta és munkatársával, Douglas H. Ring-gel dolgozták ki a javaslat részleteit. Young születésnapjáról már 2020-ban megemlékeztünk, most pedig a páros másik tagjának, Douglas H. Ringnek a 120. születésnapja okán mutatjuk be az életét.

 

Tagdíjfizetés részletei

--------------------------------------------------

Tagnyilvántartás - belépés

--------------------------------------------------

Technikatörténeti évfordulók

--------------------------------------------------

Legközelebbi események

Kiemelkedő támogatóink

  

 
Hírközlési Érdekegyeztető Tanács