Vissza

A 2023. május 11-én tartott Elnökségi ülés témái

A jelenlegi összetételében utoljára ülésező Elnökség 2023. május 11-én megtartott ülése nyolc napirendi pontot tartalmazott. Az ülésen meghívottként jelen voltak a május 25-i tisztújító Közgyűlésre jelölt új személyek is, hogy megválasztásuk esetén már ne legyen számukra teljesen ismeretlen az Elnökségi ülés menete. Az első napirendi pontban a Projektmenedzsment Fórum társelnöke számolt be az áprilisi jubileumi, 25. rendezvényről. A második napirendi pont a HTE IoT minikonferencia előkészítéséről szólt. Ugyancsak előkészítő beszámoló hangzott el a harmadik napirendi pontban, az őszi HTE Infokom 2023 előkészítése volt a téma. A következő pont a HTE-NMHH-EIVOK minikonferencia állását ismertette. Az ötödik napirendi pontban helyzetjelentés hangzott el a HTE Fekete László-díj idei előkészítéséről. Ez után a hatodik napirendi pontban a HTE pénzügyi státusza és a Közgyűlés előkészítése került a fókuszba. A hetedik napirendi pont pedig már a következő Elnökség számára átadandó információkat és a jelöltek felkészítését célozta meg a HTE életének a folyamatossága érdekében. Végezetül az Egyebek napirendi pontban a 4iG együttműködési keretszerződés állását ismertette a Főtitkárhelyettes.


Az első napirendi pontban a 25. Jubileumi Projektmenedzser Fórumról tartott beszámolót Szalay Imre, a PM Fórum társelnöke. Elmondta, hogy az első PM Fórumot 1998-ban tartották, azóta jelentős konkurenciája lett a rendezvénynek. Éppen ezért a mostani Fórum egy témára fókuszált, a karrier és a projektmenedzser életpálya került a középpontba, mert a konkurens rendezvények inkább a projektekre koncentrálnak. A rendezvényen 85 fő vett részt és a kért visszajelzések alapján 4,5‑4,6-os értékelést adtak a Fórumra az 5-ös skálán. Délelőtt szakmai előadások, délután pedig lazább kerekasztal-beszélgetések formájában zajlott az egész napos összejövetel. Szalay Imre a konferenciát összességében sikeresnek ítélte meg, sajnos sokat nehezített a megrendezés során a PM Fórumok 25 éven keresztüli elnökének, Prónay Gábornak a betegsége, akinek ez úton is jobbulást kívánt és ehhez az Elnökség is csatlakozott. Kiemelte még, hogy elsősorban a gyakorlati jellegű előadásoknak volt sikere, a továbbiakban úgy kell átgondolni a folytatást, hogy olyan specifikus témák köré kell felsorakoztatni az előadókat, amit legjobban igényel a piac, ez lehet a jövő útja.

A második napirendi pontban a június 6-ra tervezett HTE IoT minikonferencia állásáról számolt be Kiss Tamás, a rendezvény fő szervezője és Szkenderovics Ildikó főtitkárhelyettes. Kiss Tamás elmondta, hogy a szakmai program lényegében összeállt, a fókuszban az IoT trendjei lesznek a világban és hazánkban, valamint annak a kibontása, hogy mit kell tenni az IoT szélesebb körű elterjedése érdekében. Szkenderovics Ildikó elmondta, hogy a 110 főt befogadó helyszínt a NOKIA biztosította, a 13 órától 17:30-ig tartó minikonferenciának a NOKIA mellett az NMHH, a Silicon Lab és a 4iG voltak a szponzorai, az online részvétel technikai részét a HTE szervezte meg. Ehhez még a kiállítók csatlakoznak, remélhetőleg erre is lesz érdeklődés. A részvétel a szponzorációnak köszönhetően ingyenes lesz, de regisztrációhoz kötött. Ennek a felfutása még a következő hetekben várható. Összességében a szakmai tartalom és a logisztika tekintetében is egy jó minikonferenciára és tartalmas szakmai előadásokra számíthatnak a résztvevők.

Ugyan még távolabb lesz, de már erőteljesen formálódik a HTE Infokom 2023 konferencia is, amiről a harmadik napirendi pontban a Programbizottság elnökének, Kolláth Gábornak a külföldi tartózkodása miatt ugyancsak Kiss Tamás adott helyzetjelentést. A rendezvényre november 7-8-án kerül sor, ismét Kecskeméten. A Programbizottság összeállította a fókusztémákat és már megtörtént a szekció kialakítása és a szekcióvezetők felkérése is. A konferencia programja a szokásos lesz, első nap délelőtt a keynote előadók tartanak plenáris előadásokat, majd délután három párhuzamos szekció lesz. A második napon szintén 2-3 szekció lesz a programban. Az Elnökség az összefoglaló meghallgatása után a keynote előadók kiválasztásához adott személyi javaslatokat. Ehhez megszülettek az egyes előadókat felkérő személyek is, akikhez a HTE elnöke, Vágújhelyi Ferenc is csatlakozott. A HTE Infokom 2023 sikeres megrendezését az Elnökség kiemelten fontosnak tartja és ezt az üzenetet már az új Elnökség felé is megfogalmazta.

A negyedik napirendi pontban a május 25-i HTE-NMHH-EIVOK minikonferenciáról számolt be Oláh István. A minikonferencia témája a Security Operation Center, azaz a SOC lesz. A rendezvényt az NKE-n tartják, a nagyszámú érdeklődő miatt az online részvételt is megoldják, ebben az NMHH lesz a segítségükre a technika tekintetében. A rendezvényt a 4iG és az EuroOne is támogatja, de lehet, hogy a Microsoft is csatlakozik a szponzorokhoz. A minikonferencia időtartamát úgy határozták meg, hogy az ne ütközzön a HTE Közgyűlés időpontjával, így a mindkét helyen érdekelt résztvevők át tudnak érni a Közgyűlésre.

Az ötödik napirendi pontban Nagy Péter operatív igazgató Maradi István helyett számolt be a HTE Fekete László-díj idei pályázatának a helyzetéről. A pályázat beadásának a határideje október elseje lesz. Elkészült az előzetes kommunikációs stratégia, ez fontos a jelentkezések szempontjából is. A díj idén a negyedik alkalommal kerül meghirdetésre és a két alapító tag, Dallos Ottó (CISCO) és Gombár György (Avaya) mellett 18 cég részvételével megalapított díj egyre szélesebb körben válik ismertté, ezt az ismertséget szeretné a HTE tovább emelni.

A hatodik napirendi pont már a HTE belső életéről szólt, itt elsősorban a május 25-i Közgyűlés előkészítése volt az éles téma. Nagy Péter operatív igazgató beszámolt arról, hogy a 2022-es mérleget és az eredménykimutatást az Elnökségnek kellene elfogadnia, de sajnos még mindig nem készült el vele a könyvelő, ezért még az Ellenőrző Bizottság és a Felügyelő Bizottság sem kaphatta meg azokat. Így ezek elkészülte után e-mail szavazással tud majd az Elnökség szavazni róla, szerencsére erre már lehetőséget ad az Alapszabály. Az egyébként közel végleges, de még nem teljesen lezárt mérleg szerint a HTE 6,4 millió forintos eredménnyel tudja zárni az évet, a HTEnet viszont -8,4 milliós negatív eredménnyel fog zárni. Ez összességében 2 millió forintos negatív eredményt jelent, aminél jobbat szeretett volna az Elnökség, de az elmúlt év közismert negatív trendjei és újabb megrázó eseményei mellett még ez is szép eredménynek mondható. Elmondta azt is, hogy a 2022-es negatív eredménynek nincs kihatása a HTE likviditására, hiszen vannak az Egyesületnek lekötött tartalékai, amiknek a nagyságrendje jóval magasabb, mint a 2022-es veszteség. Egyes pályázati források megszerzésénél azonban ez okozhat elutasítást, különösen ott, ahol az elmúlt évek pénzügyi eredményére feltételek vannak kiírva. A 2023-as tervezésről elmondta, hogy ott viszont szerény, de pozitív eredmény várható, valamivel 3 millió forint feletti pozitív tervet javasol a Közgyűlés elé vinni.

A beszámolót élénk vita követte. Csizmadia Attila, az Ellenőrző Bizottság elnöke kifejtette, hogy példátlan, hogy a Közgyűlés előtt két héttel még nincs végleges, lezárt mérleg és eredménykimutatás, pedig ezekről az EB-nek tartalmilag is nyilatkoznia kell a Közgyűlésen. Ilyen még nem volt a HTE életében, jóllehet már több éve tart ez a negatív folyamat. Ezen változtatni kell a jövőben, az új Elnökségnek jobban oda kell figyelnie a gazdálkodás kérdéseire és a könyvelőnek is előbb kell elkezdenie az év lezárását szentesítő munkát. Az Ellenőrző Bizottság természetesen azonnal nekiáll a végleges anyagok áttekintésének, ha megkapja azt, hogy a Közgyűlésre már felkészülten érkezzen és felelősen tudjon nyilatkozni, de hát erre már alig marad idő az idei évben.

A hetedik napirendi pontban Magyar Gábor, a Jelölő Bizottság elnöke és Szkenderovics Ildikó főtitkárhelyettes ismertette az új Elnökség felkészítésének a terveit, mert fontos, hogy a részben megújuló csapat teljes intenzitással tudjon tovább dolgozni, ne legyenek kieső időszakok a tényanyagok ismeretének a hiánya miatt. Ennek érdekében ezen az ülésen Magyar Gábor már összefoglalta a Jelölő Bizottság ajánlásait az új Elnökség részére, mert – mint mondta – ez ugyan nem feladata a JB-nek, de mégis sok javaslat és jobbító szándékú kritika is elhangzott a tagság részéről a munkájuk során, amit célszerű továbbadniuk. Szkenderovics Ildikó ez után azoknak a dokumentumoknak a megismertetését tartotta fontosnak az újonnan megválasztandó tagok számára, melyek a HTE alapját képezik. Ilyen pl. a HTE Alapszabály, a HTE éves ütemterv 2023-ra, az etikai kódex, a GDPR roadmap és akcióterv, valamint a szakmai közösségek, az ISZB és az Infocommunication Journal valamint a Híradástechnika folyóirat megismerése. Ezek ismeretében sokkal olajozottabban tudnak az új elnökségi tagok részt venni a munkában, ami nem lesz kevés a következő időszakban sem.

Végezetül az Egyebek napirendi pontban Szkenderovics Ildikó főtitkárhelyettes ismertette a 4iG együttműködésre vonatkozó keretszerződéssel kapcsolatos információkat, miután megérkezett az ajánlat az együttműködési megállapodásra vonatkozóan. Miután a 4iG égisze alá több – korábban is HTE jogi tag – cég is tartozik, így a kérés az volt, hogy a 4iG csoport minden tagvállalata csatlakozhasson a megállapodáshoz. Az együttműködési megállapodás adminisztratív teendőit a HTE titkárság fogja menedzselni.

A főtitkárhelyettes a napirendi pontok végére érve az Elnökségi ülést – más felmerülő téma nem lévén – berekesztette.

 

Tagdíjfizetés részletei

--------------------------------------------------

Tagnyilvántartás - belépés

--------------------------------------------------

Technikatörténeti évfordulók

--------------------------------------------------

Legközelebbi események

Vezetőségi ülés - Vétel., Kábelt. szo, Médiaklub 2024.05.08. 9:00 - 2024.05.08. 11:00
Cisco AI for Security-Számítástechnikai Szakosztály 2024.05.13. 17:15 - 2024.05.13. 19:15
HTE Közgyűlés 2024.05.30. 15:00 - 2024.05.30. 18:00

Kiemelkedő támogatóink

  


 
Hírközlési Érdekegyeztető Tanács