Hírek

Bölcskei Imre HTE Puskás Tivadar díjas tagunk állami kitüntetésben részesült

2024-04-04 09:15
Március 15-e alkalmából Magyar Érdemrend Parancsnoki Keresztje Polgári Kitüntetést kapott.

WRC-23 Rádiótávközlési Világértekezlet

2024-03-28 10:31
wrc-23-radiotavkozlesi-vilagertekezl-1
2023 november 20- december 15 között Dubaiban került megrendezésre a Rádiótávközlési Világértekezlet (WRC-23). A Rádiótávközlési Világértekezletet három-négy évente rendezik. A WRC feladata a Nemzetközi Rádiószabályzat, a rádiófrekvenciás spektrum, valamint a geostacionárius-műholdas és nem geostacionárius-műholdas pályák használatáról szóló nemzetközi szerződés felülvizsgálata, és szükség esetén módosítása. A felülvizsgálatokra az ITU Tanácsa által meghatározott napirend alapján került sor, amely figyelembe veszi a korábbi Rádiótávközlési Világértekezlet ajánlásait. Az európai országok a CEPT keretében dolgozták ki közös álláspontjukat a világértekezlet egyes napirendi pontjaira. Az álláspont kidolgozásában a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság munkatársai is részt vettek.

A környezeti fenntarthatóság és a hírközlési szektor

2024-03-26 11:02
a-kornyezeti-fenntarthatosag-es-a-hirkozlesi-szekt-1
Az IKT ágazat szerepe jelentős a környezeti fenntarthatóság megvalósításában. Ezért az ezzel kapcsolatos iparpolitika illetve a hírközlési piacszabályozás európai alakítói (pl. Európai Bizottság és BEREC) és a szolgáltatók is egyre élénkebben foglalkoznak-e témával, hogy hozzájáruljanak az Európai Zöld megállapodás célkitűzéseinek megvalósításához.

165 éve született Alekszander Popov, a rádióvevő egyik feltalálója

2024-03-15 23:32
165-eve-szuletett-alekszander-popov-a-radiovevo-egyik-feltalaloja
Alekszander Popov nevét sokan ismerik és a legtöbb embernek az jut róla eszébe, hogy ő vagy Marconi találta fel a rádióhullámok vételére alkalmas berendezést, a rádióvevőt. Igazából azonban most nem ezzel a technikatörténeti vitával foglalkozunk, helyette inkább bemutatjuk Popov életútját és azokat a találmányokat, melyekkel akár meg is szerezhette ezt az elsőséget, de az is lehet, hogy nem. Most tehát a feltaláló születésnapi évfordulója okán megismerkedhetünk életével és szakmai munkásságával is, de a végén kitérünk arra az érdekes történetre is, hogy mi – vagy inkább ki – köti össze Popov találmányát Johannesburggal, a Tabánnal és a régi Műegyetemmel.

Kinevezték a Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal új tagjait

2024-04-03 12:18
kineveztek-a-gyermekvedelmi-internet-kerekasztal-uj-tagjait
A tagok között szerepel Dr. Bányász Péter Szakmai közösségi területért felelős elnökségi tag.

Mik a trendek a hazai projektek körében? Indul a Projektmenedzsment Körkép 2024 kutatás

2024-03-27 11:47
mik-a-trendek-a-hazai-projektek-koreben-indul-a-projektmenedzsment-korkep-2024-kutatas
2024-ben már negyedszer méri fel a Magyar Projektmenedzsment Szövetség a Budapesti Corvinus Egyetemmel együttműködésben a hazai szervezetek projektmenedzsment kultúráját.

Újra négyen a Titkárságon!

2024-03-22 09:05
ujra-negyen-a-titkarsagon-
Szeretettel köszöntjük a csapatunkban Fehér Viktóriát, aki március közepétől segíti a HTE Titkárság munkáját.

DSA: 2024. február 17-től a szabályozás előírásait alkalmaznia kell valamennyi érintett online szolgáltatónak

2024-03-19 09:02
dsa-2024-februar-17-tol-a-szabalyozas-eloirasait-alkalmaznia-kell-valamennyi-erintett-online-szolgaltatonak
Az óriásplatformok után (lásd erről a DSA: Az Európai Bizottság kijelölte a Nagyon Nagy Online Platformokat és Keresőmotorokat című korábbi HTE hírlevél cikket ) immár újabb érintett – kisebb és hazai – szolgáltatóknak is teljesíteniük kell a digitális szolgáltatásokról szóló EU rendelet (DSA) vonatkozó követelményeit. A szabályozás érinti mindazokat, akik ún. közvetítő szolgáltatónak minősülnek, az internet hozzáférési szolgáltatóktól a tárhelyszolgáltatókon és e kategórián belül az olyan hazai online platformokig mint pl. a szallas.hu, profession.hu, videa.hu, ingatlan.com, stb.

NIS2 EU irányelv szerinti új kiberbiztonsági szabályozásra kell felkészülni és alkalmazni valamennyi érintett szervezetnek

2024-03-14 09:46
nis2-eu-iranyelv-szerinti-uj-kiberbiztonsagi-szabalyozasra-kell-felkeszulni-es-alkalmazni-valamennyi-erintett-szervezetnek
Már nincs két évük a vállalatoknak arra, hogy megfeleljenek „A kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről szóló 2023. évi XXIII. törvény” (továbbiakban: Kibertan tv.) követelményeknek, a NIS2-irányelv előírásainak. A NIS2 EU irányelv a kibertér és az informatikai rendszerek biztonságának megerősítését célozza meg. Célja, hogy biztosítsa a folyamatos működést és a megbízhatóságot az információs rendszerek és hálózatok terén, valamint védelmet nyújtson a kibertámadásokkal szemben. A NIS2 előírja az uniós tagállamok számára, hogy hozzanak intézkedéseket a hálózati és információs rendszerek kiberbiztonságának javítása érdekében, hozzanak létre nemzeti eseményértesítési rendszereket, és működjenek együtt más uniós tagállamokkal és uniós intézményekkel a kiberbiztonság területén. Ezt az irányelvet ülteti át a gyakorlatba a Kibertan tv. Azok számára ismerős lesz ez a törvény és végrehajtási rendeletei, akikre már korábban érvényes volt „Az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról szóló 2013. évi L. törvény” elvárásai. Ez a kör jelentősen bővül. Magyarországon több mint 2500 közép- és nagyvállalatra vonatkozik majd így a NIS2 EU direktívát teljesítő Kibertan tv. Az érintett szervezeteknél kiemelt figyelmet kap majd a folyamatos hatósági ellenőrzés, továbbá kétévente kötelező lesz az auditorok által végzett biztonsági osztályba sorolás és a rendszerek auditálása.

 

Tagdíjfizetés részletei

--------------------------------------------------

Tagnyilvántartás - belépés

--------------------------------------------------

Technikatörténeti évfordulók

--------------------------------------------------

Kiemelkedő támogatóink

  


 
Hírközlési Érdekegyeztető Tanács