Vissza

50 éve helyezték üzembe az első tároltprogram-vezérlésű telefonközpontot

Ötven évvel ezelőtt, 1965. május 30-án helyezte üzembe a Bell System az első számítógép-vezérelt, azaz tároltprogram-vezérlésű telefonközpontot, a No. 1ESS-t. A New Yersey államban, Succasunna városában telepített rendszer a kapcsolástechnika új fejezetét nyitotta meg. Erre a dátumra emlékezünk a következőkben.


A Bell Laboratorium fejlesztői közel tíz éves fejlesztőmunka eredményeképpen hozták létre az első számítógép-vezérelt telefonközpontot, mely új fejlődési irányt nyitott a telefóniában. A No. 1ESS (Electronic Switching System) duplikált vezérlőegységgel volt felszerelve, ami szintén újdonságnak számított. A memóriakártyák még ferritgyűrűs megoldással működtek, ezt akkor még biztonságosabbnak látták, mint a teljesen elektronikus tárolást. Egy memóriakártyán 128 darab 44 bites tároló helyezkedett el, a teljes rendszer memóriakapacitása pedig közel 1 Mbyte-os volt, ami mai fejünkkel megmosolyogtató, de 1965-ben ez egy nagyon komoly memóriakapacitásnak számított. A kapcsolások reed relékkel történtek, ami nagy előrelépést jelentett a korábbi elektromechanikus rendszerekhez képest, egy kapcsolókártyán 8x8-as mátrixban összesen 64 reed relé helyezkedett el.

A tároltprogram-vezérlésnek (TPV) köszönhetően a No. 1ESS olyan új szolgáltatásokat tudott megvalósítani, mint a hívásvárakoztatás, a három résztvevős konferenciabeszélgetés vagy a rövidített hívószámok használata. A Succasunnában elindult első TPV központ a városka 4300 előfizetőjéből az első időkben mindössze 200 előfizetőt látott el, a fejlesztők ennek a pilot-projektnek a keretében javították ki az üzem közben felbukkant szoftver problémákat, hogy aztán 1974-re már közel 500 ilyen berendezés működjön hibamentesen az USA-ban, 5,6 millió előfizetőt kiszolgálva. A No. 1ESS rendszer teljes kiépítésében egyébként 65 ezer előfizető ellátásra volt alkalmas és vezérlő rendszere óránként 100 ezer kapcsolás kiszolgálását tudta ellátni.

Az első – technikatörténeti szempontból forradalmi újdonságokat hozó – No. 1ESS központ 1992-ig volt forgalomban, de hamarosan megjelentek az AT&T hálózatában a Bell System újabb típusú TPV központjai, melyek közül a legnépszerűbb a No. 5ESS rendszer volt.

Magyarországon az első TPV telefonközpont üzembe lépésére csak 1989. február 27-én került sor a kanadai Northern Telecom DMS-100-as rendszerének az osztrák licence alapján. Az alközponti piacra a BHG Fejlesztési Intézetében kifejlesztett TPV rendszerek már a 70-es évek végén – ugyancsak reed relékkel – gyártásba kerültek, majd a 80-as években az EP alközpontok már teljesen elektronikus, tirisztoros kapcsolómezővel és BHG fejlesztésű vezérlővel látták el a hazai és néhány szomszédos ország piacát. Ezekből fejlődött ki az 1989 augusztusában Tarjánban a Magyar Posta hálózatában üzembe helyezett ER-256 TPV rurálközpont, mely teljes egészében BHG fejlesztésű és gyártású telefonközpont volt.

 

dr. Bartolits István