Vissza

10 év a világűrben-a Rosetta misszió - Távközlési Klub

2014.05.22. 18:00
Hely: BME Q épület, QB14-15 (1117, Bp. Magyar tudósok krt. 2.) Figyelem: a szokásos helyszínünk foglaltsága miatt a szomszédos Q épületben lesz megtartva a Távközlési Klub.!

Tisztelettel meghívjuk Önt és munkatársait a HTE MÉDIA KLUB, Kábeltelevíziós, Vételtechnikai Szakosztály és a  HTE Távközlési Szakosztály TÁVKÖZLÉSI KLUB következő összejövetelére!

A klubnap témája: 10 év a világűrben - a Rosetta misszió

A klubnap házigazdája: Csurgai-Horváth László (BME Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék)

Vitaindító előadók: Szegő Károly (Wigner Fizikai Kutatóközpont): Miért nehéz leszállni egy üstökösre?

                                  Balázs András (SGF Technológia Fejlesztő Kft.): A Rosetta leszállóegység autonóm vezérlése

                                  Szabó József (BME Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék): A kevés is lehet sok - a Philae energiaellátása

                                  Apáthy István (Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont): Tudományos műszerek magyar részvétellel a Rosetta leszállóegységének a fedélzetén

Az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) 2004. március 2-án indította útnak a Rosetta űrszondát, melynek az a célja, hogy közelről vizsgálja meg a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstököst. A Rosetta program egyike az ESA kulcsfontosságú misszióinak, amely a Naprendszer keletkezésére és a földi élet kialakulásának körülményeire is választ keres. Egyben ez lesz az első olyan űreszköz is, amely egy üstökös felszínén helyszíni méréseket végez és fényképeket készít. A szonda egy keringő és egy leszállóegységből áll, a tervek szerint utóbbi 2014 novemberében ereszkedik le az üstökös felszínére, és ott egy éven keresztül vizsgálatokat végez majd.

Mind a keringő egység, mind a leszállóegység részeinek fejlesztésében magyar kutatók is aktívan részt vettek. Ezen a klubnapon személyesen beszélnek a munkájuk sikereiről, nehézségeiről és a Rosetta program várható eredményeiről.

A vitaindító előadást kötetlen vita, klubszerű beszélgetés követi. A rendezvény díjtalan, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Figyelem: a szokásos helyszínünk foglaltsága miatt a szomszédos Q épületben lesz megtartva a Távközlési Klub.

 

Dr. Simon Vilmos

Elnök, HTE Távközlési Szakosztály

U.i.:
- Ha érdeklődik valamilyen téma iránt, melyről hasznosnak érezné, hogy Távközlési Klub keretein belül vitassuk meg, kérem, küldje el javaslatát a mailto: svilmos@hit.bme.hu címre, vagy beszéljünk róla személyesen a klubnap alkalmával!