Vissza

20 éve jelent meg az Intel Pentium III processzora

1999. február 26-án, nem egész két évvel a Pentium II bejelentése után hozta ki az Intel a sorozat következő, Pentium III-as processzorát. Ennek az eseménynek a 20 évfordulójáról emlékezik meg az idén 70 éves fennállását ünneplő HTE.


Az Intel Pentium processzorcsaládja bevezetésének a 25. évfordulójáról tavaly emlékeztünk meg. A sorozat 1993-as elindítása után 1995-ben a Pentium Pro-val, 1197-ben a Pentium II sorozattal jött ki az Intel cég. A két éves sorozatváltást megőrizve, 1999. február 26-án jelentek meg a Pentium III-as sorozat első példányai.

A Pentium III sorozat ugyanúgy a hatodik generációs mikroarchitektúrára (P6) épült, mint a Pentium Pro és a Pentium II sorozatok. A 32 bites processzor igazi újdonsága az SSE (Streaming SIMD Extension) utasításkészlet bevezetése és az egyedi chip azonosító voltak.

Az SSE utasításkészlet a SIMD (Single instruction, multiple data) alapelv segítségével nagyszámú adaton képes ugyanazt az utasítást végrehajtani, ami multimédia és 3D grafikai alkalmazásokat igen jól támogatja. 70 ilyen új utasítással bővült ki a Pentium III utasításkészlete.

Az egyedi chip azonosítónak már korántsem volt ekkora sikere. A gyártási folyamat során az egyes processzorok egy egyedi, nem módosítható sorszámot, PSN-t (Processor Serial Number) kaptak, melyet működés a CPUID utasítással ki lehetett olvasni, ha a számítógép BIOS-ában az erre vonatkozó funkció be volt kapcsolva. A megoldás azonban felvetette a személyes adatokkal való visszaélés lehetőségét. 1999. november 29-én az Európai Parlament Tudományos és Technológiai Alternatívák Értékelésével (STOA) foglalkozó panelje bejelentette, hogy a PSN bevezetése akár ahhoz is vezethet, hogy az európai felhasználók számára a processzorokat működésképtelenné lehessen tenni. Részint ennek a hatására az Intel beszüntette a processzorok PSN-nel való ellátását.

A Pentium III első sorozata a Katmai néven futott, induláskor 450 és 500 MHz-es órajelű változata létezett. Ezzel a Katmai volt az első Intel processzor, mely átlépte az 1 GFLOP-os sebességi álomhatárt. A 9,5 millió tranzisztort tartalmazó processzor még 250 nm-es technológiával készült, de a Pentium III további tagjai már 180 nm-es (Coppermine), illetve 130 nm-es (Tualatin) technológiát használtak. Ezzel párhuzamosan nőtt a használt órajel is, a Coppermine 1 GHz-ig, a Tualatin pedig már 1,4 GHz-ig volt képes működni.

 

 

A Pentium III sorozat egészen 2003 márciusáig volt gyártásban, pedig a következő generáció, a Pentium 4 már 2000. november 20-án megjelent.

 

 

dr. Bartolits István