Vissza

A mesterséges intelligencia és a digitális kultúra tanítása

2023.10.20. 10:00 - 2023.10.20. 15:20

 A mesterséges intelligencia és a digitális kultúra tanítása

 Református Pedagógiai Intézet „A mesterséges intelligencia és a digitális kultúra tanítása” címmel szakmai napot szervez a digitális kultúra tárgyat általános és középiskolában tanító kollégák számára.


„A mesterséges intelligencia (MI) napjaink informatikájának slágertémája, s legújabb eredményei egyben a legtöbb aggodalommal figyelt fejlemények közé is tartoznak. Tagadhatatlan, hogy a gépi tanuláson alapuló új megoldások alapvetően megváltoztatták az informatikát - s talán az életünket is.” – véli főelőadónk, dr. Gulyás László egyetemi docens, aki a Neumann János Számítógéptudományi Társaság (NJSZT) alelnöke, a Mesterséges Intelligencia Szakosztály elnöke.
 

A szakmai nap középpontjában a mesterséges intelligencia és az annak alapját adó programozás tanításának gyakorlati lehetőségei állnak.

Meghívott előadóink olyan lehetőségeket mutatnak be, amelyek nagyban segíthetik, szerves részét képezhetik a kerettantervi követelményekben szereplők tanításának.

A Református Pedagógiai Intézet által koordinált szaktanácsadók olyan ötleteket és platformokat is bemutatnak, amelyekkel általános és középiskolai szinten is megvalósítható a digitális kultúra tanítása, illetve integrálható más tantárgyak tanításába is.

A rendezvény időpontja: 2023. október 20. (péntek) 10:00-15:20

A rendezvény helyszíne: Budapest-Fasori Református Kollégium Julianna Általános Iskolája (1071 Budapest, Rottenbiller u. 43.) A rendezvény a 4. emeleten az informatikai előadóteremben kezdődik.

A szakmai nap programja: 

IdőTémaElőadó
10:00-10:05KöszöntőSzűcsné Tihanyi Gyöngyi intézményvezető
10:05-10:15ÁhítatSomogyiné Ficsor Krisztina iskolalelkész
10:15-11:455 Az M.I. ma - és holnapdr. Gulyás László egyetemi docens, intézetvezető-helyettes, ELTE Informatikai Kar, Mesterséges Intelligencia Tanszék, Egyetemi-Vállalati Együttműködési Intézet
11:45-12:30Hogyan keltsük fel a tanulók érdeklődését az informatika iránt?Kujbus Norbert IT Debrecen elnöke
12:30-13:00Szendvicsebéd
13:00-13:45Kezdeti lépések a kódolás világábanAlbert Andrea szaktanácsadó
13:45- 14:30- A 7. osztályos Digitális kultúra c. tantárgy tanításának 1 éves tapasztalatai (általános iskolai pedagógusok) - A digitális kultúra tantárgy integrációja (középiskolai tanárok)

Debreczeni János szaktanácsadó

Németh István szaktanácsadó

14:35-15:20Hogyan tanítsunk Flowgorithm-mel?Szabó Zsanett tanár, doktorjelölt, ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium, ELTE IK, Média- és Oktatásinformatika Tanszék

 

Mit rejtenek a programban szereplő címek?

● Az M.I. ma - és holnap: A mesterséges intelligencia "honnan jött és mit csinál?" és az MI kutatások történetének rövid áttekintése után érintjük a téma pontos meghatározásának nehézségeit, majd összefoglaljuk napjaink trendjeit - az MI kutató szemével. Végül kitérünk a Nagy Nyelvi Modellek (pl. ChatGPT-4) hatására az iskolában - és azon túl.

● Hogyan keltsük fel a tanulók érdeklődését az informatika iránt? Az IT Debrecen a debreceni informatikai cégek közössége. Legfontosabb céljuk az informatikai képzés támogatása. Szakmai anyagokkal, versenyekkel, pályázatokkal segítik a pedagógusok munkáját, hogy a tanulók minél szélesebb köre érdeklődjön a digitális kultúra tantárgy, az informatika tudományterület és végső soron az informatikai szakmák iránt.

● A 7. osztályos digitális kultúra c. tantárgy tanításának 1 éves tapasztalatai: A kerettantervi témakörök az új tananyag feldolgozásában. Módszerek, lehetőségek a feldolgozás során, eszközök, amelyekkel színesíthetjük a tankönyvi anyagot. Ötletbörze.

● Kezdeti lépések a kódolás világában: Programozási alapismeretek - izgalmas, játékos oktatási feladatok megoldásával alapvető kódolási, logikai ismeretekre tesznek szert a diákok. A code.org oldalon egyszerűen létrehozhatunk tanulói fiókokat, feladatokat oszthatunk ki, nyomon követhetjük diákjaink munkáját, segítséget nyújthatunk a lassabban haladóknak.

● A digitális kultúra tantárgy integrációja: Akár a matematika kerettantervben bevezetett újdonságok elsajátítását is segítheti, ha digitális kultúrából is feldolgozásra kerülnek az új fogalmak, módszerek. A fizika is közelebb hozható a tanulókhoz, ha anyagának részletei a digitális kultúra tantárgy keretében is előkerülnek. Ötletbörze a gimnázium 9–12. évfolyamán digitális kultúra tantárgyat alap vagy fakultációs szinten tanító kollégákkal.

● Hogyan tanítsunk Flowgorithm-mel?: A Flowgorithm jó lehetőséget nyújt a digitális kultúra tanítása során már a felső tagozaton az algoritmizálás témakör fogalmainak elmélyítésére, az algoritmikus gondolkodás tanítására és elősegíti játékos programozásról a szöveg alapú kódolásra való áttérést. Bemutatásra kerülnek a program használatának előnyei, lehetőségei, tanítási tapasztalatai és néhány gyakorlati példa is. A szakmai nap a helyt adó intézmény informatikai termeiben kerül megrendezésre, amely laptopokkal, gépekkel felszerelt, azok használata akadálytalan. Saját eszközeiket is használhatják a résztvevők, de ahhoz saját internet biztosítása is szükséges.

Jelentkezési határidő: 2023. október 16. (hétfő) 16:00


Jelentkezni az alábbi linken lehet:


https://forms.gle/9ZNrKV8bEsy5NxqL7


A szakmai napon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A szakmai nap teljes időtartamán való részvételről igazolást állítunk ki (6*45 perces időtartamban), amely a 277/1997. Kormányrendelet értelmében beszámítható a pedagógusok 7 évenként kötelező 120 órás továbbképzésének 25%-át jelentő, legalább 5 órás, nem akkreditált képzéseken való részvételbe. Szeretettel várjuk a kedves Kollégákat!

Dr. Szontagh Pál s.k.
RPI igazgatója