Vissza

A klasszikus dróntechnológiától az UTM rendszerig - Távközlési szakosztály

2022.03.22. 17:15 - 2022.03.22. 19:00
Hely: Online: Zoom

Tisztelettel meghívunk minden kedves érdeklődőt a HTE Távközlési Szakosztály szervezésében a TÁVKÖZLÉSI KLUB következő összejövetelére, melynek címe:

A klasszikus dróntechnológiától az UTM rendszerig

HELYE: Zoom
Link

HÁZIGAZDA:
Csurgai-Horváth László
BME Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

ELŐADÓK:

  • Koller István: Drónfedélzeti elektronikus rendszerek
    BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék
  • Korondi Péter: Drón detektálás integrált intelligens eszközzel
    Debreceni Egyetem, Mechatronikai Tanszék
  • Blazsovszky György: Mobilhálózatok használata a pilóta nélküli légijárművek és légijárművek forgalom koordinálására
    BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

TÉMA:
Az első előadás célja a nem katonai, kis méretű, ember nélküli légi járművek (UAV) és a hozzájuk tartozó földi infrastruktúra elektronikus rendszereit bemutassa, kiemelve a rádióelektronikai technológiákat. Az előadás elsősorban a klasszikus drón missziókkal foglalkozik, ahol tipikusan egy vagy kevés UAV vesz részt a misszióban, a repülés közvetlen kézi vezérlésű, vagy előzetesen feltöltött elektronikus repülési terv alapján zajlik.

A második előadásban a moduláris felépítésű multiszenzor-rendszer kifejlesztésének bemutatásáról lesz szó, amely alkalmas mini és kisméretű (maximum 150 kg, legnagyobb kiterjedésében 10 méter) pilótanélküli eszközök felderítésére, mozgási pályájának meghatározására és követésére. Továbbá szó lesz még a multiszenzor-rendszer legfontosabb tulajdonságairól, mint a szenzorfúzió, valamint klasszifikációs és tanuló képesség.

A repülőgépek számának jelentős növekedésével és az automatizált műveletek jóval magasabb szintjével végső soron az (alsó) légtér iparosodása következik be: a repülő robotok feladataik összetettségétől függően különböző szintű autonómiával hajtanak végre küldetéseket. Olyan rendszerekre lesz szükség a repülő objektumok sokaságának kezelésére, amelyek közül néhány önállóan működik, néhány pedig időszakosan vezérelt, vagy legalább egy távoli üzemeltető felügyeli, hogy biztosítsák a teljes ellenőrzést és az általános légi forgalommal való integrációt. Tovább a harmadik előadásban szó lesz még a pilóta nélküli műveletek új forgalomirányítási ökoszisztémájának lehetséges kialakításairól is.

A vitaindító előadásokat kötetlen vita, klubszerű beszélgetés követi.

Várva a klubon való (online) találkozást!

Üdvözlettel:

Gódor István
HTE Távközlési Szakosztály elnöke
info-tavkozlesi-szakosztaly@hte.hu