Vissza

A mobil szupersztráda bűvöletében: forradalmat hoz a 4G-5G? - Távközlési Szakosztály

2014.09.25. 18:00
Hely: BME I épület, IB017 (1117, Bp. Magyar tudósok krt. 2.)

MEGHÍVÓ

Tisztelettel meghívjuk Önt és munkatársait a HTE Távközlési Szakosztály TÁVKÖZLÉSI KLUB következő összejövetelére!

A klubnap témája:

A mobil szupersztráda bűvöletében: forradalmat hoz a 4G-5G?

 
A klubnap házigazdája: Fazekas Péter (BME HIT)

Vitaindító előadók:
  Benkovics László (ZTE): Mit hoz az 5G és az új szolgáltatásait milyen megoldásokkal éri el?
  Gódor István (Ericsson) – 2020 után: 5G a hálózatba kapcsolt társadalomért
  Kiss Tamás (Magyar Telekom) - Vezeték nélküli kommunikáció mindenütt
  Kovács Benedek (Ericsson) – VoLTE avagy a 4G hangátvitel kihívásai

 

Milyen trendek jellemzik napjaink mobil kommunikációját? Hogyan képzeljük el a jövő mobilhálózatát? Hogyan fog a mobil kommunikáció beépülni a társadalom mindennapjaiba? Milyen kihívások állnak előttünk? A klub során ezekkel a kérdésekkel fogunk foglalkozni, érintve technikai és üzleti szempontokat egyaránt.

Napjainkban az egyik slágertéma a 4G a mobil kommunikációban. Megfelelő készülékkel pedig mi is élvezhetjük a 4G nyújtotta nagysebességű adatelérési lehetőségeket. Az új technológiák, a megnövekvő adatsebesség és ezzel együtt a szintén növekvő forgalom az operátorokra is nagy terhet ró. Számukra kihívás, hogy a jövőbeli forgalmi igényeket megfelelő módon tudják kiszolgálni, szem előtt tartva technológiai és gazdaságossági szempontokat is. Technológiai oldalról bemutatásra kerül a Voice over LTE (VoLTE), mely hang és videó átvitelre ad lehetőséget 4G hálózaton keresztül, valamint az 5G, mely a 2020 után várható elképzeléseket vízionálja. Az 5G vízió szerint létrejön a valódi "távoli jelenlét", a szinte teljes jelenlét érzését biztosító távkonferencia-rendszerek szolgáltatása, a multimédia-események valósághű egyéni továbbításának a lehetősége és a gépek, berendezések egymás közötti kommunikációjának szinte beláthatatlan távlata. A megbízható, nagyon gyors összeköttetések lehetővé teszik a biztonságos közlekedést, a közlekedési rendszerek biztonságos vezérlését, az energiarendszerek hatékony szabályozását, általában a nagy társadalmi rendszerek hatékony, fenntartható fejlődés mentén való működtetését. Kapcsolatok milliárdjainak a kezelését oldják meg az új rendszerek és pedig alacsony költségszinten.

A vitaindító előadást kötetlen vita, klubszerű beszélgetés követi. A rendezvény díjtalan, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Dr. Simon Vilmos
Elnök, HTE Távközlési Szakosztály


U.i.:
- Ha érdeklődik valamilyen téma iránt, melyről hasznosnak érezné, hogy Távközlési Klub keretein belül vitassuk meg, kérem, küldje el javaslatát a svilmos@hit.bme.hu címre, vagy beszéljünk róla személyesen a klubnap alkalmával!