Vissza

IT Evolúció -­ Kiállítás megnyitó az információtechnológia evolúciójáról az Óbudai Egyetemen

Az információ-technológiában megfigyelhető gyorsuló fejlődés a legnagyszerűbb és legdrágább berendezéseket is évek alatt elavulttá, használhatatlanná, ezért feleslegessé teszi. A tárgyak sorsa megpecsételődik, így a tudatos értékmentő munka nélkül a bennük megtestesülő számtalan ötlet és nagyszerű forma technikai dinoszaurusszá válik, és eltűnik. A kiállítás célja az információtechnológia egyre gyorsuló evolúciójának bemutatása, a meghatározó találmányok, az elődök szellemének tárgyakban megtestesült munkájának megőrzése, szisztematikus feldolgozása, és ezen keresztül a csodálatos formagazdagság és kreativitás ismertetése.


A fejlődést távolról szemlélve a gyorsulás szembetűnő, forradalminak is tekinthető. A meghatározó találmányokat közelről megvizsgálva az evolúció lépésről-­lépésre nyomon követhető.

Időpont: 2016. augusztus 2. 15:00
Helyszín: Óbudai Egyetem, 1034 Budapest, Bécsi út 96/B
Regisztráció: http://itf.njszt.hu/regisztracio

A kiállítás Dr. Kutor László, az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar tanárának több mint 40 évnyi gyűjtő és renszerező munkájával kifejlődött magánygyűjteményéből jött létre.

A kiállítás 40 tematikus összeállítással mutatja be a számolástechnika, az elektronika, az adattárolás és az elektronikus kommunikáció meghatározó elemeit és az elemek evolúcióját. A legkorábbi technikáktól a legújabb technikákig áttekinti a fejlődést és e sorban számos meghatározó „elsőt és utolsót", kuriózumot is bemutat. Láthatóak lesznek az első és utolsó mechanikus számolóeszközökből, az elektronikát működtető elemeiből (elektroncsövekből, tranzisztorokból, integrált áramkörökből, mikroprocesszorokból), az adattárolókból, és mobiltelefononból főbb típusok, Szentgyörgyi Albert viaszhengeres diktafonjai és a Philae űrszonda vezérlő processzorai is.

A jól meghatározott célra kifejlesztett technikai tárgyak ötletgazdagsága és kidolgozása gyakran iparművészeti műtárgy minőségű, ezért bemutatásuk színvonala is ehhez igazodik. A kiállított tárgyakhoz tartozó ismertetők kitérnek a feltalálókra, a működési elvekre, az első megvalósításokra, az alkalmazási körökre, valamint -­ amennyiben ismert -­ a tárgyak készítőjére is.

A múlt és jövő szerencsés találkozása, hogy a technikatörténet tárgyait egy műszaki egyetemen, olyan helyen állítják ki, ahol a jövő mérnökei tanulnak. Az állandó kiállítás a megnyitó után az Egyetem nyitvatartási idejében térítésmentesen látogatható.

További érdekesség: https://youtu.be/s65LZIvJ2ZU
Az információ-­technológia dinoszauruszainak tanulságai: Kutor László at TEDxDanubia 2014