Vissza

50 éve sugározta a Magyar Televízió az első színes stúdióadást

Nem egyszerű dolog egy hosszabb bevezetési folyamat – mint a színes televíziózás megindítása – kiemelkedő dátumait megtalálni, de a hazai színes televíziózásnak az első igazi erőpróbája az volt, amikor először sugároztak színes adást stúdiókörnyezetből. Ennek a pontos dátuma 1969. április 5 volt, ennek ünnepeli most a 70 éves HTE az ötvenedik évfordulóját.


Az 1957. május elsején megindult hazai televíziós sugárzásnak a következő erőpróbája a színes adások bevezetése volt. Ennek az előkészítése már tíz évvel később, 1967-ben megkezdődött. Az év végén 2 db AMPEX VR 2000 B jelű, 2 collos, fekete-fehér és színes adások rögzítésére alkalmas berendezést szerzett be a Magyar Televízió, mely az alapot jelentette. Az akkoriban elterjedőben lévő kétféle színes televíziós rendszerek közül Magyarország a SECAM rendszert választotta, így ehhez a SECAM egységet házilagosan kellett hozzáfejleszteni. Ennek sikere után azonban 1968-ban már üzembe álltak a Műszaki Igazgatóság által megrendelt további eszközök is: 2 darab Philips 3 plumbikonos kameralánc, egy Philips RGB keverő, egy Fernseh 16 mm-es filmbontó és egy Thomson diabontó. A színes stúdiótechnikának ekkor születtek meg a hazai alapjai sok lelkes személy munkája mellett Megyeri Gusztáv, Végh Éva és Vozák László úttörő tevékenységével.

A legtöbb forrás szerint már 1968. április 4-én sor került az első színes adásra, igaz ekkor még ezt csak egy nagyon zárt kör láthatta, mert nem voltak még hozzáférhetőek kereskedelmileg a színes készülékek. Ekkor mutatták be a Fekete István regényéből készült színes tévéfilmet. Az igazi kísérleti sugárzások azonban csak 1969. március 21-én kezdődtek meg, a formálódó II. csatorna keretében. Ezen a napon Latinovits Zoltán József Attila verseket szavalt, fellépett az Állami Népi Együttes valamint Bächer Mihály zongoraművész is. A „fellépett” persze jelképes volt, hiszen ekkor még szó sem lehetett a helyszíni közvetítésekről, a kísérleti adást jó ideig „konzervműsor” alkotta. Az adást a Magyar Posta az Elektromechanikai Vállalat új, 2/0,4 kW-os adójával sugározta az UHF-sávon, Budapest 30 km sugarú körzetében, azt is csak szerdánként este 6 és 9 között.

Az áttörést az jelentette, amikor először sikerült stúdióból közvetíteni élő adást. Ez a legtöbb egybehangzó forrás szerint 1969. április 5-én sikerült, az élő adás rendezője pedig a most már 88 éves Horváth Ádám rendező volt. Ez tehát stúdióadás volt, de nem helyszíni közvetítés. Arra csak 1970. április 4-én került sor, egy időközben megvásárolt Thomson-EMI színes közvetítőkocsi segítségével. A helyszíni közvetítés tárgya – mint az már nyilván sokan kitalálták a dátumból – az április 4-i katonai díszszemle volt.

Időközben az eredeti elképzelés – ami szerint a II. csatorna gyorsan terjeszkedett volna – gazdasági nehézségekbe ütközött, így megváltozott a koncepció: mindkét csatornán kezdtek meg-megjelenni a színes műsorok. Megindult a hazai színes televíziógyártás is az import mellett. Ennek ellenére még hosszú ideig csak kísérleti adásnak hívták a közvetítéseket, csak 1972-ben vált rendszeressé a színes adás.

dr. Bartolits István

 

Tagdíjfizetés részletei

--------------------------------------------------

Tagnyilvántartás - belépés

--------------------------------------------------

Technikatörténeti évfordulók

--------------------------------------------------

Legközelebbi események

Vezetőségi ülés - Vétel., Kábelt. szo, Médiaklub 2024.04.03. 9:00 - 2024.04.03. 10:00
26. Projektmenedzsment Fórum 2024.04.11. 9:00 - 2024.04.11. 17:00
HTE Közgyűlés 2024.05.30. 14:00 - 2024.05.30. 18:00

Kiemelkedő támogatóink

  


 
Hírközlési Érdekegyeztető Tanács