Vissza

35 éves a HTE Számítástechnikai Szakosztálya

2019.11.11. 16:30 - 2019.11.11. 18:30
Hely: Óbudai Egyetem, Neumann Informatikai Kar, III. ker., Óbuda, Bécsi út 96/b, földszint F05 terem

A HTE Távközlési Szakosztálya
2 nagyszerű előadással köszönti 35 éves születésnapján
a Számítástechnikai Szakosztályt


Az ünnepi előadások itt meg  is hallgathatók:
https://youtu.be/SDsgw_bg3oI

1.
Kvantuminformatika mérnöki megközelítésben

Napjainkban egyre több hírrel találkozhatunk, melyek újabb és újabb eredményekről számolnak be a kvantum informatika világából.
Az előadás a kvantum mechanika elveire épülő informatika és távközlés lehetőségeit tekinti át mérnökök számára. Ismerteti az alapelveket, és segít értelmezni a legújabb eredmények jelentőségét.

előadó: Dr. Imre Sándor, BME-HIT  
http://www.mcl.hu/~imre/


Kvantumkommunikáció: kihívások és lehetőségek

A kvantum alapú informatika egyik alkalmazási lehetősége a kvantumkommunikáció, ezen belül is a kvantum alapú kulcsszétosztás. A területen nem csak jelentős elméleti eredmények születtek, hanem már kész mérnöki termékek is kaphatóak. 
Ráadásul, amióta Kína 2016 nyarán Föld körüli pályára állította a világ első kvantumkommunikációs műholdját, egyre jelentősebb figyelmet kapnak a kvantumfizikai elveken alapuló kommunikációs megoldások. 
Az Európai Unió idén júniusban jelentette be, hogy a következő évek során kiemelt figyelmet kíván fordítani európai szintű kvantumkommunikációs infrastruktúra kialakítására - s ebben hazánknak is lehet szerepe.

előadó: Dr. Bacsárdi László, BME-HIT, a Távközlési Szakosztály elnöke
http://www.hit.bme.hu/~bacsardi/

2.
Dr. Bartolits István, a HTE Szakmai közösségi területért felelős elnökségi tagja köszönti a Szakosztályt születésnapja alkalmából.

Az előadások az Óbudai Egyetemen, a Neumann Informatikai Kar épüetében hangzottak el, így az Egyetem hallgatói is részt vettek, 2019. november 11-én.

Nagyon szépen köszönöm!
Dr. Szenes Katalin,
a Számítástechnikai Szakosztály alapító elnöke