Vissza

Elhunyt Dr. Frajka Béla

Eltávozott közülünk Dr. Frajka Béla, aktív HTE-s, kétszeres Puskás Tivadar díjas kollégánk. Temetése október 2-án lesz. Nyugodjék békében.


Elhunyt Dr. Frajka Béla, aki csaknem negyven évig oktatott a Műegyetemen, a Távközlési és Telematikai Tanszékről (a TMIT-ről) ment nyugdíjba,  és még évekig aktív kapcsolatot tartott a tanszékkel.

A telefonközpontok, mégpedig a XX. század második felében elektronikussá, majd digitálissá váló kapcsoló központok nagy szakértője és avatott oktatója volt. Lehet, hogy a perspektivikus téma találta meg a tehetséges fiatal mérnököt, vagy ő választott előrelátóan szakterületet? Akárhogyan is történt, hallgatóként kiemelkedő munkát végzett Kozma László professzor úr vezetésével. 1957-ben szerzett villamosmérnöki oklevelet. Diplomájának megszerzése után Kozma Lászlóval együtt építették meg Magyarország első elektronikus számítógépét a BME Vezetékes Híradástechnikai Tanszékén. Az elektronikus számítógép és az elektronikus kapcsolóközpont hasonló műszaki problémákat vetett fel.

A műszaki tudományok kandidátusa tudományos fokozatot a modern kapcsolóközpontok architektúrája témakörben 1974-ben szerezte meg.
Kiemelkedő mérnöki és pedagógiai tehetséggel rendelkező oktatóként, hallgatói szerették és tisztelték, tanácsait kikérték és felnéztek rá.

A Híradástechnikai Elektronikai Intézet Kapcsolástechnikai Osztályának vezetője volt 1972-től 1991-ig. Oktatási dékánhelyettes volt 1984-1989 között, ebben az időszakban operatív irányításával került bevezetésre a műszaki informatikus képzés. Az 1970-es és 80-as években a BHG Híradástechnikai Gyár Fejlesztési Intézetének igazgatói teendőit is ellátta. 1976-78 között Algériában dolgozott, szakértőként irányította az ország távközlési hálózatának kiépítését. Szakértőként részt vett a magyar távközlő hálózat digitalizálásában az 1990-es években.

Aktívan részt vett az MTA Távközlési Rendszerek Bizottság munkájában, és a Híradástechnikai Tudományos Egyesületben életében, kétszer kapta meg a HTE Puskás Tivadar díjat. 2017-ben megkapta a BME gyémántoklevelét.

Úgy mondják, az ember addig él, amíg emlékeznek rá. Mi, akik együtt dolgozhattunk Frajka Bélával, felnéztünk magabiztos tudására, széles látókörére és megtapasztalhattuk baráti, kollegiális emberségét, nem feledjük őt.

 

Tagdíjfizetés részletei

--------------------------------------------------

Tagnyilvántartás - belépés

--------------------------------------------------

Technikatörténeti évfordulók

--------------------------------------------------

Legközelebbi események

HTE Infokom 2024 2024.11.05. 9:00 - 2024.11.06. 18:00

Kiemelkedő támogatóink

  

 
Hírközlési Érdekegyeztető Tanács