Vissza

PON-nal tovább? - Távközlési szakosztály

2018.02.22. 18:00
Hely: BME Q épület 4. emelet, QB402, 1117 Bp. Magyar tudósok krt. 2.

Tisztelettel meghívjuk Önt és munkatársait a HTE Távközlési Szakosztály szervezésében a TÁVKÖZLÉSI KLUB következő összejövetelére.
A klub témája: 

PON-nal tovább?

Hogy tudja kiszolgálni a kiépült osztott közegű Passzív Optikai Hálózat

az akár 1, 2, 10Gbit/s-os végponti igényeket?

A klub házigazdája: Babics Emil

Többek között a Digitális Magyarország programnak is köszönhetően, rövid időn belül nem lesz olyan település Magyarországon, amit nem ér el optikai hálózat. Ehhez szorosan kapcsolódva épülnek, az optikai elérési hálózatok is egészen az otthonokig. A kiépülő optikai előfizetői hálózatok, szinte kivétel nélkül PON (Passive Optical Network) fizikai struktúrájúak, vagyis több felhasználó osztozik egy optikai közegen, szálon (tipikusan 32, 64, 128). A PON fizikai struktúrára GigabitPON rendszereket telepítettek/telepítenek, amely 2,5Gbit/s összkapacitást oszt meg pl. a 32, 64, 128 előfizető között.

Mindeközben a szolgáltatók 1 és 2 Gbit/s-os előfizetői csomagokat vezetnek be, amely népszerűsége egyre nagyobb, és középtávon az akár 10Gbit/s-os lakossági előfizetői csomag sem elképzelhetetlen. Emellett optikai elérés nélkül már rövidtávon sem megoldható a növekvő sávszélesség és további funkciók kiszolgálása (késleltetés, fázis és idő szinkron stb.) a mobil bázisállomásokon. Az aggregációs optikai hálózat minden kis pontra történő kiterjesztése nem költséghatékony, ezért a mobil bázisállomások ellátásában is nagy szerepe lesz a PON lefedő hálózatoknak.

Mindkét esetben már csak egy végpontra nézve sem lesz elegendő a teljes GPON kapacitás. Hogyan tovább? A fizikai infrastruktúra adott, mit lehet tenni az igények kiszolgálására? A HTE Távközlési Klub ezt a problémakört és annak megoldási lehetőségeit járja körül a téma 3 ismert és elismert szakembere segítségével:

Nagy Sándor, Magyar Telekom
Adámy Zsolt, Nokia
Paksy Géza, BME

A rendezvény díjtalan, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Gerhátné Udvary Eszter
HTE Távközlési Szakosztály
elnök