Vissza

60 éve indult meg a hazai televízió műsorszórás

A több évig tartó kísérleti televízió műsorszórás korszakát lezárva, 1957. május elsején indult meg a hazai televíziós sugárzás a Széchenyi-hegyen ma társasházként működő, korabeli Hargita Szálló épületéből a kertjében felállított 60 méter magas rácsos szerkezetű adótornyon elhelyezett turnstile antennával. A következőkben erre a kiemelkedő médiatörténeti eseményre emlékezünk.


A hazai televíziózásnak persze sok kiemelkedő dátuma volt ezt megelőzően is, azonban ezek a nagyközönség számára még nem voltak érzékelhetőek. A Minisztertanács 1953. január 23-án hagyta jóvá a Magyar Televízió Vállalat megalakulásához és ettől kezdve lehetett nagyobb léptekben behozni azt a húsz éves lemaradást, melyet Európa nyugati részéhez képest elszenvedtünk. Az első bíztató kísérletre a Posta Kísérleti Állomáson került sor 1953. december 16-án, amikor a PKÁ szakemberei által elkészített 100/50 W-os kísérleti adóval sikeres próbaadást tartottak. Ezt a 100/50 W-os adót – ahol az első szám a képvivő, a második a hangvivő teljesítményére vonatkozik – Molnár János és Visontai Péter vezetésével készítette el a PKÁ, s hogy valódi mozgóképes átvitelt lehessen tesztelni, Nemes Tihamér vezetésével készült hozzá egy 35 mm-es filmekhez használható filmbontó is. A sikeres kísérlet után az adóállomást áttelepítették az előre kiválasztott helyszínre, a Széchenyi-hegyre. Akkor azonban még nem létezett a Széchenyi-hegyi adótorony, ezért az első kísérleti helyszínt az Agancs utca 32-ben, a hajdani Hargita Szálló épületében alakították ki. Az adóberendezést 1954. január 20-án helyezték üzembe kísérleti jelleggel.

1955-ben már megtörténtek a további lépések is a hazai televíziózás megindítására. A Hargita-ház kertjében elkészült egy 60 méter magas, rácsos szerkezetű adótorony, melynek a tetejére felkerült a szuper turnstile antenna. Ez az antenna vízszintes körsugárzóként működött, a függőleges síkban pedig a nyalábolást az egymás felett félhullám távolságban elhelyezett, egymásra merőleges dipólantennák hozták létre. A „turnstile" nevet ezekről a merőleges dipólokról kapta, melyek egy olyan forgó belépőkapura hasonlítottak, melyeket ma szupermarketek és cégek bejáratainál láthatunk. Ezzel az antennával már akár 40 km-re is el lehetett juttatni a kísérleti műsort.

Vevőkészülékről is kellett azonban gondoskodni. Erre az Orion kapott megbízást, ahol először egy 14x18 cm-es képernyőjű prototípus készült, de 1955 augusztusára már megjelent a kereskedelmi forgalomba is bevezetett Orion AT 501 készülék. Az 5500 Ft-os televízióért akkor még nem kapkodtak, de a Corvin áruház kirakatában már meg lehetett csodálni a kísérleti adásokat. Közben a Szabadság téri Tőzsdepalotából kiköltözött a Lenin-Intézet, s az épület egyik szárnyát a Magyar Televízió Vállalat kapta meg, ahol megkezdődött a stúdiók kialakítása.

A következő jeles dátum 1957. február 23-a volt, ekkortól már heti két napos kísérleti adást sugároztak a Hargita épületből. Időközben a 100/50 W-os adót kicserélték a BHG gyártmányú 1/0,3 kW-os teljesítményű adójára (egyes források szerint ez 1/0,4 kW-os adó volt). Ezzel már 50-90 km-re el lehetett sugározni a kísérleti adást és megadta a lehetőséget a kereskedelmi adások megindításához.

Erre a pillanatra 1957. május elsején került sor, a Magyar Televízió Vállalat a 60 évvel ezelőtti május elsejei felvonulás közvetítésével nyitotta meg hivatalosan a nagyközönség számára a műsorszórást.

Nem sokkal a hivatalos sugárzás beindítása után elkészült a Széchenyi-hegyi adótorony is a 30/10 kW-os adóval, mely már nagyobb lefedettséget tudott elérni az országban. Az adót 1958. február 22-én avatták fel, sokan ezt a dátumot gondolják a hazai televíziózás kezdeti időpontjának, de tényszerűen ezt a Hargita-házból megkezdett közvetítések megelőzték.

dr. Bartolits István