Vissza

25 évvel ezelőtt küldték el az első SMS-t

1992. december 3-án Neil Papworth, a Sema Group fejlesztőmérnöke a számítógépéről küldte el az első SMS-t Richard Jarvisnak, a Vodafone UK igazgatójának. Az első teszt SMS – melyet Jarvis egy Orbitel 901-es készüléken fogadott – szövege mindössze 15 karakter volt: „Merry Christmas". Ennek a történelmi eseménynek a 25-ik évfordulójára és következményeire emlékezünk a következőkben.


Ma az SMS küldés és fogadás szinte minden mobilkészülék felhasználó számára egyszerű és természetes kommunikációs lehetőség, de a GSM rendszer 1991 júliusi indulásakor még ennek a lehetősége sem létezett a Radiolinja hálózatában. Pedig a szöveges üzenetek elküldésének a gondolata egyes források szerint már 1984-ben megszületett Matti Makkonen, a finn Nokia mérnökének a fejében egy távközlési konferencia szünetében tartott ad hoc pizza-party közbeni beszélgetésben. Makkonen azonban sosem szabadalmaztatta a gondolatot, s a részletek kidolgozásában már Friedhelm Hillebrand (Deutsche Bundespost) és Bernard Ghillebaert (France Telecom) vett részt, így született meg 1985-ben a GSM rendszer részeként a specifikáció. A 160 karakteres SMS üzenethossz is Hillebrand nevéhez fűződik, aki az ETSI-ben a GSM szabványosítási munkában a nem hangalapú szolgáltatásokat felügyelő bizottság vezetője volt. A bizottság először 128 karakterben gondolkodott, de féltek, hogy ez sok esetben nem lesz elégséges. Hillebrand ezért megpróbálta modellezni, hogy az alapvető üzenetek mekkora terjedelműek. Mivel a képeslapokon sincs 150 karakternél több szöveg és a telexforgalom üzenetváltásai is döntő többségükben rövidebbek 150 karakternél, így alakult ki a 160 karakteres maximum.

Az első, a Short Message Service (SMS) részleteire vonatkozó ETSI szabványok tehát 1985-re elkészültek, de sem Makkonen, sem Hillebrand nem gondolta komolyan, hogy ezt az előfizetők használnák bármire is, inkább afféle szolgálati üzenetküldésre gondoltak, mint alkalmazásra. Ennek megfelelően a GSM szolgáltatás 1991-es indulásánál nem is foglalkoztak ennek a bevezetésével.

Az első SMS-t a Sema Group akkor 22 éves szoftver fejlesztője, Neil Papworth küldte el 1992. december 3-án a számítógépéről a Vodafone UK egyik igazgatójának, Richard Jarvisnak. A Sema Group a Vodafone számára az SMS center (SMSC) kifejlesztésén dolgozott és ennek a csoportnak a tagja volt Papworth. Az üzenetet akkor csak számítógépről lehetett elküldeni, mert a mobil készülékek nem voltak felkészítve szöveges üzenetek létrehozására. A fogadására viszont igen, így Jarvis az Orbitel 901-es készülékén olvashatta a mindössze 15 karakteres tesztüzenetet: „Merry Christmas". Ezzel történelmi pillanatot mondhatott magáénak Papworth, aki jelenleg az Oracle alkalmazottja és 4G rendszerekkel kapcsolatos fejlesztéseket végez. Az első hálózat, ahol az SMS küldés lehetőségét bevezették, a Radiolinja (ma Elisa) szolgáltató rendszere volt, s 1993-ban indult el a mobil-mobil közötti szolgáltatás. Az igazi áttörésre azonban várni kellett, amíg a Nokia 2010 készülék megjelent 1994-ben. Ez volt az első mobil telefon, melynek a billentyűzetéről már a később megszokott módon lehetett SMS-t küldeni. A forgalom felfutása nem sokkal később szinte hihetetlen volt.

2007-ben 1,78 billió, 2011-ben már 8 billió SMS-t kezeltek a világ mobil hálózatai, s ez a növekedés csak 2013 körül, 8,5 billió üzenetnél ment át telítésbe. Ennek oka leginkább az IP hálózatokon Over the Top szolgáltatásként működő üzenetrendszerek növekvő népszerűsége, melyek 2015-ben – túlszárnyalva az SMS-ek számát – 11,6 billió üzenetet továbbítottak. Hatására az SMS-ek száma már enyhén csökkenő tendenciát mutat, de népszerűségük azért változatlan.

dr. Bartolits István