Hírek

Gábor Dénes-díj 2024

2024-07-10 13:03
gabor-denes-dij-2024

130 éve született Mihály Dénes, a Telehor feltalálója

2024-07-06 22:32
130-eve-szuletett-mihaly-denes-a-telehor-feltalaloja
Megint egy kissé elfelejtett magyar mérnök, Mihály Dénes születésnapját ünnepelhetjük meg a mai napon. Sajnos, mint annyi magyar feltalálónk, ő is külföldön érte el az eredményeit. Kiemelkedő eredményeket ért el a mozgókép-továbbítás terén, de a hangosfilm megszületésében is voltak komoly érdemei. Találmányát, a Telehort bevezették Németországban és létrehozta a gyártását elindító TELEHOR A.G.-t. Mindezek ellenére csak kevesen ismerik a nevét, pedig eredményei ennél jóval többet érdemelnének. A következőkben Mihály Dénes életútja mellett a találmányaival is megismerkedhetünk.

AZ ÉV PROJEKTMENEDZSERE DÍJ 2024

2024-06-24 08:16
az-ev-projektmenedzsere-dij-2024
Legyél az Év Projektmenedzsere!

Kiberbiztonság – helyzetkép és kitekintés a jövőre - Buttyán Levente

2024-06-13 06:32
kiberbiztonsag-helyzetkep-es-kitekintes-a-jovore-buttyan-levente
HTE 75 Infokommunikációs víziók 5

125 éve született Békésy György, Nobel-díjas fizikus, a hallás fiziológiájának a feltérképezője

2024-06-02 22:32
125-eve-szuletett-bekesy-gyorgy-nobel-dijas-fizikus-a-hallas-fiziologiajanak-a-felterkepezoje
Ismét abban a ritka helyzetben vagyunk, hogy egy magyar születésű, Nobel-díjas tudóst köszönthetünk a következőkben. 125 éve, 1899. június 3-án született Békésy György, aki a „belső fül, a csiga ingerlésének fizikai mechanizmusával kapcsolatos felfedezéseiért” kapta meg a fiziológiai és orvostudományi Nobel díjat 1961-ben. Kutatásai ugyan a biofizika területére koncentráltak, de ezek a kutatások a távközlés területéről indultak és hazai kutatólaboratóriuma is a Posta Kísérleti Állomáson működött. A következőkben Békésy György életútjával és tudományos eredményeivel ismerkedhetünk meg 125 éves születésnapja tiszteletére.

HTE Stratégiája 2024-2029

2024-05-21 13:00
hte-strategiaja-2024-2029
A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület immár 75 éve látja el a ICT terület képviseletét, a technológiai fejlődés támogatását. Az Egyesület folyamatosan alkalmazkodik a változó körülményekhez, és célja az ICT gyors fejlődésének elősegítése, értéket teremtve a szakma és társadalom számára. A környezeti feltételek az elmúlt időszakban oly mértékben változtak, hogy elkerülhetetlenné vált a jelen kihívásaira választ adó stratégia kimunkálása. Ennek megfelelően a HTE Elnöksége kidolgozta és a 2024. márciusi ülésén elfogadta a HTE új 2029 évig kitekintő stratégiáját. Jelen anyag a HTE tagságának a széleskörű tájékoztatásérdekében összefoglalja a HTE stratégiai dokumentuma alaptételeit.

A 2024. május 9-én tartott Elnökségi ülés témái

2024-07-10 12:20
A 2024. május 9-i Elnökségi ülés meghívójában tíz napirendi pont szerepelt. Az első napirendi pontban az áprilisi PM Fórumról hangzott el beszámoló. A második napirendi pontban a HTE Infokom 2024 konferencia programjának az állásáról tartott beszámolót a főtitkár. A harmadik napirendi pontban a HTE minikonferenciák helyzete volt a napirenden. A negyedik pontban az operatív igazgató adott képet a HTE pénzügyi státuszáról, majd az ötödik napirendi pontban a HTE és a HTEnet 2023-as mérlege és eredménykimutatása került bemutatásra és elnökségi szavazására. A hatodik napirendi pontban ugyancsak az operatív igazgató mutatta be a 2024-es költségvetés végleges, Közgyűlésen megszavazandó terveit, éves terveit és a siker érdekében szükséges tennivalókat. A hetedik napirendi pontban a Fekete László-díj 2024-es előkészítése volt a téma. A nyolcadik pontban az állami díjak és a Gábor Dénes-díj felhívását tekintette át az Elnökség. A következő napirendi pontban az Alapszabály módosításának a végleges változatát mutatta be a külkapcsolatokért felelős elnökségi tag. A tizedik napirendi pontban a HTE főtitkára a Közgyűlés előkészítésének a véglegesítéseként a főtitkári beszámoló és a tiszteletbeli szenátorok, illetve a címzetes szenátorok végleges listájára kért elnökségi jóváhagyást szavazás formájában. Végezetül az Egyebek napirendi pontban az Online Platform és a kétszintű tagság státusza, illetve a hírközlés technikatörténeti dokumentumainak az arciválására hangzott el javaslat.

200 éve született William Thomson, azaz Lord Kelvin, a termodinamika tudományos szintre emelője, a transzatlanti kábel sikeres kiépítésének a kulcsembere

2024-06-25 22:32
200-eve-szuletett-william-thomson-azaz-lord-kelvin-a-termodinamika-tudomanyos-szintre-emeloje-a-transzatlanti-kabel-sikeres-kiepitesenek-a-kulcsembere
William Thomson – vagy ismertebb nevén Lord Kelvin – nevéről valószínűleg a legtöbb embernek a róla elnevezett hőmérsékleti skála jut az eszébe. Szerteágazó tevékenységével azonban a tudományos életben a termodinamika terén ért el kiemelkedő eredményeket, gyakorlati munkássága pedig a transzatlanti távírókábel kiépítésének a sikerességében nyilvánult meg. Emellett számtalan egyéb dologgal is foglalkozott, s ő volt az első olyan brit alattvaló, aki a tudományos eredményei révén nyerte el a nemesi címet. A következőkben tehát Lord Kelvin 200 éves születésnapja okán az életútjával és – a teljesség igénye nélkül – néhány kiemelkedő tevékenységével, eredményével ismerkedhetünk meg.

A 2024. április 18-án tartott Elnökségi ülés témái

2024-06-13 10:17
A 2024. április 18-i Elnökségi ülés meghívója tizenhárom napirendi pontot tartalmazott. Az első napirendi pontban a főtitkár az időközben megtartott stratégiai ülés eredményeit ismertette. A második napirendi pontban a HTE Infokom 2024 konferencia programjának az állásáról hangzott el beszámoló. A harmadik napirendi pontban a HTE minikonferenciák helyzete volt a napirenden. A negyedik napirendi pontban az Infocommunications Journal működtetésének a feltételeiről szóló előterjesztést hallgatta meg az Elnökség, amit a Tudományos Bizottság elnöke a főszerkesztővel közösen mutatott be. Az ötödik napirendi pontban az operatív igazgató a HTE és a HTEnet előzetes eredménykimutatását ismertette. A hatodik napirendi pontban ugyancsak az operatív igazgató mutatta be a 2024-es év terveit és a siker érdekében szükséges tennivalókat. A hetedik napirendi pontban az Alapszabály módosításával foglalkozott az Elnökség. A következő napirendi pontban az ISZB elnöke vezette fel a javaslatait az ISZB kiterjesztett tevékenységéről. A kilencedik napirendi pontban a Tudományos Bizottság elnőke számolt be a 2024-es tervekről és az online platform státuszáról. A tizedik napirendi pontban a HTE főtitkára a Közgyűlés előkészítésének a részeként a tiszteletbeli szenátorokra és a címzetes szenátorokra tett javaslatot. A következő pontban a Díjbizottság számolt be a HTE díjakra vonatkozó döntéséről. A tizenkettedik napirendi pont a HTE 75 éves jubileumi eseményeivel foglalkozott. Végezetül az Egyebek napirendi pontban az NMHH Online Platform Vitarendező Tanácsba való jelölésről szavazott, illetve a HTE Diplomaterv és Szakdolgozat pályázat korábbi előterjesztését fogadta el.

Mesterséges Intelligencia – a harmincas években Gyires-Tóth Bálint

2024-06-04 13:59
mesterseges-intelligencia-a-harmincas-evekben-gyires-toth-balint
HTE 75 Infokommunikációs víziók 4

Páratlan duplázás a HTE EIVOK részéről

2024-05-23 09:31
paratlan-duplazas-a-hte-eivok-reszerol
A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület szakmai fórumán az "Év információbiztonsági tartalom előállítója” díjat idén is, a tavalyi évhez hasonlóan a HTE EIVOK- nak adta át.

 

Tagdíjfizetés részletei

--------------------------------------------------

Tagnyilvántartás - belépés

--------------------------------------------------

Technikatörténeti évfordulók

--------------------------------------------------

Legközelebbi események

HTE Infokom 2024 2024.11.05. 9:00 - 2024.11.06. 18:00

Kiemelkedő támogatóink

  

 
Hírközlési Érdekegyeztető Tanács