Rólunk

Valamikor 2006 környékén fogalmazódott meg több debreceni informatikai cég vezetőjében az igény, hogy megismerje a városban lévő többi IT-s cég tevékenységét, egyeztessenek a debreceni IT piac helyzetéről és kihívásairól, az üzleti klubokhoz hasonló beszélgetéseket szervezzenek. Abban az időben több célzott Európai Uniós program is stimulálta a regionális szintű üzleti körök kialakulását, klaszterek szervezését, így a kezdeti bizalmatlanságot és nehézségeket leküzdve elkezdődött valamiegy laza kapcsolat a debreceni IT cégek között. 

Ez a kapcsolat azóta is tart, közben alakult és fejlődött az előző közel két évtized során. De nem csak a cégek közötti kapcsolat, a személyes, emberi kapcsolatok is megerősödtek 

Ezeknek a találkozóknak már eddig is számos eredménye volt, amelyek a debreceni egyetemi informatikai képzéshez kapcsolódtak, illetve kiegészítették azt saját szervezésű, piaci igényekhez igazított egyéb képzésekkel. Csak néhány példát említve, a tagok: 

  • Részt vettek az egyetemi tananyag piaci igényekhez alakításában, 
  • Oktatói kapacitásokat biztosítottak az elméleti/gyakorlati órákhoz, 
  • Java-s, Javascript-es vagy automata tesztelői képzéseket szerveztek, 
  • Bemutatták tevékenyégüket a Szakmai Napok rendezvények keretében, 
  • Szakmai Gyakorlati helyeket biztosítottak, 
  • Meetup sorozatokat szerveztek 

Visszatekintve az elmúlt 15+ évre láthattunk aktívabb és laposabb időszakokat is. Mégis, meggyőződésünk, hogy ezt a munkát folytatni kell a jövőben is, szervezettebb és nyitottabb formában 

Ahhoz, hogy működésünket hosszútávon szervezetten tudjuk végezni, 23 magánszemély, 14 IT cég részvételével megalakult a HTE Debreceni csoportja, mely a tekintélyes, 70 éves múltú, hazánk infokommunikációs szektorának legpatinásabb szervezetének, a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület helyi csoportja. 

A következő időszakban a szakmai közösségi élet szervezése fontos feladat lesz a piaci szereplők, oktatók, hallgatók és a szakemberek bevonásával. Szeretnénk, ha minél több debreceni IT szakember és cég csatlakozna az egyesülethez és közösen dolgoznánk 

  • a debreceni IT cégek gazdasági erejének növelésén,  
  • a debreceni szakmai közösségi élet szervezésében,  
  • a piaci szereplők és a Debreceni Egyetem Informatikai Karának együttműködésén 

Célunk, hogy legyen elég jól képzett informatikai szakember és pezsgő szakmai közélet Debrecenben, ezzel növeljék Debrecen város és a debreceni informatikai cégek versenyképességét és választ adjanak a munkaerőpiaci kihívásokra. 

Ebben a munkában támogatásáról biztosított minket többek között Debrecen Város vezetése, az EDC (Debrecen város gazdasági fejlődésért felelős szervezet), a Debreceni Egyetem Informatikai Kara, A Hajdú-Bihar megyei iparkamara.