Vissza

Megjelent az ETSI Fixed 5th Generation Advanced and Beyond fehér könyve

Az Európai Távközlési Szabványügyi Intézet (ETSI: European Telecommunications Standards Institute) évek óta foglalkozik a vezetékes hálózatok fejlődésével. Az Industry Specification Group (ISG) F5G munkájának kiindulópontja az 5. generációs vezetékes hálózat általános jellemzőinek azonosítása, az otthoni, üzleti és ipari felhasználási lehetőségek feltárása volt. 2022 szeptemberében jelent meg a legújabb fehér könyv a tématerületen, Fixed 5th Generation Advanced and Beyond címmel.


Ebben kilenc kulcsfontosságú alkalmazást vagy iparági trendet azonosítottak. Az egyik nagy hajtóerőt a digitalizálás, felhősítés, élmény szolgáltatások jelentik, illetve a metaverzum új infrastrukturális képességek kialakítását teszi szükségessé. Másrészről a hálózati műveletek digitalizálása segíthet csökkenteni a működési költségeket és javítani a szolgáltatásokat. Mindezek mellett fontos, hogy a mindenütt jelen lévő optikai hálózat intelligens infrastruktúrát biztosítson, amelynek a fenntarthatóság érdekében az ökológiai lábnyoma minimális.

Az 5. generációs vezetékes hálózatoknak tehát nagy sávszélességgel kell rendelkezniük, a fizikai jelenségek által jelentett korlátokig csökkenteni kell a válaszidőt, növelni kell az elterjedést, csökkenteni kell a fogyasztást, intelligens működés szükséges, megbízható és könnyen üzemeltethető hálózatra van szükség. Mindezek az elvárások számos új és szakmailag érdekes technológiai megoldás bevezetését igénylik. De általánosságban elmondható, hogy ezeknek a követelményeknek az optikai szál alapú kommunikáció felel meg. 

Az optikai szálas infrastruktúra folyamatosan bővül és már szinte mindenütt jelen van, a korábbi Fibert-to-the-Home megközelítést lecseréltük a Fiber-to-the-Everything and Everywhere megoldásokra. A transzport hálózatokban 800G+ Optical Transport Network (OTN) szükséges, ami nem csak a mostani 200G és 400G kis mértékű fejlesztését, hanem rugalmas és adaptív megoldásokat követel. Másrészt a továbbfejlesztett OTN a sub-1G kapacitást is támogatja, amivel nagy mennyiségű szolgáltatást tud kiszolgálni. Az agilis, zöld és flexibilis hálózat érdekében végponttól végpontig, nagy kapacitású, átlátszó, teljesen optikai összeköttetés szükséges, amihez a nagy fokszámú optikai kapcsolómezők (OXCs: optical cross-connects) megvalósítása is elengedhetetlen.
A hozzáférési hálózatok fejlődésének következő lépcsője az 50G-PON technológia. Azonban nem csak a kapacitást kell növelni, hanem a redundáns feldolgozási lépéseket is csökkenteni szükséges, amit újszerű funkcionális felosztás biztosít.

A későbbiekben a Távközlési Szakosztály gondozásában figyelemmel kísérjük a terület új meghatározó technológia irányzatait és tájékoztatjuk az érdeklődő kollégákat.

Javasoljuk a téma iránt érdeklődök számára az anyag részletes tanulmányozását.

https://www.etsi.org/images/files/ETSIWhitePapers/ETSI-WP-50-F5G-Advanced-and-Beyond.pdf

 

Tagdíjfizetés részletei

--------------------------------------------------

Tagnyilvántartás - belépés

--------------------------------------------------

Technikatörténeti évfordulók

--------------------------------------------------

Legközelebbi események

Vezetőségi ülés - Vétel., Kábelt. szo, Médiaklub 2024.04.03. 9:00 - 2024.04.03. 10:00
26. Projektmenedzsment Fórum 2024.04.11. 9:00 - 2024.04.11. 17:00
HTE Közgyűlés 2024.05.30. 14:00 - 2024.05.30. 18:00

Kiemelkedő támogatóink

  


 
Hírközlési Érdekegyeztető Tanács