Vissza

Dr. Sallai Gyula Kalmár-díjat kapott

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSzT) 2014. november 20-án Kalmár-díjjal tüntette ki Dr. Sallai Gyulát, a HTE tiszteletbeli elnökét.


2014. november 20-án, a 8. Digitális Esélyegyenlőség konferencián, a Gellért Szállóban ünnepélyes keretek között került sor az NJSZT 2014. évi díjainak átadására. A kitüntetéseket Dr. Friedler Ferenc, a Társaság elnöke, a Veszprémi Egyetem rektora adta át.

Kalmár-díj

Kalmár-díjat azok kaphatnak, akik a számítástudományban, illetve a számítástechnika alkalmazása területén értek el kimagasló eredményeket. A Társaság ezen kitüntetése – melyet szintén 1976 óta adományoz – Kalmár Lászlóról, a Szegedi Tudományegyetem professzoráról, a hazai kibernetikai tudományok megalapítójáról kapta a nevét.

Gratulálunk a kitüntetéshez!

Dr. Sallai Gyula

Okleveles villamosmérnök, 1976-ban kandidátusi, 1989-ben akadémiai doktori fokozatot szerzett.

Kezdetben a BME Vezetékes Híradástechnikai Tanszékén, majd 1975-től a Posta Kísérleti Intézetben dolgozott, amelynek 1984-től igazgatója volt. 1990-től a Magyar Távközlési Rt. stratégiai ágazati igazgatója, majd szolgáltatási vezérigazgató-helyettese. 1995-ben a Hírközlési Főfelügyelet nemzetközi igazgatója, majd szakmai területekért felelős elnök-helyettese, egyben az elnök általános helyettese lett.

2001-től a BME – jelenlegi nevén - Távközlési és Médiainformatikai Tanszékén egyetemi tanár, 2002 és 2010 között a tanszék vezetője. A 2004 és 2008 közötti tanévekben egyidejűleg a BME stratégiai rektorhelyettese volt.

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesületnek (HTE) 1991 óta vezetőségi tagja, hat évig alelnöke, 2005-től 2011-ig elnöke volt.

Kezdettől fogva részt vesz a Jövő Internet programmal kapcsolatos tevékenységek szakmai vezetésében, jelentős szerepet játszik a szakmai koncepciók kidolgozásában és karbantartásában valamint a  Jövő Internet Kutatási Akcióprogram (JINKA) kutatási projektjeinek koordinálásában, rendszerezésében. Szerkesztette (Bakonyi Péterrel együtt) a program eredményeiről 2014-ben magyar és angol nyelven kiadott "FIRCC jelentés" kötetet, amely mintegy 80 kutatási jelentést tartalmaz.