Vissza

30 éve avatták az első hazai digitális telefonközpontot, a szombathelyi ADS-t

Hosszú évtizedek lemaradását kezdte el ledolgozni a hazai telefonfejlesztés azzal, hogy 1989. február 27-én Szombathelyen felavatták Magyarország első digitális telefonközpontját a Magyar Posta hálózatában. A 70 éves HTE most erre a telefónia akkori jövőjét korszakosan átalakító 30 éves évfordulóra emlékezik.


Közismert tény, hogy a második világháború után a hazai távbeszélő rendszer fejlesztése jelentősen lelassult, Európa utolsó helyein „versenyzett” az ország a 100 lakosra jutó telefon előfizetések statisztikájában. A század első felét uraló forgógépes (rotary) rendszereket csak lassan váltották fel a crossbar rendszerek, melyek közül az elsőt 1971-ben a Lágymányosi központban avatták fel. Ez után viszont 18 évnek kellett eltelnie, mire új korszakhatárhoz érkezett a telefonközpontok technológiai korszerűsítése.

Ebben persze szerepe volt az 1947-től érvénybe lépett COCOM listának, mely megtiltotta a legkorszerűbb technológiájú termékek eladását a Szovjetúnióba és szövetséges országaiba. Mivel az 1980-as évek végén már várható volt ennek a tilalomnak az oldódása, így sikerült szerződést kötni a Northern Telecom DMS100/200-as rendszerének az Austria Telecom által adaptált változatára, az ADS rendszer szállítására. A telefonközpont Szombathely és környéke ellátására kezdett el kiépülni, 13 RSU kihelyezett fokozattal több mint száz település ellátására Vas megyében. Mivel a telefonközpont vezérlője még szerepelt a COCOM listán, így a szerelés megkezdődött ugyan, de egy ideig a vezérlő rendszer csak „átlátogatott” Ausztriából egy pár órára a kezdeti tesztek időszakában, de nem maradhatott az országban. 1989 elején aztán ez is felszabadult a tilalom alól és már nem volt akadálya, hogy a rendszert pár hét alatt folyamatosan teszteljék, majd 1989. február 27-én sor került az ünnepélyes átadásra.

A fentebb említett körülmények miatt ez valóban megérdemelt egy magas szintű átadást, ahol Németh Miklós, a Minisztertanács elnöke dr. Heinrich Neisserrel, az osztrák kormány közigazgatási miniszterével közösen vágta át az osztrák és magyar trikolorral díszített szalagot.

A szombathelyi ADS 27 ezres kapacitásra lett tervezve, az avatáskor már 8500 előfizető be is volt kapcsolva és utána fokozatosan terhelték át a további előfizetői vonalakat a korszerű, új szolgáltatásokat nyújtó digitális telefonközpontot. Ezzel megkezdődött az a felzárkózási folyamat, mely a hazai hálózat teljes digitalizálásához vezetett.


dr. Bartolits István