Vissza

Elhunyt Göblös János

GÖBLÖS JÁNOS Állami Díjas, okleveles villamosmérnök, a REMIX Rádiótechnikai Vállalat nyugalmazott műszaki igazgatója, a HTE korábbi tisztségviselője 2019. április 10-én elhunyt.


Göblös János 1932. április 5-én született Bácska-Palánkán, az általános iskolát Zomborban végezte.
A szolnoki Verseghy gimnáziumi érettségit követően a Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karán folytatta tanulmányait.

Gazdag életpályáját a REMIX Rádiótechnikai Vállalatnál kezdte 1954-ben, és mindvégig hű maradt hozzá. Többször elnyerte az Év Kiváló Dolgozója címet. 1962-ben szabadalmaztatta az öngyógyuló elektromos kondenzátorok különösen szubminiatűr és mikrominiatűr előállítására kidolgozott eljárást. 1968-tól fejlesztő mérnöki, fejlesztési főmérnöki, ezt követően műszaki igazgatói feladatokat látott el. Szervező és kapcsolatteremtő készségének eredményeként jött létre a ’70-es, ’80-as években a SIEMENS (Szombathelyen) és a TELEFUNKEN/TEMIC (Budapesten) együttműködés, és ezek keretében több sikeres, korszerű technológia magyarországi bevezetésére került sor. Munkája során több publikációja, önálló tanulmánya jelent meg. Kiemelendő jelentős társszerzői és lektori tevékenysége. Szoros kapcsolatot ápolt a Budapesti Műszaki Egyetem Elektronikai Technológia Tanszékével.

Életútját végigkísérte a magyarországi elektronikai ipar érdekeinek képviselete az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottságban, valamint a Híradástechnikai Tudományos Egyesület vezetésén és fórumain keresztül. Alapítója és fő szervezője volt a ’70-es, ’80-as években rendszeresen megrendezett, a teljes elektronikai ipart átfogó ALKATRÉSZ KONFERENCIÁKNAK. Tevékenységét az egyesület Arany Jelvénnyel, és két alkalommal (1976-ban és 1992-ben) Puskás Tivadar-díjjal ismerte el.

Munkáját a fejlesztésorientált vezetés jellemezte, melyet az Állami Díj mellett a Munka Érdemrend ezüst fokozatával és Eötvös Loránd-díjjal is elismertek.

Emlékét megőrizzük!