Vissza

Hardverrádió, szoftverrádió, kognitív rádió – tömegtermék lesz-e valamikor az okos rádió? Távközlési Klub - Távközlési szakosztály

2014.10.30. 18:00
Hely: BME I épület, IB017, 1117, Bp. Magyar tudósok krt. 2.

Tisztelettel meghívjuk Önt és munkatársait a HTE Távközlési Szakosztály TÁVKÖZLÉSI KLUB következő összejövetelére!

A klubnap témája:

Hardverrádió, szoftverrádió, kognitív rádió   – tömegtermék lesz-e valamikor az okos rádió?

A klubnap házigazdája: Horváth Péter (BME HVT)

Vitaindító előadók:

  • Kovács Krisztián (Silicon Labs Hungary) – Milyen lesz a holnap rádiós hardvere a tömegtermékekben?
  • Maróti Miklós (Szegedi Egyetem)  – Szoftverrádió a DARPA Spectrum Challenge-en
  • Kollár Zsolt (BME HVT)  – Kognitív rádió és az új spektrumhasználati paradigmák

A Software Defined Radio (SDR) paradigma közel harminc éves múltra tekint vissza. Bár a katonai és professzionális felhasználásban jelentős teret hódított, a minket a mindennapokban körülvevő eszközökben még mindig inkább a régi jó hardveres megoldások a meghatározók.

A digitális hozadék kapcsán Európában is komoly kezdeményezések indultak a felszabaduló spektrum opportunisztikus, széles körben hozzáférhető, hatékony kihasználásának kutatására, a frekvenciaszabályozási kérdések rendezésére. A kognitív, környezetét érzékelő és ahhoz alkalmazkodó „okosrádió” ötlete azonban egyelőre a kutatólaboratóriumok falai között maradt.

Milyen műszaki megoldások várhatók a jövő fogyasztói eszközeinek rádióiban? Mi a jövője a digitálisan újrakonfigurálható rádióknak, mi korlátozza még szélesebb körű elterjedésüket, és át lehet-e lépni ezeken a korlátokon a közeljövőben? Van-e, lesz-e olyan alkalmazás, amelyben megkerülhetetlen lesz a szoftveres, és még inkább a kognitív rádiók tömeges elterjedése?

A vitaindító előadást kötetlen vita, klubszerű beszélgetés követi. A rendezvény díjtalan, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Dr. Simon Vilmos
Elnök, HTE Távközlési SzakosztályU.i.:
- Ha érdeklődik valamilyen téma iránt, melyről hasznosnak érezné, hogy Távközlési Klub keretein belül vitassuk meg, kérem, küldje el javaslatát a mailto: svilmos@hit.bme.hu címre, vagy beszéljünk róla személyesen a klubnap alkalmával!