Vissza

Szinkronizálva jobb-szinkron nélkül nincs nagysebességű mobilátvitel - Távközlési szakosztály

2016.04.28. 18:00
Hely: BME I épület, IB017, 1117 Bp. Magyar tudósok krt. 2

Tisztelettel meghívjuk Önt és munkatársait a HTE Távközlési Szakosztály szervezésében a TÁVKÖZLÉSI KLUB következő összejövetelére!

A klubnap témája:

Szinkronizálva jobb – szinkron nélkül nincs

nagysebességű mobilátvitel

A klubnap házigazdája: Babics Emil (Magyar Telekom)

Vitaindító előadók:

Cser Gábor, Magyar Telekom, Rádióhálózat fejlesztési szakértő:
4G és 5G hálózatok, avagy miért is kell a szinkron

Szigeti Viktor, PolyNet, vezető mérnök:
Az idő jelentősége a távközlési hálózatokban

Vörös Zoltán, Magyar Telekom, IP és átviteltecnikai senior mérnök:
Telekom szinkronhálózati profilok és ajánlások, szinkron elosztó hálózat

Kell-e nekünk még szinkron? Elsőre azt gondolhatnánk, hogy a távközlési szinkronhálózatok, szinkronizáció a PSTN/TDM alapú rendszerekkel együtt kihal (hagyományos digitális telefónia), és nem is lesz rá továbbá szükség. Ha minden „all-IP”, csomagkapcsolt alapú rendszer, akkor mi szükség van mégis szinkronra? Mit akarunk szinkronizálni? Meglepő, de ha nagyon lesarkítjuk, a szinkron hiánya egy nagy gátja lehet az akár több mint 100Mbit/s-os mobil adatátvitelnek. E háttérben lévő, de fontos funkció nélkül mindez lehetetlen. Továbbá messze nem elég az a pontosság, ami egy TDM hálózatnak elegendő volt, ennél sokkal precízebb szinkronizációra van szükség. A vitaindító előadásokból kiderül, hogy mely 4G és 5G mobil alkalmazások, műszaki megoldások igénylik az újgenerációs szinkronizációt. Emellett többek között megismerhetjük, hogy -mit jelent és mi a különbség a  frekvencia, fázis és idő szinkron között -mi közük a „nyílt” GPS, Glonass, Galilelo, BeiDou műholdas rendszereknek a mobil távközlési cégek belső hálózati-szinkronizálásához -milyen nehézségeket támaszt egy mikro-szekundumos precizitás hálózati szétosztása.

A vitaindító előadásokat kötetlen vita, klubszerű beszélgetés követi.
A rendezvény díjtalan, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Gerhátné Dr. Udvary Eszter
Elnök, HTE Távközlési Szakosztály

> U.i.: Ha érdeklődik valamilyen téma iránt, melyről hasznosnak érezné, hogy Távközlési Klub keretein belül vitassuk meg, kérem, küldje el javaslatát  vagy beszéljünk róla személyesen a klubnap alkalmával!