Vissza

Szuper Internet Projekt: SZIP, SZIP Hurrá! - Távközlési szakosztály

2016.05.26. 18:00
Hely: BME I épület, IB017, 1117, Bp. Magyar tudósok krt. 2.

Tisztelettel meghívjuk Önt és munkatársait a HTE Távközlési Szakosztály szervezésében a TÁVKÖZLÉSI KLUB következő összejövetelére!

A klubnap témája:

"Szuper Internet Projekt: SZIP, SZIP Hurrá!"

A klubnap házigazdája: Debreceni Győző, a Szuper Internet projekt vezetője

Vitaindító előadók:

Dr. Solymár Károly, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Bancsics Ferenc, Belügyminisztérium
Debreceni Győző, Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség
Dr. Kövesi Gabriella, Hírközlési Érdekegyeztető Tanács
Rácz József, Magyar Mérnök Kamara
Márton József, Techno-Tel

A Szupergyors Internet Program célkitűzése az üzletileg nem vonzó területeken lévő lakossági, közintézményi és üzleti igények szélessávú alaphálózattal történő elérésének biztosítása. A GINOP 341 projekt kiírást egy felmérés előzte meg, amely alapján elkészült az ország szélessávú szolgáltatásának térinformatikai térképe („mapping”). A lefedettségi térkép alapján, járási bontásban történt a pályázati területek meghatározása és a térség gazdasági lehetőségének és infrastruktúra helyzetének figyelembevételével határozták meg az állami támogatás mértékét. Műszaki újdonság, hogy térinformatikai alapú tervező eljárással készült Mestertervekkel segítették a pályázókat, akiknek lehetősége volt a műszaki tervek előzetes vizsgálatára („pre-validáció”). A pályázatok műszaki értékelését, pályázati kiírásnak való megfelelőségét számítógépes algoritmusokkal végezték, amelyet az informatikai feldolgozhatóságot szem előtt tartó előírások alkalmazása tett lehetővé. 43 pályázó összesen 234 pályázatot nyújtott be, a legalább 30 Mbit/s-os átvitelt lehetővé tevő korszerű hozzáférési hálózat létesítésére, 139 járás területén, ahol mintegy 430 ezer igényhely elérését kell biztosítani. Négy kiírt járásra nem érkezett az I. ütemben pályázat, és kimaradt a közép-Magyarországi régió is, melyek fejlesztése a II. ütemben valósul meg. A 2018-ig elérendő 100%-os lefedettségi cél megvalósítására 68 Mrd Ft vissza nem térítendő támogatás és mintegy 45 Mrd Ft támogatott hitel áll rendelkezésre.

A vitaindító előadásokat kötetlen vita, klubszerű beszélgetés követi.
A rendezvény díjtalan, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk!


Gerhátné Dr. Udvary Eszter
Elnök, HTE Távközlési Szakosztály

U.i.:

- Ha érdeklődik valamilyen téma iránt, melyről hasznosnak érezné, hogy Távközlési Klub keretein belül vitassuk meg, kérem, küldje el javaslatát  vagy beszéljünk róla személyesen a klubnap alkalmával!