Vissza

Távközlési Klub az online térben

Szeptemberben több mint 300 fő vett részt a HTE Távközlési Klub 5G-vel foglalkozó online rendezvényén.


Az őszi időszakban folytattuk a HTE Távközlési Szakosztálya által szervezett HTE Távközlési Klub programsorozatot. Nyáron bíztunk abban, hogy személyesen tudunk találkozni mindenkivel, aki érdeklődik a távközlés érdekességei iránt, de a COVID-19 járvány esetszámaira való tekintettel végül úgy döntöttünk, hogy a virtuális térbe helyezzük át az őszi rendezvénysorozatot. Jó választás volt, ugyanis szeptember 22-én „A nagy 5G összeesküvés” című klubnapunkon több mint 300 ember vett részt.

Az álhírek megjelenése és terjedése a digitális életmód természetes jelenségévé vált. Az internetes közösségi hálót egyre aktívabban használó átlagember számára napról napra mind nehezebbé válik, hogy az őt elérő tartalmak mögé lásson, és felismerje a tudományos vagy szakértői hátteret nélkülöző információs anyagokat. A COVID-19 pandémia kiemelt hangsúlyt adott az digitálisan terjedő álhírek és összeesküvés elméletek azonosításával kapcsolatos kutatásoknak. Az idény egyik kapcsolódó sztárjelensége az 5G mobil technológia egészségügyi és társadalmi hatásaival foglalkozott. Vajon mennyi igaz a széles körben terjedő negatív kritikákból és tudományos(nak látszó) fejtegetésekből - ennek járt utána a HTE Távközlési klubja meghívott szakemberek segítségével.

A klubnap házigazdája Tófalvy Tamás volt (BME Szociológia és Kommunikáció Tanszék). A rendezvényen három felkért előadó három különböző nézőpontból járta körbe az 5G körüli hisztéria kérdését: Thuróczy György (Nemzeti Népegészségügyi Központ) az „5G vagy nem 5G? (De) mi itt a kérdés?” kérdést válaszolta meg. Krekó Péter (ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar): „5G: Tömegpusztító fegyver vagy tömegparanoia? - Avagy az összeesküvés elméletek szociálpszichológiája” címmel a különböző összeesküvéselméletek hátterébe engedett betekintést, Zagyva Béla (Nokia) pedig „A végső 5G élmény” című előadásában az 5G technológiai lehetőségeiről beszélt.

A klubnap szakmai programját Heszberger Zalán (BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszék) állította össze. A rendezvény felvétele a HTE Youtube-csatornáján érhető el: https://www.youtube.com/watch?v=h-yVOMFEJNM

A következő alkalommal (október 27-én kedden 17.15-től) a digitális nomádok nyomába indulunk el, november 24-én pedig az e-sport témakörét fogjuk körbejárni.

Bacsárdi László
Távközlési szakosztály vezetője