Vissza

A kvantumszámítógépek ereje -Távközlési szakosztály

2023.01.31. 17:15 - 2023.01.31. 19:00
Hely: Online: Zoom

Tisztelettel meghívunk minden kedves érdeklődőt a HTE Távközlési Szakosztály szervezésében a TÁVKÖZLÉSI KLUB következő összejövetelére, melynek címe:

A kvantumszámítógépek ereje

HELYE: Zoom

HÁZIGAZDA: Gerhátné Udvary Eszter (BME)

ELŐADÓK:

  • Zimborás Zoltán (Wigner): Kvantumszámítógépek - elméletben és gyakorlatban
  • Imre Sándor (BME): Aki keres, talál - kvantumos adatbányászat
  • Farkas Lóránt (Nokia): Kvantumstratégia és kvantumtechnológiai alkalmazások - egy üzleti nézőpont

TÉMA:

A sokváltozós, nagy bonyolultságú, összetett problémák megoldása a klasszikus szuperszámítógépek számára is nehéz és gyakran lehetetlen feladat. A kvantumszámítógépek drámaian felgyorsíthatják ezeknek a komplex számításoknak az elvégzését. A kvantumszámítógépek fejlesztése még aránylag korai szakaszában jár, az elmúlt években azonban számos úttörőnek tartott eredményt értek el a kvantumszámítástechnika területén.

Miért van szükségünk kvantumszámítógépekre? Hol használjuk a kvantumszámítógépeket? Miért gyorsabbak a kvantumszámítógépek? Hogyan működnek a kvantumszámítógépek? Hol tart jelenleg ez a technológia?

Mindezekre a kérdésekre választ ad a klub programja, ahol három különböző szempontból járjuk körbe a témát. Zimborás Zoltán a kvantumszámítógépek felépítésről, működésének alapjairól beszél. Imre Sándor a kvantumszámítógép lehetőségeinek kiaknázását mutatja be a kvantum optimalizálás témáján keresztül. Farkas Lóránt pedig arra világít rá, hogy a high-tech cégeknél már stratégiai szinten is megjelenik a technológia; illetve bemutat pár, az ICT számára érdekes alkalmazási területet.

A vitaindító előadásokat kötetlen vita, klubszerű beszélgetés követi.

A meghívó bártan továbbítható minden kedves kollégának és ismerősnek!

Minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!

Üdvözlettel:

Gódor István
Elnök, HTE Távközlési Szakosztály
info-tavkozlesi-szakosztaly@hte.hu