Vissza

A Számítástechnikai Szakosztály köszöntése 35 éves születésnapján

A HTE Távközlési Szakosztálya két nagyszerű előadással köszöntötte 35 éves születésnapján a Számítástechnikai Szakosztályt


Az ünnepi előadások itt meg is hallgathatók:
https://youtu.be/SDsgw_bg3oI

 

Kvantuminformatika mérnöki megközelítésben
előadó: Dr. Imre Sándor, BME-HIT  
http://www.mcl.hu/~imre/

Napjainkban egyre több hírrel találkozhatunk, melyek újabb és újabb eredményekről számolnak be a kvantum informatika világából.
Az előadás a kvantum mechanika elveire épülő informatika és távközlés lehetőségeit tekinti át mérnökök számára. Ismerteti az alapelveket, és segít értelmezni a legújabb eredmények jelentőségét.

Kvantumkommunikáció: kihívások és lehetőségek
előadó: Dr. Bacsárdi László, BME-HIT, a Távközlési Szakosztály elnöke
http://www.hit.bme.hu/~bacsardi/

A kvantum alapú informatika egyik alkalmazási lehetősége a kvantumkommunikáció, ezen belül is a kvantum alapú kulcsszétosztás. A területen nem csak jelentős elméleti eredmények születtek, hanem már kész mérnöki termékek is kaphatóak. 
Ráadásul, amióta Kína 2016 nyarán Föld körüli pályára állította a világ első kvantumkommunikációs műholdját, egyre jelentősebb figyelmet kapnak a kvantumfizikai elveken alapuló kommunikációs megoldások. 
Az Európai Unió idén júniusban jelentette be, hogy a következő évek során kiemelt figyelmet kíván fordítani európai szintű kvantumkommunikációs infrastruktúra kialakítására - s ebben hazánknak is lehet szerepe.

Az előadások az Óbudai Egyetemen, a Neumann Informatikai Kar épületében hangzottak el, így az Egyetem hallgatói is részt vettek, 2019. november 11-én.

Nagyon szépen köszönöm!

Dr. Szenes Katalin,
a Számítástechnikai Szakosztály alapító elnöke