Vissza

Közeledik a holdraszállás 50. évfordulója - Távközési szo.

2018.11.22. 18:00 - 2018.11.22. 20:00
Hely: BME Q épület, B szárny, 402-es terem (QB402), 1117 Budapest, Magyar tudósok krt. 2.

Sok szeretettel hívunk minden érdeklődőt a HTE Távközlési Szakosztály szervezésében a HTE Távközlési Klub következő összejövetelére.

  • Tényleg nem történt semmi sem a Hold kutatásában az Apollo-program óta?
  • Mire használjuk a holdkőzeteket?
  • Milyenek lesznek a jövő űrállomásai a Hold körül?
  • Hogyan készülünk a holdraszállás 50. évfordulójára?

A fenti kérdésekre is keressük a választ a HTE Távközlési Szakosztály és a Magyar Asztronautikai Társaság közös szervezésében a HTE Távközlési Klub következő összejövetelén. A rendezvény nyilvános.

A klub témája:

Közeledik a holdraszállás 50. évfordulója

 

A klub házigazdája:
Both Előd (a Magyar Asztronautikai Társaság elnöke)

Vitaindító előadók:

  • Almár Iván: Az Apollo-programról 50 év múltán
  • Bérczi Szaniszló: NASA holdkőzetek – anyagfejlődés és hierarchia
  • Horváth András Ferenc: Hold-űrállomások


A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) és a MANT 2016. májusában aláírt együttműködési megállapodásnak megfelelően, a korábbi sikeres közös rendezvények folytatásaként ismét egy közös szervezésű HTE Távközlési Klubot szervezünk, amelynek témája a fél évszázaddal ezelőtti Apollo-program.

2018 karácsonyán lesz ötven éve annak, hogy az Apollo–8 űrhajósai személyében először közelítette meg ember egy másik égitest felszínét. A rendkívüli teljesítmény motorja az űrverseny volt. Kennedy elnök 1961 májusában, még az első amerikai űrhajós repülése előtt meghirdette programját, miszerint az ember még az évtized vége előtt eljut a Holdra. Bejelentését robbanásszerű fejlődés követte az űrkutatás és általában véve az űrtevékenység valamennyi területén. Amikor Frank Borman, Jim Lovell és Bill Anders elsőként repültek a Hold körül, már lehetett tudni, hogy hamarosan valóban ember lép a Hold felszínére – erre alig több mint fél évet kellett várni.

Az Apollo-program keretében hat küldetés tizenkét űrhajósa lépett a Holdra, erre a nagyszabású kalandra tekint vissza Almár Iván az előadásában. Bár az Apollo-program célja a Holdért folyó űrversenyben a győzelem elérése volt, „melléktermékként” csaknem 400 kg holdkőzet és holdpor került a földi laboratóriumokba. Bérczi Szaniszló előadása ezeknek a holdi mintáknak az elemzésébe ad betekintést. Rövid közbevetésében az est moderátora, Both Előd megpróbálja eloszlatni ezt a tévhitet, miszerint „az Apollo óta a Hold kutatásában semmi sem történt”, hiszen automata szondák sokasága vizsgálta az égitestet, sőt egy kínai szonda éppen idén decemberben készül leszállni a Hold túlsó oldalára – az űrkutatás történetében először. Horváth András előadása a jövőbe tekint, amikor űrállomások keringenek a Hold körül és kolóniák működnek a felszínén.

Kérdezni ér! A vitaindító előadásokat a Távközlés Klub hagyományainak megfelelően egy moderátor által vezetett kérdések és válaszok blokk követi, a rendezvény pedig kötetlen beszélgetéssel fog véget érni.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
 

Bacsárdi László
HTE Távközlési Szakosztály, elnök

Both Előd
Magyar Asztronautikai Társaság, elnök

Legközelebbi események

HTE Tisztújító Közgyűlés 2020 2020.05.21. 16:00 - 2020.05.21. 18:30
HTE Infokom 2020 2020.11.18. 9:00 - 2020.11.20. 13:00