Vissza

Egy új magyar műhold, a SMOG-1: Föld körüli rádiófrekvenciás szennyezés mérése - Távközlési szakosztály Távközlési Klub

2015.02.26. 18:00
Hely: BME I épület, IB017, 1117, Bp. Magyar tudósok krt. 2.

Tisztelettel meghívjuk Önt és munkatársait a HTE Távközlési Szakosztály TÁVKÖZLÉSI KLUB következő összejövetelére!

A klubnap témája:

Egy új magyar műhold, a SMOG-1:  

Föld körüli rádiófrekvenciás szennyezés mérése

A klubnap házigazdája: Gschwindt András (BME-VIK)

Vitaindító előadók:
Dudás Levente (BME VIK):  A SMOG-1 méréstechnikája
Józsa Viktor (BME GPK): A struktúra és a hőegyensúly kihívása
Olaszi Bálint (BME GPK): A SMOG-1 energia menedzsmentje

Felkért hozzászóló: Vári Péter (NMHH)

A vezeték nélküli szolgáltatások rohamos terjedésével egyre nagyobb kisugárzott teljesítmény jut a Földünket körülvevő térbe. Ezek a levegő szennyezéséhez hasonlóan szennyezik környezetünket. Ez ideig a különböző műhold alapú távérzékelő rendszerek a fény és mikrohullámú tartományban vizsgáltákFöldünk felszínét, az ember által keltett szennyezést.

A kis műholdak elterjedésével lehetőség nyílt olyan olcsó mérőrendszer létrehozására, mellyel a rádiófrekvenciás tartományban is lehetőség nyílik az ember keltette elktroszmog vizsgálatára. A BME-n készülő SMOG-1 kis műholdnak kettős feladatot kell teljesíteni : platformot és benne helyet  biztosítani egy mérőrendszer számára. Mindezt 5x5x5 cm-es méretben és max 200 g súlyban.
Pályára állítását, az előzetes tervek szerint, a Nemzetközi Űrállomás (ISS)fedélzetén elhelyezkedő robot (kidobó automata) végezné. A SMOG-1-el azonosméretű műholdból napjainkban egyetlen kering a Föld körül (WREN). Készítői nagy bánatára sajnos nem ad életjeleket.

Az előadások az egyetemi keretben készülő, döntően egyetemi hallgatók munkájára támaszkodó  projekt részleteit, a megvalósítás kihívásait mutatják be.

A vitaindító előadást kötetlen vita, klubszerű beszélgetés követi. A rendezvény díjtalan, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Dr. Simon Vilmos
Elnök, HTE Távközlési Szakosztály

 


U.i.:
- Ha érdeklődik valamilyen téma iránt, melyről hasznosnak érezné, hogy Távközlési Klub keretein belül vitassuk meg, kérem, küldje el javaslatát a mailto: svilmos@hit.bme.hu címre, vagy beszéljünk róla személyesen a klubnap alkalmával!