Vissza

A 2012. november 7-én tartott Választmányi ülés témái

A november 7-i Választmányi ülés az Infocommunications Journal főszerkesztőjének a beszámolóját hallgatta meg, majd az igen sikeres HTE Infokom 2012 konferencia értékelésével folytatta munkáját. Foglalkozott a november 15-i Elnökségi ülés témáival, végezetül pedig a 2013-as budapesti IEEE ICC konferencia helyzetéről és az ebből adódó tennivalókkal foglalkozott.


Az első napirendi pontban Szabó Csaba Attila, az Infocommunications Journal főszerkesztője számolt be a folyóirat negyedik évében történtekről és a további tervekről. A negyedévente angol nyelven megjelenő folyóirat második éve jelenik meg IEEE formátumban, s sikerült elérni, hogy az IEEE ComSoc és az IEEE Hungary Section is a lap co-sponsora legyen. 2011 óta a folyóirat a Scopus, Compendex és Inspec nemzetközi adatbázisokban is szerepel, ami jelentősen növeli az értékét. Az idei évben – egy nehezebb időszak küzdelmei után – most jutott el odáig a lap, hogy rendeződött a beérkező cikkek mennyisége, működik a nemzetközi bírálói rendszer, s már spontán módok is érkeztek cikkek külföldről, ami azt mutatja, terjed az ismertsége.

A főszerkesztő azt is elmondta, hogy az elmúlt időszakban elsősorban a lap elismertségéért folyt a küzdelem, így kevéssé tudott a szponzorálás kérdésével foglalkozni. A jövőben azonban ezt a vonalat is erősíteni kívánja, ez a Választmány határozott kérése is volt egyben Szabó Csaba felé. Ugyancsak átgondolja a nemzetközi szerkesztőbizottság személyi összetételét is, erre az elmúlt négy év tapasztalatai alapján fog lépéseket tenni, egyben szélesítve a hazai bázist is.

Szabó Csaba néhány mondat erejéig kitért a szüneteltetett kiadású Híradástechnika folyóirat témájára is. Ennek radikális átalakítására 2011 végén tett javaslatot, azonban ennek megvalósítására pénzügy forrás hiányában nem volt lehetőség. Elmondta, hogy szerinte az általa letett elképzelés most is életképes, tehát ha sikerül pénzügyi hátteret találni a folytatásra, továbbra is javasolja ennek a megfontolását. A Választmány döntése értelmében a Híradástechnika folyóirat évfolyam-folytonosságát egy HTE Infokom 2012 összeállítás fogja biztosítani, mely a vezetésével egy öttagú szerkesztőbizottság segítségével készül, a szerzők felkérése megtörtént. A szám várhatóan még decemberben megjelenik.

A Választmány a beszámoló meghallgatása után határozatot hozott arról, hogy az Infocommunications Journal főszerkesztőjének 2013-ra is Szabó Csaba Attilát javasolja.

 

A második napirendi pontban Heszberger Zalán, a HTE Infokom 2012 konferencia Szervező Bizottságának az elnöke számolt be az október 10-12. között megtartott rendezvényről. Elmondta, hogy minden várakozást felülmúlóan közel 400 résztvevője volt a konferenciának, s a főszponzor mellett 6 arany, 4 ezüst és 8 bronz támogatója is volt, ami nagyon jó eredménynek számít ebben a válsággal terhelt időszakban. A konferencián több mint 60 előadás hangzott el, s csak egyetlen előadás maradt el a téma érzékenysége miatt, de ez sem okozott zavart. A pénteki nap 6 tutorial előadása is sok látogatót vonzott, bár itt a részvétel két esetben alacsony volt. A konferencia előadásai felkerültek a honlapra, csak azok hiányoznak, ahol az előadó ehhez nem járult hozzá.

Nagy Péter ügyvezető igazgató kiemelte, hogy a konferencia helyszíne jól lett kiválasztva, de az örvendetesen nagy résztvevői létszám miatt több szállodát is be kellett vonni a projektbe. Az elhelyezést nehezítette, hogy egy párhuzamos rendezvény is folyt Mátraházán, ezért került sor a távolabbi Galyatetőn lévő szálloda bevonására. A közlekedési nehézségeket bérelt busszal sikerült enyhíteni.

A Választmány ezek után sorra vette a rendezvény tapasztalatait és meghatározta azokat a pontokat, ahol a következő nagyrendezvényeknél tovább lehet javítani a szervezési lépéseket. Fejleszteni kell az on-line regisztrációs rendszert az automatikus visszaigazolás bevezetésével, növelni kell a konferencia résztvevőinek a tájékoztatását a rendezvény alatt, s még néhány kisebb módosítási javaslat hangzott el a program strukturálása tárgyában.

Huszty Gábor, a HTE elnöke összegzésként mindazoknak köszönetet nyilvánított, akik tevékenyen részt vettek a kiemelkedően sikeres rendezvény szervezésében, lebonyolításában és elmondta, hogy sok pozitív visszajelzést kapott. Ezekből azt szűrte le, hogy a konferencia sikere a háromsíkúságában rejlett. Az erős szakmai vonal, a szakmapolitikai vonal és a kapcsolatteremtés lehetősége együttesen adta meg azt a három síkot, melyek jó aránya, keveréke tette lehetővé azt, hogy mindenki jól érezze magát és hasznosnak tartsa a rendezvényt.

A Választmány a jövő kérdésével is foglalkozott. Mivel a következő Infokom rendezvény 2014-ben esedékes, így felmerült a kérdés, hogy lehetne-e egy HTE konferenciát tartani 2013-ban is és ha igen, milyen témában lenne ezt célszerű meghirdetni. Heszberger Zalán vezetésével ennek a körüljárására egy ad-hoc bizottság alakult, amely a decemberi Választmányi ülésre fogja letenni a javaslatait. Ezzel párhuzamosan egy elektronikus kérdőív is el fog készülni, melyben a Szervező Bizottság felméri, mit tartottak kiemelkedően jónak és kevésbé jónak a résztvevők az idei Infokomon. A kérdőívekre beérkező válaszok fontosak lesznek a további rendezvények pozicionálásában.

 

A harmadik napirendi pontban a Választmány a november 15-i Elnökségi ülés témáival foglalkozott. A szokásos főtitkári beszámoló mellett ez alkalommal a szakmai közösségek kérdésével foglalkozik az Elnökség, hiszen ezek a szakosztályok, klubok, csoportok adják a civil szerveződés lelkét, ezek működőképességén, aktivitásán múlik az egész HTE civil szervezeti élete. Mivel a civil szervezetekre vonatkozó törvény változott, ebben a témában Alapszabály módosításra is szükség lesz, ennek az előkészítése is szerepelni fog mind az őszi, mind a tavaszi Elnökségi ülés napirendi pontjaiban.

 

A negyedik napirendi pontban Vida Rolland, a Külügyi Bizottság elnöke a Budapesten a HTE szervezésében létrejövő IEEE ICC 2013 konferencia helyzetéről tartott beszámolót. A júniusi konferenciára közel 2500 cikk érkezett be, ez első pillanatban talán soknak hangzik, de ez egy átlagos értéknek felel meg az ICC rendezvények sorában. Azt is hozzávéve, hogy közel ugyanebben az időszakban két IEEE rendezvény is lesz a világban, az IEEE WCNC 2013 áprilisban Sanghai-ban, az IEEE VTC pedig júniusban Drezdában, azaz két IEEE rendezvénnyel is versenyeznünk kell, ez a szám igen jónak mondható. Most a bírálati fázis következik, ami komoly munkát fog jelenteni. Szépen alakulnak a workshopok és a tutorialok is, 49 workshop ajánlatból végül 29-et, 44 tutorial javaslatból pedig több mint 20 fél napos tutorialt fogadtak el a szervezők.

Erősíteni kell viszont a patronage területén, a következő időszakban támogatókat kell megnyerni a rendezvény számára, ez fogja a következő időszak tevékenységét jellemezni. Elsősorban azokat a cégeket kell megnyerni támogatónak, akik számára a konferencia széles nemzetközi résztvevői köre fontos lehet. Ami a logisztikai megvalósítást illeti, a HTE három Duna-parti szállodára és a Vigadóra alapzta a nyertes pályázatát, sajnos azonban a Vigadó – a felújítási munkálatok elhúzódása miatt – nem fog rendelkezésre állni. Ez komoly szervezési kihívást fog jelenteni.

A Választmány a beszámoló után azt vitatta meg, hogyan lehetne a hazai helyszín előnyeit a lehető legjobban kihasználni a hazai szakemberek, elsősorban a HTE tagok számára. A vitában elhangzott gondolatok mentén kezdett kirajzolódni egy olyan konstrukció, melynek segítségével néhány szakember részvételét lehetne támogatni az ICC 2013 konferencián. Ezzel párhuzamosan a kormányzat számára is lehetne olyan alkalmakat teremteni, ahol az ország számára is fontos szerepet kaphat a konferencia programjában.

Bartolits István
főtitkár

 

Tagdíjfizetés részletei

--------------------------------------------------

Tagnyilvántartás - belépés

--------------------------------------------------

Technikatörténeti évfordulók

--------------------------------------------------

Legközelebbi események

EIVOK-47 2024.05.02. 8:00 - 2024.05.02. 15:00
Process mining-Számítástechnikai Szakosztály 2024.05.02. 14:00 - 2024.05.02. 15:00
Vezetőségi ülés - Vétel., Kábelt. szo, Médiaklub 2024.05.08. 9:00 - 2024.05.08. 11:00
Cisco AI for Security-Számítástechnikai Szakosztály 2024.05.13. 17:15 - 2024.05.13. 19:15
HTE Közgyűlés 2024.05.30. 15:00 - 2024.05.30. 18:00

Kiemelkedő támogatóink

  


 
Hírközlési Érdekegyeztető Tanács