Vissza

Égi jel – az űrtávközlés már nem elérhetetlen „űrtechnika”?- Távközlési szo

2024.02.27. 17:15 - 2024.02.27. 19:00
Hely: BME I. épület IB023-as terem 1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 2.

Tisztelettel meghívunk minden kedves érdeklődőt a HTE Távközlési Szakosztály szervezésében a TÁVKÖZLÉSI KLUB következő összejövetelére.

Égi jel – az űrtávközlés már nem elérhetetlen „űrtechnika”?

HÁZIGAZDA:

Babics Emil (Telekom)

ELŐADÓK:

Kovács Zsolt (TWAMP product owner, Magyar Telekom) – Mobil hálózat ellátási lehetőségek a gyakorlatban – műhold, drón, gyrocopter

Dr. Bartolits István (Technológia-elemző Főosztály vezető, NMHH) – Telefonálás műholdon keresztül 4G és 5G okostelefonokkal

Dr. Toka László (Egyetemi docens, BME-TMIT) – 6G-Sky projekt 

TÉMA:

A műholdak által nyújtott szolgáltatások (pozicionálás, szinkron, műsorszórás), már a mindennapi életünk részei. Emellett több olyan terület van, ahol alapból nem számítunk a műholdas infrastruktúrára: ilyen például a polgári mobil és fix adat/internet és hangszolgáltatás.
 

Ugyanakkor egyre inkább várjuk és elvárjuk, hogy mindenhol a megszokott módon tudjuk használni mobileszközeinket, drónjainkat, számítógépünket stb. Vagyis, ha éppen repülőn ülünk, vagy kietlen vidéken, hegyekben túrázunk, óceánjárón, vagy egy kis eldugott erdei faházban nyaralunk, elérhetőek szeretnénk maradni kompromisszumok nélkül. Megoldható ez csupán földi bázisállomásokkal és optikai eléréssel mindenhol? Ha nem, akkor ezen a területen is lesz valós szerepe a műholdas rendszereknek? Utópia vagy valóság, hogy a jelenlegi 4G/5G-s mobileszközeink ne csak föld állomásokkal, hanem műholdakon keresztül is tudjanak kommunikálni? Használunk már most is műholdas rendszereket a földi mobilhálózatunk ellátásához? Lehet majd olyan hálózatot építeni, ahol minden, ami repül (űrben, levegőben) és mozog (földön és föld felett) egy telko-hálózat része legyen?

A fenti kérdésekre és még sok másra is választ kaphatunk!

A vitaindító előadásokat kötetlen vita, klubszerű beszélgetés követi.
A meghívó bártan továbbítható minden kedves kollégának és ismerősnek!

 

Minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!