Vissza

A magyar beszédtechnológia honlapja és múzeuma

A magyar beszéd, illetve beszédtechnológia iránt érdeklődők sokoldalú információforráshoz jutottak e honlappal: https://www.magyarbeszed.hu/ Egy virtuális, szépen artikuláló beszélő fej üdvözli az olvasót, alatta pedig Olaszy Gábor, a honlap ötletgazdája köszönti az olvasót a Magyar Beszédtechnológia száguldó vonatán. Az érdeklődő a már elhagyott állomásokról adott híreket akár múzeumi gyűjteményként is kezelheti, és az eljövendő eredményekről is hírt ad majd a folyamatosan fejlődő honlap. A magyarbeszed.hu egyszerre tankönyv, technológiák és alkalmazások bemutatása, s múzeum. Magyar és angol nyelven is.


A magyar beszéd, illetve beszédtechnológia iránt érdeklődők sokoldalú információforráshoz jutottak e honlappal: https://www.magyarbeszed.hu/

Egy virtuális, szépen artikuláló beszélő fej üdvözli az olvasót, alatta pedig Olaszy Gábor, a honlap ötletgazdája köszönti az olvasót a Magyar Beszédtechnológia száguldó vonatán. Az érdeklődő a már elhagyott állomásokról adott híreket akár múzeumi gyűjteményként is kezelheti, és az eljövendő eredményekről is hírt ad majd a folyamatosan fejlődő honlap. A magyarbeszed.hu egyszerre tankönyv, technológiák és alkalmazások bemutatása, s múzeum. Magyar és angol nyelven is.

A beszédkutatás Magyarországon nagy múltra tekint vissza. A honlap a 20-21. századi fejlődést fogja át, de Magyarországon mindenképp meg kellett említeni Kempelen Farkas munkáját és könyvét. (Beszélőgépének replikájáról is van anyag, sőt meg is hallgatható.) A honlap bemutatja e különleges tudományos terület sokszínűségét, izgalmas kérdéseit, eredményeit. Mindez bizonyára inspiráló lesz a jövendő nemzedékek kíváncsi kutatói számára. Aki az alkalmazások mögé kíván tekinteni, több tudományág eredményeivel és problémáival találkozik. A beszéd kutatásában fizikusok, orvosok, fonetikusok, nyelvészek, mérnökök, matematikusok és informatikusok is részt vesznek. Interdiszciplináris csapatmunka ez, nagy egyéniségek vitték előre a kutatást az elmúlt évtizedekben is. Róluk is szól a honlap, és azokról a tudományos műhelyekről (elsősorban az MTA Nyelvtudományi Intézet Fonetikai Laboratóriumáról és a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karának akkori csapatáról, ma ez a TMIT SmartLab), ahol e csapatok szakmai otthont hoztak létre.

Fantasztikusan tartalom-gazdag a honlap. A nyelv-írás-beszéd rovat minden olyan ember számára hasznos, aki a magyar nyelvet igényesen és tudatosan kívánja használni. Kapunk itt egy szakszótárt a beszédkutatási szakkifejezésekről. A kiejtési szótár 1,5 millió magyar szó kiejtését adja meg hangszimbólumokkal. Az írás és a beszéd kapcsolatát (írásból beszéd, beszédből írás) is tárgyalja egy lap, ahonnan egy nagyszerű fonetizátor program is elérhető. Érdekesek a nyelvi (szó, szótagszám gyakoriság, betű) statisztikák.

A beszédakusztika rovat valójában egy szakkönyv (tankönyv) interaktív gyakorlati eszközökkel (például formáns adatbázissal, formánstérképpel, szöveg-formáns konverterrel, beszédhang-idő mérésével, stb.).

A beszédszintézis és a beszédfelismerés rovatok e két alapvető beszédtechnológiai terület hazai művelésének, eredményeinek nagy részéről ad képet.

Tudomány és technikatörténet, egy online múzeum – ami azonban a legutóbbi éveket is érinti, s minden bizonnyal évről-évre bővülni fog az újdonságokkal. Az alkalmazások rovat pusztán a menü „lenyitásával” is lenyűgöz: milyen sok gyakorlati alkalmazás jött létre, a beszédtechnológia szinte teljes spektrumában Magyarországon, magyar kutatók munkájával. Például e-mail, SMS, időjárásjelentés felolvasó (közlekedés közben is meghallgathatók az írásban küldött üzenetek, hírek), utastájékoztatás, beszélő bankautomaták, beszélő robot, egészségükben sérültek (vakok, gyengénlátók, siketek, agyi traumán átesett emberek) segítésére készült programok – és sok más.

A honlapról letölthető több igen hasznos szakirodalom.

 

Tagdíjfizetés részletei

--------------------------------------------------

Tagnyilvántartás - belépés

--------------------------------------------------

Technikatörténeti évfordulók

--------------------------------------------------

Kiemelkedő támogatóink

  


 
Hírközlési Érdekegyeztető Tanács