Vissza

Elhunyt Mészáros Sándor

Szomorú szívvel és mély fájdalommal tudatjuk, hogy 2018. április 01-én szeretett kollégánk, tagtársunk Mészáros Sándor életének 91. évében elköltözött az élők sorából.


Mészáros Sándor 1927-ben született Üllőn. Vegyészmérnöki oklevelének száma: 611/1950. 2000-ben aranydiplomát, 2010-ben gyémántdiplomát kapott. Rövid ideig a Hőtechnikai Kutató Intézet alkalmazta, majd 1950-től nyugállományba vonulásáig, az Egyesült Izzóban dolgozott. Elektroncsővel, a csőgyártás kémiai technológiájával, ezen belül elsősorban a katódok fejlesztésével foglalkozott. Érdeklődése kiterjedt az elektroncsövek konstrukciójára és teljes gyártástechnológiájára. 1954-től a vevőcső gyártó részleg osztályvezetője. 1964-től már mint a teljes elektroncső gyártástechnológia szakmai főtechnológusaként tevékenykedett. Ennek során a Siemens cégtől a gyártáshoz know howe-ot, korszerű gépparkot vásárolt és telepített. Részt vett a váci képcső gyártás technológiájának fejlesztésében és számos más szakterületen is tevékenykedett, amelyek az elektroncsövekkel voltak kapcsolatosak. 1970-ben a Budapesti Elektroncsőgyár igazgatója lett. Több új termék fejlesztését kezdeményezte, irányította és vezette be. 1975-től ugyanezen a területen, mint fejlesztési főmérnök, majd 1984-től tanácsadó, illetve 2014 végéig főmunkatársként dolgozott. 1968- 1996-ig a Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskolán az Elektroncsövek című tárgy előadója lett. 1975-ben másodállású főiskolai tanár kinevezést kapott. 1992-ben ment nyugdíjba, majd  a vákuum-elektronika területén aktív szaktanácsadóként dolgozott a Lighttech Kft.-nél. A Samsung cégnél időszakosan színes képcső előadásokat tartott. A plazmagömbök és UV-lámpák fejlesztésével, kutatásával foglalkozott, 2002-ben megalkotta az egyelektródás plazmagömböt, amelyben az aranyozott Szent Korona makett az elektród és a neon gáztöltés kisülése gyönyörködtető látványt hozta létre. Az elmúlt 10 évben a BME könyvtárában 5 előadást és kiállítást tartott munkájáról és a hazai elektroncső ipar történelméről. Számos szakcikk és szakkönyv szerzője. A Híradástechnikai Tudományos Egyesületnek 50 éve volt tagja, mely időszak alatt a Vákuum-elektronikai Szakosztály elnöke volt, majd a Szenior szakosztály aktív tagjaként számos előadást tartott és tanácsaival értékes információkkal látta el a műszaki kollégákat. Munkássága elismeréséért megkapta a Puskás Tivadar és a Polák-Virág díjakat. Az Egyetem Szenátusa a 65 évvel ezelőtt egyetemet végzett mérnökének 2015-ben vasdiploma adományozásával  ismerte el értékes mérnöki tevékenységét.

Rendkívüli vitalitására volt jellemző, hogy még a 90. születésnapján is dolgozott és a Zila Kávéházban az életmű kiállítását nyitotta meg.

Végleges távozásával a HTE egy rendkívül értékes és igen aktív tagját vesztette el.

Sanyi bácsi emlékedet mindörökre megőrizzük. Nyugodj békében.