Vissza

A 2023. szeptember 7-én tartott Elnökségi ülés témái

A nyári időszak utáni első ülését szeptember 7-én tartotta a HTE Elnöksége, a program hét napirendi HTE pontot tartalmazott. Az első napirendi pontban a HTE Infokom 2023 konferencia programjának a helyzetét mutatta be a Programbizottság elnöke. A második napirendi pontban a HTE Minikonferenciák 2023-2024-es időszakra vonatkozó terveiről egyeztetett az Elnökség. A HTE költségvetése és pénzügyi státusza volt a harmadik napirendi pont témája. A negyedik napirendi pontban az operatív igazgató a HTE SharePoint rendszerét ismertette, mely az Elnökség munkáját fogja segíteni. Az oktatási pilotprojekt állásáról, illetve az erről folyó tárgyalásairól számolt be a HTE főtitkára az ötödik napirendi pontban. A hatodik napirendi pontban a HTE 2024-ben esedékes 75 éves évfordulója kapcsán összegyűjtött javaslatokat vitatta meg az Elnökség. A hetedik napirendi pont középpontjában a HTE Alapszabálya állt, mivel már többször felmerült ennek az alapdokumentumnak a korszerűsítési igénye. Végezetül az Egyebek napirendi pontban a szűkkörű Elnökség kétnapos elvonulásának a részleteit ismertette a főtitkár, majd a Magyar Mérnöki Kamarával történt egyeztetésről és a Miniszterelnöki Kabinetirodával folyt egyeztetésről hangzott el beszámoló.


Az első napirendi pontban Kiss Tamás távollétében Nagy Péter operatív igazgató és Kolláth Gábor főtitkár számolt be a HTE Infokom 2023 konferencia előkészítéséről és a szakmai program állásáról. Nagy Péter elmondta, hogy a kétnapos konferencia 2023. november 7‑8. között kerül megrendezésre Kecskeméten, a Hotel Sheraton konferenciatermeiben. A HTE nem tervez hibrid részvételt, csak személyesen lehet részt venni. A regisztráció már megnyílt a részvevők számára. A két napos rendezvény programjának a szekcióbeosztása már készen van, de még a keynote előadások személyeivel folyik az egyeztetés. Kolláth Gábor több javaslatot is felvetett a megoldásra, ezeket a következő napokban egyeztetésekkel fel lehet oldani. Három szekcióban még vannak lemaradások, de ezek rendezése is már folyamatban van.

A konferencián sor fog kerülni a hallgatóság bevonására is, ehhez a Multimeter alkalmazást fogja a HTE használni. Szavazni lehet majd a legjobb előadóra és a szavazók között a konferencia végén sorsolás is lesz.

Kritikus kérdés még a szponzoráció, itt már több megállapodás is megszületett és a továbbiakon is tovább dolgozik az operatív igazgató. Örvendetes viszont a jelentkező kiállítók száma, ez a résztvevők számára is szélesíti a szakmai palettát és a kiállító cégek számára is jó lehetőség új kapcsolatok kialakítására és a termékeik, szolgáltatásaik bemutatására.

Kolláth Gábor főtitkár összességében megállapította, hogy a HTE jól áll a szervezéssel, de most nem szabad megpihenni, hanem intenzíven folytatni kell a munkát.

A második napirendi pontban a HTE minikonferenciák megszervezése volt a vita tárgya. Ősszel már nem lesz ilyen rendezvény, az intelligens közlekedéssel foglalkozó minikonferencia jövő tavasszal látszik megszervezhetőnek. A javaslatok között szerepelt még a mesterséges intelligencia, a blokklánc alkalmazási lehetőségei, az energetikai adatközpontok és a mérésekkel kapcsolatos javaslat is. Felmerült az is, hogy célszerű lenne a tagságot is megszondázni, mire lennének leginkább kíváncsiak, mit látnak „hot topic”-nak.

A harmadik napirendi pontban a HTE költségvetésének a helyzetét és a HTE pénzügyi státuszát járta körül Nagy Péter operatív igazgató. Beszámolt néhány sikeres pályázatról, de még továbbiak is elbírálás alatt vannak. Jó hír az is, hogy a konferenciák szponzorációja segít a költségek ellentételezésében, itt is bíztatónak nevezte a helyzetet. Az MTA továbbra is támogatja az Infocommunications Journalt, ezt érdemes lenne folyamatossá tenni, hiszen a folyóirat egyre jobb eredményeket produkál az indexált listákon. Több kutatási szerződés is körvonalazódik, melyek várhatóan még az idén alá lesznek írva. Elmaradt ugyanakkor az őszi HTE minikonferencia, ami tervezett bevétel kiesését is jelenti.

Nagy Péter azt is jelezte, hogy nem sikerült a szeptemberi Elnökségi ülésre költségvetési tervezetet hoznia, ez csak később fog megszületni. Ezzel kapcsolatosan a főtitkár is, az Elnökség több tagja is jelezte, hogy a következő alkalomra ebben a témában írásos és számszerű előterjesztést várnak, nem ismétlődhet meg a tavalyi eset, amikor az utolsó pillanatban álltak össze ezek az anyagok. Az Ellenőrző Bizottság is erőteljesen hangot adott ennek a véleményének.

A negyedik napirendi pontban a HTE Elnökség munkáját segítő – és nem utolsó sorban e-mail terhelését csökkentő – SharePoint rendszer felépítését és struktúráját ismertette Nagy Péter operatív igazgató. A rendszert fokozatosan vezetik be, hogy ne okozzon fennakadást a jelenlegi munkában. Néhányan jelezték, hogy a belépésük még sikertelen volt a rendszerbe, de ezek a kezdeti nehézségek fokozatosan meg fognak oldódni a tesztelés során. A kialakítandó adatbázisban a régebbi dokumentumok is megtalálhatók lesznek, így nem kell ezeket e-mailezéssel küldözgetni az elnökségi tagoknak.

Egy nehezebb téma került elő az ötödik napirendi pontban, a HTE oktatási pilotprojektje. Ez egy több éve futó téma, amibe rengeteg energia fekszik már, de még mindig nem sikerült igazán termőre fordítani, pedig ez is szempont volt a megindításakor. Az oktatási anyagok elkészültek, de a marketing része nem futott fel és az oktatók is hiányoznak. Ebben pl. a Távközlési Szakosztály segítsége lehet értékes, hiszen jónéhány oktatási gyakorlattal és szaktudással rendelkező személy ott lelhető fel. Több más javaslat is felmerült az elnökségi tagok részéről, amiket érdemes végiggondolni. Főtitkár úr a témában egyeztet Maradi Istvánnal ezekben a kérdésekben és a következő Elnökségi ülésen beszámol a megbeszélés eredményéről.

A hatodik napirendi pontban Bartolits István számolt be a 2024-ben esedékes HTE évforduló előkészítéséről, ekkor lesz ugyanis 75 éves a HTE. Az előzetes ötleteket egy ad hoc munkacsoport javaslatai alapján foglalta össze, amit felkínált az Elnökségnek átgondolásra illetve döntésre. Az Elnökség a javaslatokkal egyetértett, azonban azt is érzékelte, hogy ezek megvalósítását nem lehet egyetlen személyre bízni. Ezért az a döntés született, hogy ezek jó részét a szakmai közösségek (szakosztályok, területi csoportok) önkénteseinek a bevonásával lenne célszerű kidolgozni. A javaslatok kidolgozása nem kíván túl nagy munkát, viszont sokrétűségük miatt a személyi megosztás célszerű. Ez egyben a szakmai közösségek és az Elnökség közötti kapcsolatot is erősíteni tudná, ami célja a mostani Elnökségnek. A felvállalható feladatokról hamarosan értesíti a HTE a szakosztályvezetőket abban bízva, hogy szívesen lesznek erre önként jelentkező HTE tagok.

A hetedik napirendi pont egy régebbi felvetés átgondolását tűzte ki célul, nevezetesen a HTE Alapszabály mai korhoz illesztését, módosítását. Erről a feladatról tartott vitát az Elnökség Bancsics Ferenc külkapcsolatokért felelős elnökségi tag felvezető gondolatainak a meghallgatása után. A jelenlegi Alapszabály alapvetően még 1990 táján született meg, igaz több alkalommal is módosításra került, 2010-ben pedig egy alaposabb átgondoláson esett át, azonban a mai dinamikusan változó világunkhoz már egyre nehezebben illeszkedik, túl merev ahhoz, hogy ennek alapján követni lehessen a gyors változásokat. A vitában több olyan pontot is azonosított az Elnökség, ahol lehetne oldani a merevséget és egyben be kell emelni olyan jogszabályi kötelezettségeket, mint pl. a GDPR által kiszabott kötelezettségek. Ugyanakkor egy agilis belső működést kell támogatnia, ahol gyorsan lehet a változásokhoz illeszkedni.

Az Elnökség egyhangúan elfogadta, hogy ezt a munkát végig kell csinálni és a Közgyűlés elé vinni az új tervezetet. Mindezt azonban átgondoltan kell végigcsinálni, hogy a HTE alapszelleme, stratégiai céljai ne sérüljenek. Első lépésként a módosítási javaslatokat kell pontokban összeszedni és az Elnökség elé terjeszteni, ezt a feladatot Bancsics Ferenc vállalta.

Az Egyebek napirendi pontban három téma volt terítéken. Az első egy technikai jellegű kérdés, a szűkkörű Elnökség kétnapos elvonulásának a megszervezése, melyre szeptember közepén találtak alkalmas időpontot. Ennek az elvonulásnak már a HTE stratégia elemeinek a kidolgozása is az egyik célja. A következő két téma beszámoló jellegű volt, Bancsics Ferenc adott képet a Magyar Mérnöki Kamarával történt egyeztetéséről, míg Nagy Péter a Miniszterelnöki Kabinetirodával történt megbeszélés részleteit osztotta meg az Elnökséggel.

A napirendi pontok végére érve Kolláth Gábor főtitkár berekesztette az ülést.

 

Tagdíjfizetés részletei

--------------------------------------------------

Tagnyilvántartás - belépés

--------------------------------------------------

Technikatörténeti évfordulók

--------------------------------------------------

Legközelebbi események

EIVOK-47 2024.05.02. 8:00 - 2024.05.02. 15:00
Process mining-Számítástechnikai Szakosztály 2024.05.02. 14:00 - 2024.05.02. 15:00
Vezetőségi ülés - Vétel., Kábelt. szo, Médiaklub 2024.05.08. 9:00 - 2024.05.08. 11:00

Kiemelkedő támogatóink

  


 
Hírközlési Érdekegyeztető Tanács